Rosé - Vinlagraren

Golden Year Rosé är ett torrt, friskt och mycket elegant rosévin med inslag av röda bär, citrus, vattenmelon och örter. Med sin torra och eleganta stil så är vinet en riktigt bra allround-rosé som funkar perfekt under årets alla månader och är i många avseenden ett riktigt bra alternativ till ett vitt torrt vin. Vinet är en blandning av Grenache och Syrah som skördats nattetid där skalen från Grenachedruvan ger den härliga och fjäderlätta färgen. Att skörda druvor (s.k night harvest) nattetid, när det är som svalast, ger ett friskare och fräschare vin vilket visar sig tydligt i denna rosé. Servera Golden Year Rosé till sushi, skaldjur, grillad fisk, vegetariska rätter eller till en grillad kyckling med caesarsallad. Vinet är ett perfekt val till en varierad buffé.

Vinet görs i samarbete med podd-duon Hanna & Amanda som står bakom Fredagspodden, namnet Golden Year kommer från titeln på deras bok med samma namn. Ett bättre namn på ett vin som detta är svårt att finna.

Ett riktigt spännande vin för dig som älskar torra, ljusrosa och fräscha roséviner! It’s a Zin Rosé är uppföljaren till den svulstiga och spektakulära rödvinslanseringen med samma namn, denna gång kommer vinet elegant förpackat i roséguld!

It’s a Zin! Rosé är tillverkat av Zinfandeldruvor från Puglia som skördats nattetid för att ge extra fräschör till vinet. Druvans skal ger den härligt ljusrosa färgen som verkligen utstrålar rosé. Smaken är torr och frisk med inslag av solmogna hallon, persika och med en fräsch och lång avslutning. Serveras med fördel väl kylt till asiatisk mat, sallader, fisk & skaldjur eller varför inte till en varierad buffé. Ett rosévin som både levererar utvändigt och invändigt, helt enkelt. Därtill blir vinet och flaskan dessutom en riktigt trevlig överraskning som aperitif. Att den kan bli årets ”Ge bort-rosé” är ingen vild gissning.

Denna rosaglimrande nyhet hittar du i beställningssortimentet, vinet finns inte på hyllan i butik.

Det är ingen mindre än matnestorn Leif Mannerström som står bakom detta sydfranska rosévin. Framgångarna med de franska vinerna signerade Leif Mannerström är sedan tidigare ett faktum och denna gången är det alltså en snustorr och ljusrosa rosé från södra Frankrike som har tagits fram, lagom till att vi går mot varmare tider.

Vinet görs på handskördade grenache- och syrahdruvor från Languedoc som skördats nattetid (så kallad night harvest) för att ge vinet absolut optimal fräschör och elegans. Skalet från grenachedruvan ligger med i cirka 8 timmar under jäsningsprocessen för att ge vinet dess lätta rosa färg. Vinet har efter skörd lagrats på jästfällningen i ståltank innan en lätt filtrering och det tillsätts absolut inget socker i vinet. Torrt och krispigt är ledmotivet här. Vinet är friskt och läskande med eleganta toner av röda bär, rabarber, vattenmelon, mineral och örter. Det passar utmärkt att dricka året om och är ett mycket bra val till fisk och skaldjur, grillat ljust kött samt till en primörsallad. Med sin torra, fjäderlätta och friska stil passar vinet både före och under maten.

Vinet görs på druvorna Barbera och Dolcetto, några av Piemontes allra bästa druvsorter för rosévin. Tankarna går direkt till italienska Rivieran tack vare vinets torra, friska och rödbäriga karaktär. Den friskt generösa doften påminner om äpplen, fläder, persika och smultron. Smaken fullkomligt blomstrar med inslag av jordgubbar, vattenmelon och citrus. Färgen är blekrosa, precis så som den ska vara. Enzo Bartoli Rosato passar perfekt till medelhavsmat, fisk & skaldjur såväl som grillad kyckling och sommarens sallader. Eller så dricker du vinet precis som det är, väl kylt vid vid 8-10°C. Det är kul att prova nytt och i det här fallet är en blekrosa rosé som inte kommer från Provence ett mycket trevligt exempel på det. Vinet finns i cirka 250 butiker eller att beställa på Systembolagets sajt.

Det här är vinet för dig som älskar rosé. Ultimate Provence uttrycker fräschör och finess av högsta möjliga kvalitet, elegant paketerat i den exklusiva signaturflaskan som blivit vinets signum. Detta rosévin med ikonstatus kommer från hjärtat av Provence, rosévinernas Mecka. Ultimate Provence återfinns numera världen över på exklusiva barer och restauranger. Vingården ligger belägen knappa 20 kilometer från Saint Tropez vid Frankrikes största naturreservat Maures. Här produceras kompromisslöst rosévin av absolut högsta kvalitet. När druvorna till vinet uppnått optimal mognad så skördas dem nattetid under dygnets svalaste timmar, allt för att uppnå den fräschör och elegans som kännetecknar ett riktigt bra rosévin. Ett torrt, friskt och elegant ljusrosa vin med inslag av melon, hallon, rabarber och örter med ett långt avslut är resultatet av ett minutiöst utfört hantverk. Ultimate Provence är ett strålande matvin, där sushi, grillad fisk samt smakrika sallader blir perfekta matchningar. Innan maten blir vinet även en perfekt fördrink med sin eleganta och friska stil. När flaskan är tom så misströsta inte, här har du din mest eleganta karaff till middagsbordet som kommer att göra gästerna avundsjuka.

Côtes de Provence i det sydöstra hörnet av Frankrike där Alperna kastar sig ner mot Medelhavet brukar beskrivas som rosévinets vagga. Många menar att världens bästa roséviner görs just här. Härifrån kommer den svagt rosafärgade Marius Peyol från Les Grands Chais de France, Frankrikes största privatägda vinproducent.

Ett torrt rosaskimrande vin med stråk i rosenrött, så beskrivs synintrycket bäst. I doften kommer färska jordgubbar och hallon fram tillsammans med lätta exotiska frukter. Smaken är aromatisk med välbalanserad struktur, fyllig och frisk med en kvardröjande fruktig avslutning. Druvblandningen består av merparten Grenache tillsammans med Syrah, Carignan, Cinsault och Mourvèdre. Passar utmärkt som aperitif men och perfekt till en somrig sallad eller till grillat. Det är ett vin som är friskt och fräscht och som kan drickas genom en hel måltid. Serveras väl kylt, gärna kring 8 grader.

Domaines Ott har sedan starten 1912 haft kvalitetsrosé i fokus och därför förvånades nog ingen när man 2004 gick ihop med den legendariska champagneproducenten Louis Roederer. By.Ott Rosé är ett vin som du inte ska tveka att dricka till mat! Swedishfoodie har skapat den perfekta parhästen till vinet som mycket väl kan bli årets sommarplåga i köket.

Domaines Ott består av tre egendomar och just BY.OTT Rosé blandas och buteljeras i källarna hos Château de Selle. Där är delar av vineriet dedikerat till att skapa just detta vin, och anledningen stavas kontroll av den känsliga processen. Druvorna till vinet handplockas under augusti och september för att sedan pressas och macerera en kortare tid på skal. Därefter sker jäsningen temperaturkontrollerat på ståltank för att behålla maximal friskhet. Något familjen Ott lyckas oerhört bra med. Vinet är härligt blekrosa med lätt orange toner. Doften är krispigt fruktig och leder tankarna till persika och aprikos. I munnen är vinet såklart friskt men samtidigt oväntat fylligt och det bjuds på citrusfrukt men även lite kanel och kardemumma. Eftersmaken är silkeslen. Matvänligt? Absolut!