Detta kraftfulla röda vin har en djup, mörkröd färg och bjuder på en stor, nyanserad doft med kryddiga inslag av choklad, peppar, mörka torkade körsbär, russin, nötter och inslag av fat. Smaken är fyllig med en liten restsötma och inslag av fat samt generösa toner av torkade körsbär, romrussin, nötter, vanilj och choklad som mynnar ut i en lång och smakrik avslutning. Ett mycket lagringsdugligt vin som utan problem kan läggas undan i 20 år. Eller lufta och servera vid 16-18° C till kraftiga, smakrika kötträtter och lagrade ostar. Vinet finns även på halvflaska – ett utmärkt val om man bara vill ha varsitt glas till maten.
Druvorna kommer från Tommasis vingårdar belägna på 290 m.ö.h i det sluttande området i Valpolicella Classico. Blenden består av 50% corvina veronese, 30% rondinella, 15% corvinone och 5% oseleta som skördades för hand första veckan i september. Direkt efter skörden lades druvorna att torka i öppna trälådor i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras. Det får inte bli för fuktigt när vattnet från druvorna dunstar, då risken för mögel ökar. Efter fem månaders kontrollerad torkning pressades druvorna och den mycket koncentrerade musten genomgick sedan en långsam jäsning. Vinet lagrades sedan tre år på slavonska ekfat. Tommasi grundades redan 1902, i hjärtat av Valpolicella i norra Italien, ett område känt för sin långa historia av vinodling och vinframställning. I Sverige lanserades flaggskeppet Tommasi Amarone Classico år 1995 och har, nästan 30 år senare, fortfarande sin självklara plats på Systembolagets hyllor och får årligen erkännanden för sin kvalitet och sitt gedigna hantverk.
Nu lanseras ett oerhört spännande vin i det tillfälliga sortimentet – en modern Rioja från en av Spaniens klarast lysande stjärnor. Vinet släpps i begränsad upplaga om 6000 flaskor. 2021 var en mycket bra årgång med druvor som mognade till perfektion. Musten jäste med naturlig jäst och endast låga halter av svavel tillsattes. Delar av vinet lagrades på betongkärl och resterande del på stora foudres under ca 18 månader innan buteljering. Vinet har en mycket uttrycksfull och elegant doft med tydliga inslag av röda bär, apelsinskal samt en subtil blommighet mot slutet. Smaken är fyllig och generös med eleganta, välintegrerade tanniner samt perfekt balans mellan mogen frukt och frisk syra. Utmärkt att dricka nu, men har även potential att lagras.
Efter många år vid sidan av Spaniens mest välkända vinprofiler så som Alvaro Palacios och Telmo Rodriguez valde Oscar Alegre att slå sig ner i Sajazarra, La Rioja tillsammans med sin fru Eva Valgañon för att starta ett eget boutiquevineri. Här fanns den unika jordmån som lämpade sig perfekt för stilen de ville skapa – en modern och mer elegant tolkning av det traditionella Rioja vi är vana vid. Parets filosofi präglas av nytänk och innovation, fortfarande med stor respekt för historien och områdets traditioner. Vineriet utgörs av ett ombyggt gammalt garage och man förfogar endast över några få hektar vinodlingar. Produktionen är med andra ord småskalig och exklusiv, med extremt noggrann selektering av druvor. Resultatet är makalöst bra viner med stor känsla för ursprunget.
Vinet visar upp en intensivt rubinröd färg och bjuder på en elegant doft med inbjudande toner av mogna röda körsbär, rostad ceder och kakao som mynnar ut i en behaglig kryddighet samt hintat av viol och lakrits. Smaken är medelfyllig och balanserad med sammetslena tanniner, pigg syra och generös fruktighet. Det hela knyts ihop av en finstämd mineralitet som ger vinet en mycket attraktiv finish. Ett utmärk vin att para med mat – perfekt till kötträtter av nöt och vilt men även till lagrade italienska hårdostar och charkuterier!
Druvorna till detta vin kommer från Chianti Classico-regionen i hjärtat av Toscana. Här är det hundra procent handskördade sangiovesedruvor som gäller. Jäsning sker vid en kontrollerad temperatur på 28 °C i 10 dagar. Därefter lagras vinet på franska barriquer om 225 liter under 12 månader innan det är dags för buteljering. Flaskans design som kännetecknas av den klassiska bastkorgen är en hyllning till gammal toskansk tradition.
Denna välgjorda “cool climate pinot noir” har en fruktig och nyanserad doft med tydliga inslag av skogshallon, körsbär och färska örter samt en lätt parfymerad hint av blommor i avslutningen. Smaken är medelfyllig och rund med frisk syra samt inbjudande toner av röda frukter och bär följt av en finstämd kryddighet och mineralitet i eftersmaken. Ett väldigt matvänligt vin som passar utmärkt till lättare kötträtter, fågel, fisk och vegetariskt. Serveras med fördel lätt kylt i stora kupor. Vinet finns i beställningssortimentet, i begränsad upplaga om 2556 flaskor!
Vinet är framtaget av Viviana Navarrete – en av Chiles främsta vinmakare som vunnit åtskilliga utmärkelser, bland annat som den bästa vinmakaren i landet. Detta vin är en så kallad “cool climate pinot noir” och vingårdsnamnet ”Las Brisas” syftar på den svala havsbrisen som drar in över sluttningarna där druvorna odlas. Ytterligare en faktor är Humboldtströmmens svalkande inflytande, vilket gör Leyda Valley till en perfekt plats för denna burgundiska druvsort att nå sin fulla potential. Druvorna plockades för hand för att sedan avstjälkas och genomgå en varsam pressning. Hälften av vinet jäste i öppna kar och resterande del i slutna, temperaturkontrollerade ståltankar. Lagring skedde på franska ekfat, cementtankar, orostade stora ekliggare samt rostfria ståltankar. Därefter blandades de olika delarna med stor noggrannhet och precision för att uppnå önskad smak och balans.
Nu lanseras Gaja Sito Moresco, 2021 – en mycket lyckad årgång från en av Italiens mest omtalade producenter! Vinet finns i begränsad upplaga i Systembolagets tillfälliga sortiment, så det är först till kvarn som gäller. Det här är ett oerhört välgjort vin tillverkat av druvorna nebbiolo, barbera och merlot som odlats i byarna Barbaresco, Treiso och Serralunga d’Alba. Druvblandningen gör att vinet klassificeras under Langhe. Både doft och smak bjuder på stor komplexitet och nyansrikedom. Mörka körsbär, skogshallon och jordgubbar samspelar här med finstämda hintar av rosor, lagerblad och blodapelsin. Den välintegrerade fatkaraktären bidrar med en inbjudande kryddighet som mynnar ut i eleganta toner av kakao, ceder och kanel i avslutningen. Ett utmärkt matvin som med fördel serveras vid cirka 18°C till smakrika kötträtter av lamm, nöt eller vilt.
Angelo Gaja är en av Italiens mest kända och dynamiska vinpersonligheter. Hans viner har genom åren skördat mängder med framgångar och utmärkelser. Sedan 60-talet har han drivit på utvecklingen inom Piemontes vinindustri. Efter att ha studerat i Montpellier i Frankrike återvände han till Piemonte med en rad nya tekniker. Bland annat introducerades temperaturkontrollerade ståltankar, franska barriquer och inte minst internationella druvsorter, vilket ansågs kontroversiellt. De stora och viktigaste förändringarna skedde dock i vingårdarna. Angelo började plantera med högre densitet, införde gallring av löv och druvklasar samt senarelade skörden – allt för att producera druvor med mer koncentrerad frukt. Inte nog med det, trots att det inte framgår är all odling ekologisk!
Tareq Taylor är den erfarne kocken som under sin långa karriär utvecklat stora kunskaper när det kommer till mat och vin i kombination. En kunskap han visar prov på i sin egen vinserie som andas kvalitet och noggrannhet. Tidigare har han släppt en riesling och en crémant de Loire under eget namn, näst på tur är ett rött vin gjort på den nobla druvan Pinot Noir. Denna franska Pinot är mjuk och bärig i stilen, med frisk syra och lena tanniner som ger vinet fin struktur. Både doft och smak bjuder på generösa inslag av mogna jordgubbar, skogshallon, körsbär och lingon som binds ihop av en inbjudande kryddighet och hintar av färska örter i avslutningen. Ett utmärkt matvin som med fördel avnjuts lätt kylt i stor kupa för att få ut så mycket som möjligt av de finstämda aromerna.
– Pinot Noir är en av mina favoritdruvor och därför känns det extra kul att lansera min egna Pinot Noir Cuvée 1.3.6. För mig var det viktigt att ta fram ett vin som går att avnjuta som aperitif men som även går att matcha väl till mat, där en Pinot Noir passar bra till både kött, fisk och vegetariska rätter, säger Tareq Taylor.
Nu lanseras populära Dolcetto di Pegaso på flaska! Ett generöst, fruktigt och ungdomligt rött vin med tydliga inslag av mörka körsbär, plommon och blåbär som samspelar med färska örter och en hint av salvia i eftersmaken. Detta mångsidiga och matvänliga vin presenterar perfekt balans mellan syra och strävhet och passar därför utmärkt till en rad olika rätter. Servera till höstens mustiga kött- och svamprätter, krämig pasta eller en riktigt bra napolitansk pizza. Dolcettoviner är mycket tillgängliga och lämpar sig utmärkt att dricka nu, det krävs med andra ord inte flera års lagring för att njuta av en riktigt bra dolcetto.
Druvorna till detta vin kommer från området Monferrato i Piemonte. Det böljande landskapet erbjuder stor variation av vingårdslägen och de väldränerade jordarna lämpar sig utmärkt för vinodling. Dolcetto som kan översättas till Piemontes “lilla söta” är en druva som länge befunnit sig lite i skuggan av regionens mer kända druvor, nebbiolo och barbera. Faktum är att dolcetto nu får mer och mer uppmärksamhet i vinvärlden och det med rätta. Baserat på druvans namn kan vinerna misstas för att vara söta, men så är inte fallet. Namnet syftar snarare till att druvan har något lägre syra än exempelvis nebbiolo. Typiska dolcettoviner är friska men ofta mjukare i stilen och bjuder på generösa inslag av frukt och mörka bär samt tydliga men balanserade tanniner.
Flaskan finns i beställningssortimentet och kan enkelt beställas till din närmsta butik. Under hösten inför Systembolaget förskottsbetalning på alla beställningar till butik, detta för att göra det smidigare för dig som kund – dina varor är betalda och klara och du behöver inte köa för att hämta ut din beställning.
Denna välgjorda Cabernet Sauvignon levererar verkligen allt man förväntar sig av ett amerikanskt kraftpaket i form av muskler och charm. Doften presenterar inbjudande toner av mörk frukt såsom svarta vinbär, björnbär och plommon samt hintar av svartpeppar och choklad. Smaken är fyllig och generöst fruktig med fin struktur och balans mellan strävhet och syra. Fatkaraktären är tydlig men uppvisar stor elegans och finess då den största andelen består av fransk ek samt äldre neutrala fat. Ett utmärkt vin att servera till kraftfulla kötträtter, lammracks eller mustiga pastarätter. Drickfärdigt redan idag, men kan utan problem läggas undan i ytterligare 10 år.
Vingården Cold Creek Vineyard, planterad 1973, är en av Washington States äldsta och mest renommerade vingårdar. Området har en väldränerad jordmån bestående av grusrik sandjord som ger utmärkta förutsättningar för vinodling. Det sydliga läget är varmt och torrt vilket i sin tur tillåter druvorna att nå full mognad. Låga skördeuttag i kombination med vinstockarnas höga ålder ger små druvor med hög koncentration av frukt och garvsyror. Druvorna pressas skonsamt innan jäsning och musten överpumpas kontinuerligt för att få ut så mycket smak och färg som möjligt. Vinet har sedan lagrats 18 månader på ekfat varav 44% bestod av ny fransk ek och 7% av ny amerikansk ek. Resterande del bestod av äldre neutrala ekfat.
Vinet finns i beställningssortimentet och kan enkelt beställas till din närmsta butik. Under hösten inför Systembolaget förskottsbetalning på alla beställningar till butik, detta för att göra det smidigare för dig som kund – dina varor är betalda och klara och du behöver inte köa för att hämta ut din beställning.
Château Pech-Latt har rötter ända tillbaka till år 779 när munkarna byggde ett kapell i Lagrasse som idag ligger mitt i vingårdarna och tillhör Château Pech-Latt. Människor har bott på egendomen sedan urminnes tider och under en tid var Château Pech-Latt som en egen liten by. Det unika ekosystem som omger Pech-Latt är helt fantastiskt och lämnar ingen besökare oberörd. Vingårdarna ligger skyddade av tät skog och skogsbetäckta berg. Pech-Latt har varit ekologiskt sedan 1970-talet och det märks i vingårdarna. Där växer vild fänkål, rosmarin och timjan längs med rankorna som delvis är kantade av fikonträd. På en höjd ligger en urgammal stenlada som inhyser fladdermöss som äter upp och jagar bort skadedjur från vingårdarna om nätterna.
Vinet har en härligt djup färg med doft av björnbär, blåbär, plommon och rosmarin. Smaken är fyllig och domineras av mörk frukt såsom plommon, blåbär och skogsbär. Tillsammans med de härligt örtiga tonerna av rosmarin och timjan och en touch av viol är vinet en underbar kompanjon till sensommarens grillrätter.
Den lilla men högkvalitativa vinregionen Brunello di Montalcino DOCG är belägen i Toscana, knappt tio mil söder om Chianti. Precis som hos grannen i norr är det sangiovesedruvan som gäller i trakten. Montalcino har ett varmt och torrt klimat vilket möjliggör att druvorna når full mognad innan skörd. För att säkerställa mognaden måste odlingarna enligt vinlagen planteras i soliga sluttningar på höjder som inte överstiger 600 meter över havet. Högre altituder än så innebär svalare temperaturer vilket medför risker gällande önskad mognadsgrad.
Castiglion del Bosco ägs av Massimo Ferragamo och egendomen är belägen i det nordvästra hörnet av Montalcino. Från och med 2016 är vinerna ekologiskt certifierade. Vinet är tillverkat av druvor med utmärkt mognad vilket rundar av de skarpa tanninerna och släpper fram en rik och nyanserad frukt, samtidigt är den friska syran bevarad och skänker fin struktur till detta kraftfulla vin. Den komplexa doften bjuder på mogna mörka bär, plommon, muskotnöt samt en hint av finstämda florala toner. Smaken är fyllig och robust med utmärkt balans mellan syra, strävhet, ekfat och frukt, följt av en lång och värmande finish. Ett vin med stor lagringspotential som utan problem kan läggas undan i tio år. Om du inte vill vänta kan du med fördel lufta vinet på karaff två timmar innan servering.
Familjefirman Maison L. Tramier & Fils startade år 1842 och har sitt säte i Mercurey, Bourgogne. Utgångspunkten för produktionen är en strävan efter att erbjuda noggrant utvalda viner som presenterar kvalitet och värde för pengarna samt en stark identitetskänsla. Efter avstjälkning krossas druvorna och läggs i termoreglerade rostfria stålkar för maceration. Några dagar efter att alkoholjäsningen tagit fart separeras druvmusten från skalmassan och vinet får vila en tid på jästfällningen för att stabiliseras. Inga ekfat har använts i processen, detta för att bevara de generöst fruktiga aromerna.
Roncier rouge lanserades första gången på 1960-talet och har sedan dess etablerat ett stabilt rykte av hög och jämn kvalitet till ett utmärkt pris. Vinet är lätt och elegant med extraordinär fräschör tack vare den pigga syran. Doften bjuder på intensiva aromer av mogna röda bär och en finstämd kryddighet. Pinot noir dominerar smakbilden med koncentrerade inslag av skogshallon, jordgubbar och körsbär som sammanflätas med smidiga tanniner och ger vinet ett balanserat helhetsintryck och en välstrukturerad finish. Servera gärna lätt kylt till delikatesser som hårdostar och chark, lättare kycklingrätter eller varför inte till grillade hamburgare?
Nu är det äntligen premiär för Pot de Vin, ett ekologiskt och smakrikt naturvin gjort på den klassiska druvan Merlot. Den generösa doften bjuder på inslag av blåbär, hallon och en hint av färska provencalska örter. Smaken är generöst blåfruktig med en frisk syra som gör vinet utmärkt att para till mat. Njut det till vårens alla festrätter eller varför inte till säsongens första grillning? Vinet kommer från Château Guilhem som drivits i samma familj sedan 1800-talet. När Bertrand Gourdou, ägare och femte generationens vinmakare, letade igenom ett gammalt skrivbord hittade han en etikett som hans farfar gjorde i början av 1970-talet. Etiketten inspirerade Bertrand att göra ett naturligt vin med karaktär: biodynamiskt odlad frukt som jästs med inhemsk jäst i betongtankar byggda av hans farfar.
Giacosa Fratellis fyndklassade Langhe Nebbiolo Leunin är ett utmärkt exempel på Nebbiolo-druvans unika potential. Det här är ett elegant, smakrikt och mycket matvänligt vin med frisk syra och markerade tanniner som passar perfekt till örtiga kötträtter, krämig risotto med svamp eller lagrade ostar och charkuterier. Den inbjudande doften levererar druvtypiska inslag av körsbär, jordgubbar, nypon och viol följt av en välintegrerad fatkaraktär med elegant kryddighet. Eftersmaken är lång med hög syra och välbalanserade tanniner samt en hint av cederträ i avslutningen. Vinet kan utan problem drickas nu men är även utmärkt för vidare lagring i upp till 5 år. Producenten Giacosa Fratelli är baserad i Neive, i hjärtat av Piemonte. Regionen som är känd för sina världsberömda Barolo- och Barbarescoviner. Vineriet grundades år 1895 och har sedan dess drivits inom familjen Giacosa. Fokus i vingårdarna ligger på att framställa kvalitetsviner genom att låta respektive druva uppnå sin fulla potential. Man driver dessutom ett hållbart arbete genom bland annat användning av solpaneler, eliminering av bekämpningsmedel och att ta hand om regnvatten samt skogarna som omger vingårdarna.
Det här är ett fyndklassat och omskrivet vin som dessutom prissänkts från 142 kr till 129 kr! Pfalz är en region där förutsättningarna verkligen lockar fram druvans fulla potential, den långa växtsäsongen i kombination med det rådande klimatet gör att Pinot Noir stormtrivs i denna del av Tyskland. Legendariske vinmakaren Ernst Loosen såg potentialen i Villa Wolfs historiska egendom och köpte den år 1996. Detta blev startskottet för ett nytänkande och idag tillhör Villa Wolf topparna från Pfalz. Denna Pinot Noir är ett vin som verkligen understryker detta! Doften bjuder på generösa toner av röd frukt som harmoniserar med en finstämd kryddighet. Smaken är elegant med silkeslena tanniner och generösa aromer av jordgubbar, mörka körsbär och skogshallon som backas upp av subtila och välintegrerade toner av fat. Det hela samlas ihop av en pigg men väl avvägd syra som gör detta till ett mycket balanserat vin utmärkt att kombinera med mat. Varför inte testa en flaska till swedish foodies recept på helstekt kyckling med örtsmör och grillad citron?
Villa Puccini Riserva är ett smakrikt och ursprungstypiskt vin från Chianti Classico DOCG, beläget i hjärtat av Toscana. Sangiovese, regionens signaturdruva, utgör huvuddelen av denna blend och bidrar till vinets klassiska karaktär. Doften är mustig med tydliga toner av röda körsbär, plommon och björnbär. Smaken är fyllig, närmast robust med inslag av mörk choklad, örter, mandel och pinjenötter. Villa Puccini Riserva är en Chianti Classico enligt konstens alla regler och passar därför utmärkt till det mesta av vad det italienska köket har att erbjuda. Vinet är utmärkt till solmogna tomater, pizza och pasta, men också till charkuterier, hårdostar och kraftfulla kötträtter med smakrika såser. Kan med fördel drickas nu men klarar utan problem ytterligare några års lagring.
Barone Ricasoli har anor som sträcker sig tillbaka till 1141, men trots detta är innovation och utveckling ledorden för det legendariska vinhuset. Sedan mitten av 1990-talet drivs familjeföretaget i 32:a generationen (!) av Francesco Ricasoli.
Toscana och Chianti Classico hör till skaran vinregioner som blivit ikoniska klassiker och Rocca Guicciarda Riserva är ett vin som visar upp sitt ursprung från dess bästa sida. Här bjuds på rödbärig frukt i form av körsbär och hallon, tillsammans med kryddiga fattoner, färsk salvia och lite nougat. Smaken är fyllig med fin elegans och en lång välbalanserad eftersmak. Att det är en riserva skvallrar om att vinet har legat länge på fat och ytterligare en tid på flaska innan det nått hyllorna på Systembolaget. Som vanligt vad gäller Chianti Classico är det Sangiovese som innehar huvudrollen, tillsammans med några procent Merlot och Canaiolo. Vinet är klart tillgängligt redan nu, men mår absolut bra av någon timme i karaff innan servering. Serveras med fördel till favoritpastan, pizzan eller kötträtten!
Ecoltura Ripasso görs på mestadels Corvina-druvor från de bästa vingårdslägena i Valpolicella. Druvorna pressas varsamt och får sedan jäsa två gånger. Den första görs på klassiskt vis och därefter får vinet jäsa en andra gång med pressrester från framställningen av Amarone-viner. Resultatet är ett vin med härlig intensitet och kraft. Tack vare en tids ekfatslagring bjuds vi på ett djupt, generöst och smakrikt vin med utmärkt balans som levererar de klassiska smaker som förväntas av en ripasso. I kombination med den låga restsötman passar vinet bra till både kraftiga maträtter men även lagrade hårdostar. Det är också en utmärkt partner till alla former av pasta eller varför inte en kantarell-risotto? Drick vinet källarsvalt nu eller låt det lagras ytterligare några år, om du klarar av att hålla fingrarna i styr! Sveriges just nu bäst prisade Ripasso finns än så länge inte i Systembolagshyllan utan kan beställas utan extra kostnad till valfri butik.
Château Lilian Ladouys ligger i appellationen St Estèphe i norra Médoc, bara några hundra meter från Château Lafite Rothschild. Slottets historia kan spåras tillbaka till 1564 då Jacques de Becoyran från Lafite var i besittning av det, egendomen omnämndes då som ”La Douys”. 1850 klassificerades slottet som Cru Bourgeois Supérieur. Sedan 2008 ägs Château Lilian Ladouys av Jacky och Francoise Lorenzetti som har gjort stora investeringar i såväl vingården som i vineriet. Familjen är dessutom delägare i Château d’Issan i Margaux.
Merlot-dominerade Château Lilian Ladouys från nämnd årgång är ett vin som präglas av balansen mellan sin stora nyansrikedom och en hög koncentration. Doft och smak bjuder på rostad fatkaraktär och stiltypiska toner av svarta vinbär, plommon, skogshallon, kryddor, kakao, kaffe, ceder och örter. Eftersmaken är precis så lång som förväntas av ett sådant här stort vin. För dig som uppskattar din röda Bordeaux mogen kommer Château Lilian Ladouys att vinna på lagring i ytterligare 20 år. Är du lagd åt det mer rastlösa hållet så luftar du vinet ett par timmar i karaff och dricker det till en riktigt bra köttbit redan nu!
I Valtellina, den underbart vackra alpdalen i norra Lombardiet, hittar vi den klassiska egendomen Nino Negri. Vinfirman som grundades redan 1897 är mest känd för sina kraftfulla röda viner gjorda på nebbiolo-druvan, lokalt kallad Chiavennasca.
Druvorna till Nino Negri Riserva odlas på terrasser hundratals meter över havet i de branta sluttningarna. Efter att vinet jäst klart låter Nebbiolo-mästaren Danilo Drocco vinet lagras i hela 48 månader, varav halva tiden på franska 225-liters ekfat. Doft och smak går åt körsbär, torkad frukt, hallon, plommon, lingon, viol och lavendel. Det här är ett vin vars elegans accentueras ytterligare om det serveras lätt kylt, gärna kring 16-18°C. Vårt tips är att du lagar oxfilén som swedishfoodie tagit fram till vinet. Den tålmodige kan dessutom lägga undan vinet i ytterligare 15 år utan problem. Fyndklassade Nino Negri Riserva finns i begränsat antal så det är principen först till kvarn som gäller.
Pappa Simon och sonen Will Gilbert är den prisbelönta duon från Australien som skapar viner från odlingar i svala klimat, ofta på druvorna Pinot Noir, Chardonnay, Riesling och Shiraz. Resultatet är välbalanserade viner som, oavsett druva, ofta passar väldigt bra till mat. Vineriet ligger i Mudgee i New South Wales och druvorna till Gilbert Rouge kommer från regionen Tumbarumba.
Hur ofta dricker du en blend på Pinot Noir och Shiraz/Syrah? Antagligen inte särskilt ofta. Men här har far och son blandat de båda storheterna och resultatet är ett vin som inte ber om ursäkt för sig. Här bjuds det på en saftigt elegant smak, tillsammans med en skön kryddighet och Shiraz-druvans så karaktäristiska svartpepparton. Vinet har fått vila i fem månader på ekfat och druvblandningen är 55% Pinot Noir och 45% Shiraz. Gilbert Rouge passar alldeles utmärkt till säsongens lite kraftigare grytor på nötkött eller lamm. Varför inte prova Swedishfoodies fantastiskt goda pasta al ragu med buffelmozzarella? In med flaskan i kylen 30 minuter innan servering och drick vinet ur dina största kupor!
Beaujolais är regionen i södra Bourgogne, där producenterna på senare tid börjat frångå den så typiskt lätt bäriga stilen till förmån för mer uttrycksfulla viner med karaktär av mörka bär, örtighet och mineral. Här grundades vinfirman Marc Dudet grundades i början av 1980-talet i den lilla byn Romanèche-Thorins. Dudet producerar sina viner med hjälp av kontrakterade odlare från olika delar av Bourgogne (bland annat Beaujolais & Pouilly-Fuisse). Stilen på hans viner upplevs, för regionen betraktat, som smakrika och med en stenig mineraldriven finish.
Druvorna till detta vin kommer från utvalda vingårdslägen inom Beaujolais Villages och här är det 100% Gamay som gäller. Vinet är klart fruktdrivet med en härligt floral doft. Smaken är nyanserad och ”josig” med inslag av blåbär, skogshallon och söta kryddor. Vinet har den livliga energin tillsammans med en mineraldriven finish som är så väldigt stiltypiskt för Marc Dudets viner. Njut denna franska pärla tillsammans med Swedishfoodies otroliga tomattartar!
Det anspråkslösa namnet är en ödmjuk hyllning till de egna vingårdarna, som formligen blomstrar tack vare de miljövänliga arbetsmetoderna. Druvorna är inga mindre än de båda lokala stjärnorna Blaufränkish och Zweigelt som fått gott om tid på sig att mogna på både ståltank och ekfat. De båda druvsorterna plockas och jäser separat i stora ekfat och rostfria tankar, för att sedan blandas och lagras under lång tid i gamla ekfat. Först nu, efter hela 33 månader i källaren, är det enligt vinmakare Gernot Heinrich dags att äntligen släppa vinet. Heinrich Biodynamic Red har en komplex, nyanserad doft av björnbär, mörka körsbär, rödbärig fräschör och örter. Den långa lagringen på fat ger lager av vanilj, kakao, ek och en begynnande utvecklingston. Vinet är fylligt och visar upp en skönt markant tanninstruktur tillsammans med en pigg fruktsyra som balanserar den djupa frukten. För att sammanfatta vinets smak och doft så är det troligtvis ingen slump att vin- och matmagasinet Falstaff har tidigare utnämnt Gernot Heinrich till Winemaker of the Year. När det kommer till mat så ska du laga Swedishfoodies risotto, den kommer sitta som en smäck!
Från klassisk mark och en minst lika klassisk producent kommer Fontanafredda Barolo. Detta är ett utmärkt vin för dig som är sugen på att förstå mer av Piemonte i allmänhet och Barolo i synnerhet.
2017 tilldelades Fontanafredda Årets Europeiska Vinhus av Wine Enthusiast. Något vi finner charmigt med vinhuset är att de producerar viner i alla prisklasser och därför kan så många som möjligt njuta av deras viner. Deras Barolo faller definitivt under kategorin mycket prisvärd med tanke på vad som väntar i flaskan. Färgen drar åt det tegelröda hållet vilket skvallrar om att Nebbiolo-vinet redan har några år på nacken. Doften bjuder på supertypiska körsbär och nypon tillsammans med nougat och kanel. I munnen är syran frisk med finstämda tanniner och du överraskas av kraften i vinet som ser så ljust och försiktigt elegant ut i glaset. Lufta och drick till smakrika kötträtter. Tack vare tanninstrukturen kan du dessutom lagra detta vin länge.
Vinet porträtterar på ett utmärkt vis den pigga bäriga frukt och örtiga karaktär regionen är känd för. Både doft och smak bjuder på härligt ungdomlig fruktighet med en välbalanserad syra och inslag av friska bär såsom hallon, körsbär, blåbär och lingon med lätta toner av lakrits. Drick svalt till sommarens rätter, gärna lättare kötträtter eller sallader!
Det är svårt att prata om Beaujoulais utan att nämna dess främste ambassadör, Georges Duboeuf. Mannen som började sälja vin från sin cykel och som tack vare påtryckningar från stjärnkocken Paul Blanc startade den negociant-verksamhet som kom att sprida regionens namn över världen. I årtionden har den blommiga etiketten träffat nya konsumenter och fungerat som dörröppnare för regionen i stort. Duboeufs styrka ligger i den långsiktiga relationen med odlarna och den svårslagna erfarenheten med att locka fram det bästa av området till överkomliga priser.
Är du ute efter ett lätt, bärigt rödvin som kan serveras svalt kan passa väl till kallskuret och småplocksmat? Då är detta okomplicerade vin från Beaujolais mest kända producent Georges Duboeuf lösningen med generösa toner av söta, färska hallon, björnbär och kryddor.
Det är svårt att prata om Beaujoulais utan att nämna dess främste ambassadör, Georges Duboeuf. Mannen som började sälja vin från sin cykel och som tack vare påtryckningar från stjärnkocken Paul Blanc startade den negociant-verksamhet som kom att sprida regionens namn över världen. I årtionden har den blommiga etiketten träffat nya konsumenter och fungerat som dörröppnare för regionen i stort. Duboeufs styrka ligger i den långsiktiga relationen med odlarna och den svårslagna erfarenheten med att locka fram det bästa av området till överkomliga priser.
Han har utsetts till kockarnas kock hela tre gånger och försvarade sin Guide Michelin-stjärna på sin restaurang under ett helt decennium. Att Leif Mannerström kan det här med smaker och kvalitet är ingen underdrift, det har varit en röd tråd och självklarhet under hela hans 60-åriga(!) karriär.
Druvorna skördas för hand från vingårdar med en snittålder överstigande 30 år. Grenache druvorna kommer från Ardeché, Syrah och Mourvèdre från nordöstra delarna av Gard. Skalmaceration under ca 30 dagar för att ge vinet extra kraft och djup, därefter har vinet lagrats i mer än 14 månader på cementtankar innan en mjuk filtrering. Vinet är mycket generöst och mustigt med inslag av mörka bär samt kryddor och svartpeppar. Vinet har en bra längd och härlig fruktsyra som gör det till ett perfekt vin till entrecôte och bearnaise. Detta kommer att passa perfekt till sensommarens grillkvällar!
Domaine Duseigneur grundades av Jean Duseigneur 1967 och förfogar över 35 hektar av Rhônedalens bästa vingårdlägen. Redan från start har inriktningen varit att göra vin i samklang med naturen – det vill säga ekologiskt odlat och helt fria från kemiska bekämpningsmedel och konstgödning. I dag är det sonen Bernard som sköter verksamheten tillsammans med den välkände vinprofilen Philippe Faure-Brac som vunnit den ärofyllda titeln ”Världens bäste sommelier”.
Karaktären är fruktig, med kryddig doft och inslag av mörka körsbär, hallon och en finstämd ton av örtkryddor och lakrits. Smaken är generös, fruktig och kryddig med välbalanserad syra, inslag av skogsbär, plommon, svartpeppar och lakrits. Druvblandningen består av Grenache och Syrah som vinifieras var och en för sig i temperaturkontrollerade tankar och får jäsa med enbart med hjälp av den naturliga jästen. Vinet filtreras lätt innan buteljering och passar ypperligt bra till rätter av kyckling, lamm- eller nötkött! Njut Mas Louise svalt i en rejäl kupa.
Truffle Hunter Barolo, vinet med den charmiga storyn. Historien bakom Truffle Hunter Barolo är en kärlekssaga mellan Valter Bosio, ägare av vineriet Bosio i byn Santo Stefano Belbo i Piemonte, och hans kära tryffelhundar. Truffle Hunter är ett skolboksexempel på hur en Barolo ska smaka och du finner den exklusivt i Systembolagets beställningssortiment.
Truffle Hunter Barolo är ett alldeles utmärkt exempel på en stiltypisk Barolo, med optimalt mogna Nebbiolodruvor som får vila på ekfat i tre år innan vinet buteljeras i mörka källare för fortsatt utveckling på flaska. Lagringen ger ett vin med begynnande utveckling och sköna toner av nypon, fat, läder, choklad, hasselnötter och kryddor i en elegant och ursprungstypisk stil. Servera Truffle Hunter Barolo till grillat kött, vällagrade hårdostar eller till en smakrik risotto med tryffel. Vinet har en lagringspotential på 10 år men serveras med fördel redan i dag. Ge vinet luft på karaff innan servering och drick till mat för bästa smakupplevelse.
Nu sänks priset på Ascot Pinot Noir från 141 kr till 109 kr (-23%). Faktum är att det gör den till Systembolagets överlägset billigaste amerikanska Pinot Noir just nu.
Är detta då vilket plonk som helst? Tvärtom! Detta vin kommer från Central Coast mitt emellan San Francisco och Los Angeles, en av de främsta regionerna för Pinot Noir i Kalifornien då klimatet är svalare här än i många andra delar av Kalifornien – något en delikat druvsort som Pinot Noir uppskattar. Det är också här delar av filmen Sideways utspelar sig som fick en hel värld att sluta dricka Merlot och byta till Pinot Noir. ”If anyone orders Merlot, I’m leaving! I am not drinking any f***ing Merlot!”
Ascot Pinot Noir bjuder tack vare en tids ekfatslagring på eleganta och komplexa toner av skogshallon, jordgubbar, nougat och sandelträ. Passar med allt från smakrika laxrätter till kyckling och ganska tunga kötträtter. Också en utmärkt partner till säsongens grillade primörer eller smashade burgare!
Finns i beställningssortimentet och kan beställas utan extra kostnad till valfri butik.
Nyligen prissänkta Juan Gil Silver Label kommer från regionen Jumilla som har ett klimat och en terroir som passar den blåa druvan Monastrell som handen i handsken. Här får druvorna kämpa med den höga höjden (upp till runt 850 meter över havet), karga kalkstensjordar och i kraftiga temperaturskillnader under dygnet. Dessa förutsättningar och de gamla vinstockarna (ofta över 50 år gamla bushvines) ger väldigt lågt skördeuttag, kraftigt intensiva och smakrika viner som samtidigt balanseras upp av en fin syra.
Juan Gil Silver Label är ett av de mest kritikerhyllade vinerna i regionen Jumilla med ett genomsnittligt omdöme på över 93 poäng av den prestigefulla spanska vinguiden Guía Peñin de senaste fem åren och över 91 poäng i genomsnitt av Robert Parker’s Wine Advocate under samma tidsperiod. Ett kvalitetsvin av rang helt enkelt som nu även kostar 20 kr mindre på den svenska marknaden. Vinet är djupt rubinrött med en doft som är rikt koncentrerad och nyanserad med toner av blåbär, björnbär, lavendel, plommon, choklad och ceder. Vinet är fylligt och smakrikt med stor koncentration, balanserad fatkaraktär och en pigg syra som balanserar upp koncentrationen och med en lång kryddig avslutning. Silver Label är ett klockrent exempel på ett höghöjdsvin som kommer av låga skördeuttag vilket ger en härlig kraft och koncentration, men samtidigt balanserat och elegans vilket gör vinet väldigt matvänligt.
Detta nobla vin från Montepulcianos kullar görs av druvan Sangiovese med en liten skvätt Merlot. Vinet lagras i 18 månader på stora ekfat och små barriquer för ökad komplexitet och kraft. Den generösa frukten från de fullmogna druvorna balanserar den friska syran och mineraliteten perfekt. Doft och smak är fruktig och kryddig med inslag av körsbär, plommon, örter och choklad. Vinet passar alldeles utmärkt till charkuterier, pasta, kyckling- och kötträtter samt hårdostar. I Montepulciano kallas Sangiovese lokalt för Prugnolo Gentile och de stora vinerna från Vino Nobile di Montepulciano är några av de bästa exemplen på Sangiovese som går att finna. Producenten Tenute del Cerro är den största privata vingårdsägaren i Montepulciano med många olika vingårdslägen som vinifieras separat och blandas för optimalt resultat. Vino Nobile di Montepulciano är Italiens första och Toscanas mest framstående DOCG tillsammans med vinerna från grannbyn Brunello di Montalcino. Så om ditt hjärta klappar för toscanska Sangiovese-viner så bör du prova denna ädla Vino Nobile di Montepulciano.
Det är lätt att blanda ihop druvan och orten som bär samma namn i Toscana men här är ursprunget Abruzzo. Druvan stortrivs i värme och solsken och därför är den så vanligt förekommande i de södra delarna av landet. Gällande flaskdesignen så är den minst sagt spektakulär då den är helt klädd i sammet. Men även insidan räknas vilket blir väldigt tydligt här med generös elegant frukt och en lång finish!
Equivoq är ett smakrikt rött vin från södra Italien gjort på den populära druvan Montepulciano. Svala nätter i kombination med varma och soliga dagar ger ett sammetslent och smakfullt vin med toner av mogna bär, kaffe och vanilj. Fatlagringen ligger till grund för en lång och smakrik vinupplevelse med ett balanserat och långt avslut. Equivoq är en elegant nyanserad smakupplevelse som med sin sammetsklädda förpackning gör vilken middag som helst till en speciell upplevelse. Vinet njuts allra bäst till lagrade ostar, charkbrickan eller en stadig kötträtt. Då vinet håller den höga kvaliteten som det gör så får förpackningen ses som ett plus för den som är ute efter något visuellt spektakulärt.
Vin från Piemonte är bland det mest populära du kan dricka just nu. Färsk statistik från Systembolaget visar att svenskarna är villiga att betala mer för att få högre kvalitet på vinerna i hemmet. Under 2021 ökade Piemontes andel på Systembolaget med +36% och Barolo specifikt ökade med +28%. Det är helt enkelt hett med Nebbiolo just nu, oavsett om du ska njuta vinet snart eller lagra. Luna di Mezzanotte Barolo gör sig fint i båda fallen.
Barolo lägger helt klart ribban allra högst i Piemonte. Det hör inte till vanligheterna att hitta en Barolo under tvåhundringen. Därför glittrar nyheten Luna di Mezzanotte Barolo lite extra. Nebbiolo-druvorna ger vinet en härlig röd färg med tegelnyans. Doften kommer med mörka bär, rosor och viol men har även toner av ek och torkade örter. Smaken är nyanserad, med stor kryddighet, fatkaraktär, torkade körsbär, mogna jordgubbar inslag av tobak och en behaglig strävhet. Vinet är färdigt att drickas nu, men kommer att utvecklas under lång tid framöver. När det kommer till mat så rekommenderar vi vinet till vinterns kraftigare rätter och varför inte fira in det nya året med en riktigt bra Barolo? Eller så flörtar du med ursprunget och satsar på en risotto. Lufta vinet en timme innan och drick gärna ur största möjliga kupa du har där hemma.
På senare år har Pinot Noir-viner som inte är från Bourgogne seglat upp som seriösa utmanare och har även blivit storfavoriter i de breda lagren av vinkonsumenter. Ledstjärnorna är främst USA och Österrike medan de tyska Spätburgundrarna lyser med sin frånvaro, tills nu. Veckans vin kommer från regionen Baden i södra Tyskland och det här är ett vin som definitivt kommer att hjälpa till att sätta Tyskland på rödvinskartan.
Regionen Baden återfinns i de södra delarna av Tyskland och här stormtrivs den annars så svårbemästrade Pinot Noir-druvan, samtidigt som rikskändisen Riesling lever i en mer undanskymd tillvaro. Baden bjuder på ett varmare klimat än andra tyska vinproducerande regioner och för varje hektar Riesling odlas där fyra hektar Pinot Noir. Druvorna till Waltz kommer från det kanske mest intressanta distriktet Ortenau, där vinerna får komplexitet och mineralitet. Vinet bjuder på eleganta toner av hallon, jordgubbar, nougat och en liten pepprighet. Till mat är det otroligt användbart då det funkar bra tillsammans till både lax och kyckling men även till lite kraftigare kötträtter. Servera i den största kupan du har och kyl en halvtimme innan det är dags.
Bouchard Père et Fils grundades av Michel Bouchard 1731 i Beaune, och är en av de äldsta vinegendomarna i Bourgogne. Idag är familjen inne på 9e generationens vinmakare. Det här är ett vin som bevisar att riktig bra bourgogne inte måste kosta skjortan, det gäller bara att veta var du ska leta. En strålande ledsagare till kötträtter redan nu och med några års lagring växer komplexiteten ytterligare!
Tokhyllade Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru lagras i 14 månader på franska ekfat och bjuder på saftiga röda bär, strukturerad syra och silkeslena tanniner. Ett vin som klarar lång lagring men med fördel dricks ungt för att ta vara på det fräscha intrycket från den unga frukten. Savigny-lès-Beaune är ett komplext, smakrikt och raffinerat vin som bjuder på en intensiv doft av rosor, skogshallon, mogna jordgubbar, kanel och sandelträ. En tydlig mineralitet lyfter fräschören och ger en lång finish. Passar utmärkt till torskrygg med bacon, kraftigare fågelrätter och vegetariskt. Drick gärna vinet lätt kylt ur stora kupor!
Ett oerhört lagringsdugligt vin som med all säkerhet kommer att utvecklas fantastiskt i källaren, samtidigt gör den generösa fruktigheten att vinet kan avnjutas redan idag. Cascina Massara använder bara sina egna druvor och huvuddelen kommer från Massara cru, ett läge som utmärker sig för lite mjukare och fruktigare Nebbiolo. Urvalet av druvor har gjorts för att kombinera egenskaperna hos vinrankornas olika lägen, med mjukheten i tanninerna från Massara och fylligheten från Monvegliero. Vinet lagras efter vinfieringen i 36 månader på stora slavonska ekfat innan det buteljeras och flyttar in i vinkällaren hos Cascina Massara. Färgen är granatäpple-röd med lätt orangea inslag. Doften är underbar och växer sig stor när du snurrar på kupan och doftar vidare. Rosor i full blom blandas med körsbär, nypon och en fin pepprighet. Smaken är lång och förvånansvärt fruktig för att vara Barolo. Körsbär och röda vinbär blandas finstämda tanniner. Då denna Barolo har lite mer fruktighet och tonerna av röda bär passar den perfekt till krämiga svamprätter. Servera vinet lätt kyld, cirka 18 grader är perfekt.
Detta angenäma röda vin är en frisk och elegant representant för sitt ursprung – byarna Radda och Gaiole i hjärtat av Chianti. Sangiovesedruvorna kommer från Istines tre olika vingårdar i trakten, var och en med sin unika jordmån. Det växtplatserna däremot har gemensamt är att de ligger på hög höjd, vilket är mycket gynnsamt för Sangiovese i denna stil. Högre altituder medför svalare temperaturer som tillåter druvan att mogna långsammare, vilket bevarar den friska frukten och syran. Vinet har en fyllig men elegant kropp och bjuder på en frisk fruktighet med tydliga inslag av körsbär, hallon och salvia som möter lätta fattoner och en finstämd kryddighet i avslutningen. Ett vardagsvin extra allt som även har goda förutsättningar att lagras i några år. Till mat fungerar vinet utmärkt, framför allt till härliga kötträtter eller till charkbrickan. Servera vinet i stora härliga kupor och matcha det till en svensk sommarklassiker i form av grillad oxfilé!
Bakom denna utmärkta Chianti Classico står Angela Fronti, andra generationens vinmakare på familjeägda firman Istine. Hennes viner hyllas allt som oftast unisont av såväl svenska som internationella vinkritiker och ekologiska Istine Chianti Classico är inget undantag. Stilen kan beskrivas som ren och elegant snarare än fyllig och tung. Fronti hör till den nya generationens vinmakare som vill skapa något lättare, friskare chiantiviner med mer fokus på finess och renhet, något hon lyckats utomordentligt bra med i detta fall.
Rio Sordo är namnet på det vingårdsläge där druvorna till vinet plockas. Härifrån kommer medelfylliga viner med finess och elegans och druvsorten är givetvis Nebbiolo. Ett oerhört lagringsdugligt vin, men om du inte orkar vänta kan du med hjälp av en karaff och en väl vald maträtt dricka vinet redan nu. Satsa på kött, syra och feta såser i så fall! Doften är stor och kommer med de klassiska inslagen av rosor, nypon, hallon och körsbär. Smaken drar åt samma håll tillsammans med en lång finish som drivs på av den välbalanserade syran och de lena tanninerna. Servera Enzo Bartoli Barbaresco Rio Sordo relativt svalt i stora kupor för att uppleva vinets fulla potential. Vår konkreta matrekommendation är en klassisk Biff Rydberg, det giftermålet går inte av för hackor kan vi lova.
Är du en stor vän av höstens mustiga och smakrika kök med rätter på vilt, svamp, örter och smakrika och gärna feta tillbehör så är Terroir Sauvage rouge ett vin som kommer att bli en riktigt trevlig matchning. Ge gärna vinet luft en 30 minuter på karaff och släpp sedan lös den vilda tuppen i glaset, den kommer att ta för sig! Druvorna som ligger till grund för vinet är de tre karaktäristiska och välkända sydfranska druvorna, Syrah, Grenache och Mourvèdre från vingårdar i Languedoc. Terroir Sauvage är ett riktigt kryddigt, smakrikt och klassiskt superfranskt rött vin med en generös längd och härligt djup där örter, kryddor, solmogna mörka bär samt lakrits kännetecknar vinet. Ett vin med mycket karaktär och personlig touch – voilà! Inte så trendkänslig men gillar rejäla, mustiga och kryddiga röda viner överlag? Då kommer högst sannolikt denna nyhet falla dig väl i smaken… Denna färska nyhet hittar du inte på Systembolagets hyllor utan den är en beställningsvara.
Vinet görs av merparten Grenache, med inslag av Mourvèdre (5%) och Syrah (5%). Druvorna skördas vid optimal mognad för att ge ett koncentrerat och generöst vin med en finish som ger valuta för pengarna. Vinets kvalitet, koncentration och kraft skvallrar om att det kan lagras i upp till 10 år under rätt förhållanden. Denna rödvinsklassiker med inslag av solmogna mörka bär, kryddor och markerade tanniner passar utmärkt till smakrika kötträtter på vilt och nöt, gärna med örter och vitlök. Du kan också göra det enkelt för dig och servera charkuterier och lagrade hårdostar eller njuta vinet som det är. Jean Vidérue Chateaunueuf-du-Pape smakar mycket bra redan nu, ge vinet luft någon halvtimme innan servering. Om du orkar vänta utlovas en smakupplevelse med ökad komplexitet och mognad.
Tradition, historia och lojalitet till ursprunget förenas med respekt till metoderna och naturens omgivning i och med nyheten Ricossa Barolo Campolibero Organic. Ricossa Barolo Campolibero görs uteslutande på nebbiolo från Italiens högst klassificerade ursprung Barolo DOCG. Färgen är rubinröd och i doften träder klassiskt blommiga, rosendoftande toner fram och blandas med nypon, tranbär och torkade körsbär. Även kryddiga toner av kakao, lagerblad och nötter skymtas efter att vinet luftats lite.
Den välbalanserade och långa smaken präglas av mörka bär som med tid i munnen blir allt kryddigare utan att störa balansen med den höga syran. Torkade körsbär, nypon, tranbär och mogna jordgubbar tillsammans med mörk choklad, svart te och lagerblad. Strukturerad, balanserat och en utmärkt representant för ursprunget. Servera svalt 14-16 grader i stora glas, lufta gärna upp vinet på karaff innan servering.
Dominio Alto Rioja Reserva, uppföljaren till succélanseringarna av producentens Crianza och Gran Reserva. Vinet är nu i en perfekt fas att avnjutas till förslagsvis smakrika kötträtter med ugnsrostade grönsaker. Eller varför inte göra som spanjorerna själva och dricka det till lufttorkad skinka och Manchego-ost?
Vinregionen Rioja har en särskild plats i svenska vinälskares hjärtan med sina ekfatslagrade viner ofta dominerade av den för området typiska druvan Tempranillo. Dominio Alto Rioja Reserva är ett mycket välgjort och balanserat vin med den karaktäristiska smaken av ekfat som kompletterar den solmogna smaken av plommon och körsbär.
En Rioja Reserva måste lagras minst i 36 månader innan det får släppas till försäljning, varav minst 12 månader på ekfat. Dominio Alto Reserva har lagrats på en blandning av europeiska och amerikanska ekfat i hela 18 månader.
Ekologisk, fyllig och kryddig Rubinröd höjdare i det fasta sortimentet från vulkanön Sicilien! Druvorna till vinet växer på norra sidan av Etna, mellan 650 och 780 meter över havet i Santa Spirito-distriktet. Där återfinns 10 hektar ekologiska vingårdar med de, för Sicilien, urtypiska druvorna nerello mascalese och nerello cappuccio. Vinstockarna har hunnit bli upp till 100 år gamla och ligger på terrasser gjorda av lavastenar. Vinerna från vulkanen Etna på Sicilien är något av det absolut trendigaste i vinvärlden just nu och när vi provar detta förstår vi varför. Palmento Costanzo Etna Rosso är ett fylligt, kryddigt och nyanserat vin med inslag av körsbär, jordgubbar, tobak, fat och kryddighet. Välbalanserat och elegant med ett långt avslut. Detta är ett vin som gjort för att drickas till lamm! Om du ska dricka vinet snart så låt det gärna luftas innan servering.
På senare år har den sicilianska vinindustrin flyttat fram sina positioner rejält. Med sciroccon som sveper in från Sahara har den fascinerande ön rest sig och är nu otvivelaktigt den främsta av Medelhavets många vin-öar. Trots att Sicilien svarar för en stor del av den italienska vinproduktionen var ön länge en region i skuggan av andra italienska vindistrikt. Under efterkrigstiden plågades Sicilien av emigration, fattigdom och ett administrativt kaos. Många vinbönder valde att odla andra grödor, flytta till fastlandet eller ännu längre norrut i Europa på jakt efter arbeten. Vinproduktionen på Sicilien koncentrerades till bulkviner som fylldes på tankbåtar och slukades av den italienska vermouthindustrin. Men situationen har förändrats. Nu kommer mer och mer högklassigt vin från Sicilien, exporten har ökat och öns ”nationalvin” Marsala har fått en renässans. Här finns ett av Europas hetaste och torraste klimat. Öns sydspets ligger på samma breddgrad som Algeriet och Tunisien. Från Nordafrikas öknar faller sand som lössjord och Medelhavet för med sig salta regn. Sicilien erbjuder mycket varierade förutsättningar för vinodling med stora höjdskillnader med svalare lägen. Den vulkaniska och porösa lavajorden, särskilt kring Etna, har höga halter av svavel, aska och pimsten och utvecklar viner med en unik mineralton. Mycket omtalad är den röda lerjorden på öns sydvästra del som anses ge viner med en utpräglad körsbärs- och svartvinbärsfrukt. Det var för övrigt ur denna jord som Adam en gång skapades, åtminstone om man frågar de många fromma katolikerna på ön.
Äntligen finns ett av Spaniens mest älskade viner på halvflaska i Sverige. Marqués de Riscal Reserva, vinet med guldnätet, är den kanske mest ikoniska flaskan från vinlandet Spanien. Från Spaniens främsta vindistrikt Rioja, gjord på den klassiska spanska druvan tempranillo och lagrad på ekfat som sig bör, bjuder vinet på de djupa smakerna vi lärt oss att älska. Detta toppvin på halvflaska är perfekt när du vill sätta guldkant på vardagsmiddagen, när det räcker med ett glas var till middagen, eller när du bara vill dela med dig själv! Köp flera och spara för att följa vinets utveckling i åtminstone 6 år. Marqués de Riscal Reserva bjuder på många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen från ekfatslagringen, tempranillo-druvornas viol- och björnbärstoner men också inslag av plommon, körsbär, torkade äpplen och svarta vinbär. I den långa eftersmaken finns en finstämd kryddighet av nejlika och muskot. Det är kul när riktigt bra viner erbjuds på halvflaska!
Zolo Winemakers Blend är något så ovanligt som en ekologisk blend, på både röda och vita druvor. Vinet görs på 50 procent malbec tillsammans med 46 procent cabernet sauvignon. För att ge vinet en extra aromatisk push har vinmakaren valt att addera fyra procent chardonnay. Denna typ av blend, med både röda och vita druvor, finns även att finna i Rhônedalen och i Australien. I Zolo Winemakers Blend har 15 procent av det röda vinet legat sex månader på fransk och amerikansk ek samtidigt som det vita vinet fått vila på ståltank. Resultatet är ett kraftfullt, smakrikt och nyanserat vin med fint integrerad fatkaraktär. I smaken finns toner av mörka bär, plommon, mynta och choklad. Detta spännande vin gör sig allra bäst i stora kupor, lätt kylt och tillsammans med en Buttermilk Chicken Burger!
Fincas Patagonicas med bas i Mendoza är en av Argentinas mest framstående vinproducenter. Sammantaget förfogar de över 1000 hektar med vinodlingar som ligger upp till 1 400 meter över havet. Fincas Patagonicas ägs av svenskättade Patricia Ortiz. Chefsvinmakare är Fabián Valenzuela som har 30 års erfarenhet av vinmakning. Sedan några år tillbaka har Fincas Patagonicas slutit ett exklusivt samarbete med konsulten Jean Claude Berrouet, tidigare vinmakare på Petrus i Bordeaux under hela 44 år, ett av världens främsta vinhus. Teamet har stadigt lyft kvaliteten och nått stora framgångar. 2017 fanns man bland annat med på Wine Spectators lista över världens 100 förnämsta vinerier.
Druvorna till Casteloro Ripasso Superiore kommer från vingårdar i Val di Negrar, en av sju kommuner i Valpolicella som får producera Ripasso. Området är känt för sina eleganta, strama och välstrukturerade viner. Vinet görs av ekologiska druvor som får jäsa en andra gång med skalen från Amarone-druvor för att ge ökad smak, fyllighet och kraft. Ekologiska odlingar är sällsynta i Valpolicella på grund av det fuktiga bergsklimatet, därför är det extra kul med ekologisk Ripasso Superiore som nu lanseras för svenska vinkonsumenter. Beteckningen Superiore innebär förstklassiga druvor i kombination med extra lång lagring. Casteloro lagras hela 18 månader, varav 12 på ekfat. I doften bjuder vinet på mörk, torkad frukt, färska örter, choklad och fat. Smaken är givmild och djup i kombinationen en friskhet som gör vinet utmärkt till höstens grytor.
Idén till Rossetto Appassimento lär ha kommit vid ett middagsbord där en av deltagarna ville ha ett vin ”som ser ut som det känns och smakar, som en saftig passionerad kyss direkt från vingården”. Vinet är minst sagt okonventionellt paketerat i en skimrande guldröd flaska – ingen kan missa den.
Detta röda vin från Italiens klack är i sig fylligt och kraftfullt med toner av solmogna frukter. Rossetto Appassimento har en generös längd och en mjuk och balanserad fruktighet. Matmässigt är det en perfekt kombo till nygrillade och saftiga hamburgare men passar precis lika bra som mingelvin. Och som färgstark present, inte minst.
Vinet hittar du i Systembolagets beställningssortiment, det finns alltså inte på hyllan i butik.
Intensiv och elegant doft av mörka bär och med florala inslag och kryddiga toner. Smaken är medelfyllig och välbalanserad med drag av björnbär och jordgubbar samt en aning vanilj toppat med en fin kryddighet. Druvorna är handskördade och en del av vinet har vilat på fat i tio månader för ökad komplexitet, medan resten lagrats i cementtankar för att bevara den fina fruktigheten och inslaget av ”garrigue”, den kryddiga undervegetationen i Côtes de Roussillon. Vinet är underbart gott nu, men utvecklas ytterligare med lagring upp mot fem år. Passar utmärkt till rätter av nöt, lamm eller gris och till mogna hårdostar. Egendomen Mas Janeil, utanför staden Maury, fångade François Lurtons intresse redan för femton år sedan då han insåg markens utomordentliga potential och började göra vin där. År 2009 fick han chansen att köpa egendomen på 24 hektar och slog till direkt. Kombinationen av perfekt mikroklimat, mineralrik jordmån med skiffer och krita och gamla vinstockar ger förutsättningar att skapa lysande röda viner! Njut till en riktigt bra bit kött, varför inte prova receptet nedan?
Druvorna till Ringbolt Cabernet Sauvignon plockas från ett litet urval av platser, de flesta runt vingårdar i välrenommerade Wilyabrup, strax intill havet. Här är jordarna rika på sand och grus som tillsammans med ett fördelaktigt klimat utvecklar aromatik och komplexitet. Det ger vinmakare Heather Fraser möjlighet att tillverka en Cabernet Sauvignon i klass med de bästa. Finess, struktur och balans ger Ringbolt Cabernet Sauvignon ett karaktärsfullt och harmoniskt uttryck. Frukten är rik med toner av mörka körsbär och svarta vinbär. Därtill en påtaglig fräschör och välbalanserade tanniner. Dekantera och drick till en förstklassig köttbit eller lagra vidare många år framöver!
Här finns allt man söker efter i en Bourgogne. Ett druvtypiskt och koncentrerat vin men med silkeslen frukt och begynnande mognadstoner. Inslag av röda och mörka bär, lakrits och fat och med en pigg syra som ryggrad. Drickmoget redan nu men kan också lagras ytterligare sex år utan problem. Ett rikt och kryddigt vin producerat i Santenay som ligger i den södra delen av Bourgognes mest berömda område, Cote d’Or. Här odlas främst Pinot Noir och i Louis Jadots händer kommer druvan till sin fulla rätt. Servera vinet vid 14-16 grader i stora generösa Bourgognekupor till en god råbiff, anka, kyckling eller lättare kötträtter såsom stekt fläskkotlett eller karré. Det finns många trevliga kombinationer till en klassisk Bourgogne!
Leonardo Pizzolo är en av Italiens främsta ekologiska producenter. Med ett brinnande intresse för långsiktig hållbarhet har han gått ett steg längre och startat det nya vinprojektet Passione Natura, som endast producerar naturligt framställda biodynamiska viner. Vingårdarna ligger på bergssluttningarna i en otämjd del av Abruzzerna, en av Europas grönaste vinregioner. Vinet bär bland annat den välkända märkningen Demeter, den globalt mest använda oberoende biodynamisk certifieringen.
Lupi Reali Montepulciano d’Abruzzo har en intensiv doft och i den fruktiga och kryddiga smaken finns mörka bär, körsbär, örter och en lätt finstämd fatton. Det här är ett vin med fin syra och bra struktur, vilket gör det utmärkt till mat. Matcha Lupi Reali till klassisk husmanskost, lagrade ostar, smakrika pastarätter eller pizza. Drick det svalt ut stora kupor för att få fram vinets allra mest elegant uttryck!
Inget är så hett just nu som Piemonte i nordvästra Italien och deras Barolo-viner. Hos i princip samtliga producenter hittas även Barbera, ett användbart vin till all sorters italiensk mat. San Merlo Barbera Organic är ett alldeles ypperligt exempel på barbera-druvans potential med sin frukt, smakrikedom och matvänlighet. Den inbjudande doften har inslag av mörka bär, körsbär, plommon och kryddor. Eftersmaken är generöst lång med välbalanserade tanniner. Vinet passar utmärkt till olika rätter såsom en krämig risotto, pasta, pizza eller lagrade ostar. Till San Merlo har endast noga utvalda ekologiska barbera-druvor använts. Namnet San Merlo, som betyder koltrast på italienska är en hyllning till producentens syn på hållbart jordbruk och en levande natur, nu och i framtiden. Man har valt att lagra vinet på cementtankar, vilket är ett traditionellt sätt att få ett balanserat och drickvänligt vin, med fokus på generös frukt. Drick vinet lätt kylt ur stora kupor när det väl blir dags!
Själva vineriet och hjärtat i Borgognos verksamhet återfinns i de centrala delarna av staden Barolo, med källare som huggits ur Piemontes berömda kullar. Vinmakningsmetoderna är traditionella med egen jästkultur, lång lagring och användandet av stora slavonska ekfat. Allt för att förse konsumenter världen över med vinerna de älskar. Borgogno Langhe Nebbiolo görs på 100% Nebbiolo, med druvor från Borgognos berömda vingårdar Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossati och San Pietro delle Viole. Lagringen sker tio månader på slavonska ekfat plus fyra månader på butelj. Vinet är härligt nyanserat och kryddigt med inslag av körsbär, salvia, plommon och rosor. Detta är ett vin som gör sig utmärkt till såväl grillkvällen som ett härligt långkok!
Vinrankorna som druvorna till Brunello di Montalcino Val di Suga växer på kommer från tre olika historiska vingårdslägen i Montalcino; Vigna Spuntali, vigna del Lago och Poggio al Granchio. Var och en med olika växtzoner, solexponering och geoklimatiska egenskaper. Blandningen ger en unik jämvikt mellan struktur, kropp och elegans. Val di Suga är den enda vinproducenten i Montalcino som förfogar över tre vingårdar i denna kvalitetsnivå.
I doften bjuder vinet på, en nästan exotisk, kryddighet tillsammans med röda bär och laktritstoner. Smaken är stor med toner av körsbär, tobak, choklad och en härlig pepprighet. Lagring i 15 år inga problem men orkar du inte vänta så luftar du vinet en timme och dricker det till en riktigt bra pasta!
Ett litet område präglat av storslagna viner, det är en träffande beskrivning av Brunello di Montalcino. De frodiga kullarna som är så karaktäristiska för platsen som under lång tid tillbaka spelat en betydande roll i vinvärldens historia. Geografico Brunello di Montalcino är av flera anledningar ett bra köp för dig som vill utforska detta ursprung.
Vinet görs på druvan Sangiovese Grosso som är känd för att kräva lång lagring på fat för att nå ett stort fruktigt djup och en alldeles särskild komplexitet. Geografico är ett av Toscanas mest framstående kooperativ och en viktig del av Chiantis historia. Sedan 2018 drivs Geografico av familjen Piccini, tillsammans med de kända oenologerna Riccardo Cotarella och Alessandro Barabesi. Enbart de allra bästa av druvorna väljs ut till Geografico Brunello di Montalcino. Dessa pressas försiktigt och jäser på ståltank i två veckor. Därefter vilar vinet på ekfat i två år. För att uppnå Brunellos vackra, kraftfulla och komplexa uttryck släpps inte vinet på marknaden förrän tidigast fem år efter skörd. Resultatet är ett vin med många lager av mörk frukt, där elegant struktur och markerade tanniner balanseras av frisk syra. Lufta och drick nu eller lägg undan och njut om några år!
Barolo är som bekant ett av Italiens allra mest uppskattade viner. Regionen är Piemonte och är vinet är känt för sin kraft och lagringsbarhet.
Ett av Sveriges bäst prisade Barolo-viner kommer från kvalitetsproducenten Ricossa Antica Vigna som har sitt säte bland de böljande kullarna i Piemonte. Druvorna till vinet kommer från vingårdar i Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba och La Morra. Nebbiolodruvorna växer på vinrankor med en snittålder strax över 20 år. Efter skörden så vinifieras druvorna varsamt och lagras på både amerikanska och franska ekfat i 24 månader innan ytterligare ett års lagring på flaska. De tre åren skänker djup och komplexitet där toner av läder, choklad och tobak börjar träda fram. Frukten är koncentrerad och drar åt mogna jordgubbar, mörka körsbär och kaffebönor. Syran är välbalanserad och tanninerna börjar redan rundas av. Servera vinet lätt kylt kring 16°C och låt det luftas en stund innan.
Det här är ett minst sagt kraftfullt och fylligt rött vin som bjuder på både markerade tanniner och hög syra, allt i fin balans med en generös frukt och rostade ekfat. Ett vin med stor lagringspotential som utan problem kan läggas undan i 10 år eller mer. Vill du avnjuta vinet redan nu kan det med fördel luftas på karaff trettio minuter innan servering. En utmärkt partner till kraftiga kötträtter, gärna med salta och feta tillbehör!
Il Seggio består av druvorna merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot. Från vingården Via Bolgherese kommer en del cabernet sauvignon och från vingården Le Sondraie hämtas merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon och petit verdot. Efter pressning och jäsning slutlagras vinet 15 månader i franska barriquer. Jordmånen tillsammans med den varsamma vinifieringen och det unika mikroklimatet tillåter den världsberömda familjen Allegrini att skapa ett komplext och mångfasetterat vin. Il Seggio är mörkt rubinrött med doft av svarta vinbär, plommon, kaffe, ceder och vanilj. Smaken är fyllig med inslag av röda bär, kryddor och fat och den håller sig kvar länge med en silkeslen avslutning. Med mer än sex generationer i Veneto tar Marilisa Allegrini familjens arv vidare i regionen Bolgheri på ett föredömligt vis.
Druvorna som handplockas kommer från en av Riojas äldsta vingårdar där stockarna är mellan 50-80 år gamla. Vingården återfinns i Malpica Estate som ligger nordväst om Logroño, 450 meter över havet och där växer 5 olika druvsorter huller om buller. Det mesta är Tempranillo men här finns även gröna druvor. Alla dessa druvor skördas och vinifieras tillsammans. Detta kallas vanligen en field blend. Vinet lagras i små ekfat av amerikansk ek under minst 18 månader. Vinet har en nyanserad doft med inslag av röda och mörka plommon, viol, fat, ceder, muskot, andra kryddor och en spets av färska örter. Smaken är medelfyllig med fina inslag av mörk fruktighet och vanilj, nötter, torkade örter samt kryddig fatkaraktär. Ett utmärkt vin att avnjuta idag, eller att lägga undan i några år.
En av Venetos allra mest berömda vinfamiljer heter Allegrini och vinkändiskapet är givetvis ingen slump. Man har sedan 1500-talet haft stort inflytande i regionen och det har man än idag med sina personliga viner av högsta kvalitet. Familjens Valpolicella Superiore 2019 är inget undantag från den regeln och i blenden hittar vi 70% Corvina Veronese, 25% Rondinella och 5% av den mindre kända druvan Oseleta. På 280 meters höjd över havet återfinns en varierad jordmån med inslag av både lera och kalk, något som ger vinet en piggare karaktär än många andra viner från området. Efter pressning och jäsning lagras vinet i 12 månader på lika dela slavonsk ek och franska barriquer. I glaset bjuds vi på ett vin med elegans och koncentrerad frukt med fokus på röda bär. Frukten flankeras en lätt kryddighet och fina cedertoner. Vinet gör sig utmärkt på egen hand men passar ypperligt bra till typiskt italienska rätter. Swedishfoodie har tagit sig tiden att göra en egen pesto och vi kan varmt rekommendera dig att göra det samma!
Från vinhuset Tenuta San Mauro kommer denna single vineyard-Barbaresco från Canova Cru i Piemonte. Detta är en Barbaresco i absolut toppklass. Alla Nebbiolodruvor till Barbaresco Canova hämtas från vinhusets gård Cascina Canova i Neive. Gården ligger på toppen av bergsryggen som går genom Canova cru. Odlingslotterna ligger från toppen av ryggen och löper västerut i Canova till gränsen där Rivetti, Serrboella och Canova möts. Druvorna har förärats bästa plats längs syd och sydvästsluttningarna, på en genomsnittlig höjd av 300 meter över havet. Jordmånen är Tortoniano (blåaktig fossil märgel). Druvorna behandlas med vördnad av vinmakaren som efter vinfiering lagrar Barbaresco Canova 24 månader på stora franska ekfat. Väl i flaska har vinet en ljus rubinröd färg och en förtrollande doft av torkade körsbär, svarta vinbär, mandel, choklad och örter.
Vinet mår bra av att luftas i minst en timme innan det är dags att dricka det tillsammans med din mest älskade köttbit. Försök att hålla nere serveringstemperaturen till cirka 18°C. Lagringspotentialen är stor och du kan med gott samvete lägga detta vin i källaren i ett decennium.
Anima Negra (svart själ) som producenten heter tillhör utan tvekan några av de allra främsta vinproducenterna på Mallorca. Bakom firman står de båda eldsjälarna Miquel Ángel Cerdà och Pere Obrador som grundade Anima Negra år 1994 tillsammans med Francesc Grimalt. De har alltsedan dess vurmat för Mallorcas unika och alldeles utmärkta lokala druvor och därigenom varit högst delaktiga i att sätta Mallorca på den internationella vinkartan.
ÀN/2 består i huvudsak av de lokala druvsorterna Callet, Mantonegro och Fogoneu med en liten del Syrah som ger vinet ytterligare kryddighet. Endast de allra bästa druvorna används och därför sker selekteringen både för hand men även med hjälp av en högteknologisk dubbeloptisk kontroll. ÀN/2 som lagras på delvis franska fat bjuder på mörk fruktighet med medelstor intensitet, och precis som tidigare årgångar finns det en skönt Medelhavskryddig ton i doften, ackompanjerat av snygg fattoner i bakgrunden. Smaken är fylligt fruktig med välbalanserad syra och friskhet med avrundade tanniner. Njut vinet idag, gärna dekanterat i karaff och servera det gärna lätt kylt. Är du ute efter mognadstoner så är lagring i 7-9 år inga problem.
Fresco di Masi Rosso Verona tillverkas på 70 % Corvina och 30 % Merlot. Druvorna kommer från Zuane i regionen Rivoli Veronese och växer på en höjd intill floden Adige, vars svalkande vindar ger balanserad frukt med god fräschör. Vinet vilar på ståltank under vintern.
Elegant mogen frukt, fräschör och läskande struktur utmärker detta vin. Naturligt och gediget med toner av saftiga körsbär, björnbär, färska örter och citrus. Det här är vårens och sommarens tjusare, drick det lätt kylt till såväl charkuterier, hårdostar och oliver som till en hemlagad pasta med kryddig tomatsås. Precis som den vita motsvarigheten är det Fresco di Masi såklart också ett vin att dricka som det är men är.
Druvorna kommer från vingårdslägena Laumersheimer och Grosskarlbacher i Pfalz. Jordmånen, som är typisk för båda lägen, består av lerjord och fin kalksten. Druvorna är odlade enligt certifieringen Fair’N Green och skördas för hand. Efter pressning sedimenteras musten naturlig före jäsningen som pågår mellan två och tre veckor. Vinet lagras sedan i äldre franska 228-liters ekfat i ungefär 16 månader. Philipp är ett stort fan av Bourgogne vilket tydligt märks i vinets seriositet och struktur. Doften är generös med yppiga bäraromer med toppnoter av hallon, smultron, lingon och röda vinbär som kompletteras med kryddiga toner av nejlika, sandelträ och färska örter. Smaken är tight och intensiv med stiltypiskt mjukt snidade tanniner, frisk syra och örtig fruktighet. Smaken är elegant balanserad och klingar av i en lång, kryddig eftersmak. Generöst omfamnande redan nu – särskilt till mat, men har utan problem ett decennium framför sig i vinkällarens trygga mörker. Vinet finns att köpa via Systembolagets beställningssortiment!
Familjen Delaunay är förvisso starkt förknippade med Bourgogne men deras Métayage Pinot Noir kommer från släktens vingård i södra Frankrike. Länge letade man efter lägen med tillräckligt svalt klimat för att kunna odla den känsliga druvan Pinot Noir och till slut fann man den perfekta platsen, på hög höjd utanför den lilla byn Magrie i Languedoc.
Kring de böljande kullarna i Limoux plockas de ekologiska druvorna till detta förträffliga vin. Hälften av vinet får vila på franska ekfat under tio månader för att ge en subtil fatkaraktär som inte är för dominant i relation till den delikata frukten. Omsorg och noggrannhet är ledord i produktionen, detta för att den känsliga Pinot Noir-druvan ska få glänsa med all sin karaktäristiska elegans. Familjens rötter i Bourgogne märks tydligt i Métayage Pinot Noir via toner av solmogna hallon, friska körsbär, lingon och inslag av färska örter. De välintegrerade faten bidrar med mjuka, kryddiga toner som drar åt muskot och sandelträ. Eftersmaken är lång och visar på en komplexitet som kännetecknar en riktigt välgjord Pinot Noir. Med den finstämda smakprofilen passar vinet utmärkt till lätta, eleganta kötträtter skapade med en stor portion kärlek.
Governo all’uso Toscano som oftast förkortas ”Governo” är kanske ett begrepp som låter bekant men vad innebär det egentligen? Jo, Governo är faktiskt en gammal teknik som har använts sedan början av 1400-talet i Toscana. Resultatet är ett vin i generös stil som är på uppåtgående bland vinkonsumenter världen över.
Så vad är Governo egentligen? Metoden går ut på att låta vinet jäsa två gånger. Först görs ett stilla rött vin på Toscanas älsklingsdruva Sangiovese. Steg två är att låta lätt torkade Sangiovesedruvor jäsa tillsammans med det färdiga vinet och på så sätt uppnås en kraftig, generös och smakrik vinstil. Vinet är fullproppat med solmogna mörka körsbär, med eleganta lager av mörk choklad, kryddor och fat i en generös och balanserad stil. Till det hör både ett bra djup och en härlig längd. Vinet gör sig utmärkt som snackvin men till smakrik italiensk mat är det klockrent. Inte minst till en riktigt bra ost- och charkbricka som de höga smakerna i vinet hanterar med bravur!
Från ett av Toscanas mest klassiska och prestigefulla vindistrikt kommer denna lagringsdugliga och eleganta Brunello di Montalcino. ”Brunello” klassas av många som bland det bästa som Toscana kan frambringa i vinväg och flertalet italienska ikonviner kommer från det kultförklarade vindistriktet med priser per flaska som slår i taket. Brunello di Montalcino var 1980 först ut i Italien att få den allra högsta klassificeringen DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Gararantita. Detta spännande vin har en klassisk och smakfull presentation samt en för ursprunget mycket fördelaktig prispunkt om 229 kr.
Armatura har lagrats hela 36 månader på franska ekfat, därefter buteljeras vinet och får vila ytterligare 12 månader på flaskan innan försäljning. Smakbilden bjuder på en begynnande mognad med inslag av solmogna körsbär, choklad, kryddor och fat. Vinets kvalité, koncentration och kraft borgar för ett vin som kan lagras länge i en sval källare men även serveras redan nu, låt bara vinet luftas ca 30 minuter innan. Servera Armatura Brunello till smakrika kötträtter på vilt och nöt, gärna med örter och vitlök, charkuterier eller lagrade hårdostar.
Om Barolo kallas för kungen av Piemonte så är detta definitivt drottningen. Barbaresco står med största sannolikhet för det mest eleganta uttrycket av Nebbiolo från trakten. Det är fortfarande ovanligt med ekologiska odlingar i Piemonte och Ricossas Barbaresco är ett av de första ekologiskt certifierade vinerna från området. Som matvin betraktat är det strålande och därför bjuder Swedishfoodie på ett recept med norditaliensk koppling!
Nebbiolo är en druva som ger liten skörd och kräver både tålamod och ett gott handlag. Vinerna gjorda på druvan kan tack var den höga strävheten och syran lagras länge. Ricossas ekologiska Barbaresco lagras ett år på franska ekfat och ytterligare två på ståltank. Resultatet är ett intensivt men välbalanserat vin med primära toner av röda körsbär och jordgubbar samt en tydlig mineralitet. Du kan även hitta druvtypiska inslag av nypon och rosor följt av kanel och viol i den långa eftersmaken. Vinet går utmärkt att dricka nu men kan också läggas undan i 10 år utan problem. Lufta det med fördel innan servering och njut det till Swedishfoodies lammracks med tomatrisotto!
Langhe Nebbiolo är egentligen som ett andra-vin från ett stort Bordeaux-slott. Denna typ av ”mini”-Barbaresco är ett mycket användbart vin. Druvorna kommer från unga vinrankor i vingårdar i Barbaresco. När rankorna till Barbaresco-viner är nyplanterade klassas vinerna som produceras till Langhe Nebbiolo. Piemonte är för många känt för sina kraftiga och eleganta viner. Detta vin är inget undantag med sin komplexa frukt och finstämda aromer, bra syra och markerade tanniner. Smaken går åt röda bär och rosor. Vinet kan du utan problem lagra i 5 år men det går även utmärkt att dekantera och dricka redan nu. Prova en flaska till den föreslagna maträtten. Vinet hanterar rättens rejäla smaker på ett föredömligt sätt!
I provinsen Salta i norra Argentina ligger vindistriktet Cafayate, ett av världens högst belägna vindistrikt med odlingar på 2000 meters höjd. Quara Single Vineyard Malbec är ett vin som präglas av den höga höjden, handskördade druvor av hög kvalitet och låga skördeuttag. Mannen bakom vinet heter Felix Lavaques och alla druvor plockas på den egna vingården Cabra Corral. Efter pressning och jäsning får vinet vila på fat i 12 månader vilket ger ett komplext, kraftigt och smakrikt vin med bra längd och kraft. Doft och smak går åt mörka bär, kaffe, choklad och örter. Argentina är kanske världsledande inom köttproduktion och Malbec är deras nationaldruva så det ter sig naturligt att dricka vinet till en bra köttbit. Just därför tipsar Swedishfoodie om en underbar oxfilérätt. Drick vinet lätt kylt!
Xavier Châteauneuf-du-Pape är en spännande cuvée baserad på gamla rankor planterade på tre olika jordmåner, med fokus på druvsorten Grenache. För att Grenachedruvan ska uppnå sin fulla potential måste riktigt gamla rankor användas och Xavier vinifierar 90-årig Grenache, ackompanjerat av 75-årig Mourvèdre och en skvätt 25-årig Syrah. Druvorna är valda med stor omsorg och tack vare en filosofi där frukten tillåts spela huvudrollen är detta ett väldigt spännande vin.
Vinet är djupt rubinrött med en elegant och fyllig doft med toner av mogen mörk frukt, läder och fattoner. På ett föredömligt sätt är vinet djupt och fylligt utan att enbart handla om kraft. Den solmogna frukten gör smaken len och tanninerna är redan väl integrerade. Dekantera och drick lätt kylt till en riktigt bra kötträtt! Går också bra att lagra de kommande 10-12 åren.
Omdömen som ”En av de mest erfarna vinmakarna verksam på det södra halvklotet” och ”Ledande inom den chilenska vinindustrin” från auktoriteter som Tim Atkin och Wine Spectator bygger ju upp vissa förväntningar.
Druvorna till vinet kommer från vingårdar i Casablanca, Zapallar och Leyda, som alla tillhör appellationen Aconcagua Coast. Närheten till havet påverkar starkt vinrankornas växtcykel, och de svala somrarna med relativt lite solljus gör att mognaden sker långsamt. Vinet är ljust rubinrött, med en supercharmig doft av körsbär, smultron och röda plommon tillsammans med en väldigt attraktiv blommighet. Smaken är friskt och elegant, med mjuka tanniner och balanserad kryddighet från ekfaten. Drick lätt kylt nu eller spara för mer mogen frukt!
BROCCA är framtaget av den välrenommerade oenologen Marco Bernabei, en vinmakare djupt rotad i området Chianti i Toscana. Vinet är tillverkat enbart med naturlig jäst och har lagrats i 36 månader, delvis på stora ekfat och delvis på mindre barriquer.
Vinet är gjort på 80% sangiovese och 20% merlot där druvorna har handplockats från över 30 år gamla vinstockar i området Gaiole i Chianti, Toscana. Gaiole är gissningsvis, i vinvärlden, mest känt som ”Chianti Classico”. Området betraktas av många som det främsta i Chianti tack vare förekomsten av galestro, en typ av märgelsten som ger vindruvorna sin unika karaktär och utgör en viktig del i terroiren. I doft och smak leder sangiovesedruvan vägen med härligt mogna körsbär tillsammans med vanilj, cederträ, viol och örter. De tre åren på ekfat bidrar med fin kryddighet och sammetslena tanniner. BROCCA passar perfekt till typiskt italienska rätter. Lufta och drick vinet nu eller spara det ytterligare några år.
Ca’ Montini Amarone Classico dricker du med fördel till härlig italiensk mat och Swedishfoodie har lagat en fantastisk ragu pappardelle som fungerar perfekt tillsammans med vinet.
Ca’Montini Amarone kommer från framgångsrika Enoitalia, som bland annat äger den ansedda ekologiska vinegendomen Valle Reale i Abruzzo. Ca’ Montini Amarone Classico bjuder på allt du kan önska dig av den så omtyckta vintypen amarone. Vinet görs på de klassiska druvorna Corvina, Rondinella och Molinara som tappat nästan halva sin vikt efter att ha torkats tre-fyra månader före pressningen, allt för att koncentrera smakerna. Efter pressning och jäsning läggs vinet sedan på fat i hela två års tid för att uppnå harmoni och balans. Resultatet är ett stort och smakrikt vin med komplexa toner av mörka körsbär, russin, mörk choklad och fat. En generös Amarone som passar till smakrika rätter och kraftfulla, lagrade ostar, gärna italienska. En stark rekommendation är att lufta vinet en stund innan och drick vinet lätt kylt.
Dominio Altos Rioja med epitetet Gran Reserva är lagrad i hela 7 år varav 36 månader på fat. Resultatet är ett välbalanserat vin redo att njutas nu, antingen som matvin eller pratvin. Vinregionen Rioja har en särskild plats i svenska vinkonsumenters hjärtan med sina ekfatslagrade viner, ofta dominerade av den för området superklassiska druvan Tempranillo. En Gran Reserva måste lagras minst i 60 månader innan det får släppas till försäljning, varav minst 24 månader på ekfat. Dominio Alto Gran Reserva lagras hela 36 månader på ekfat, vilket bidrar till att ge de karaktäristiska smakerna av vanilj och kaffe som kompletterar solmogna plommon och körsbär. Vinet är helt klart redo att drickas nu och du gör det till fördel tillsammans med lite spansk lufttorkad skinka och Manchego-ost. Om du tar ditt tilltugg på riktigt stort allvar så rekommenderas istället veckans recept från Swedishfoodie starkt! In med flaskan i kylen trettio minuter innan servering så är det redo att avnjutas.
Druvorna till Les Meysonniers skördas för hand, uteslutande från Chapoutiers egna vingårdar med rankor som växer i sydsluttning. Vingårdarna brukas ekologiskt efter biodynamiska principer. Druvorna krossas lätt och jäser vid relativt hög temperatur för att extrahera optimal tanninmängd och smak ur varje druva. Vinet lagras därefter 12 månader på betongkärl (endast 5-10% lagras motsvarande tid på fat), för att lyfta fram och bevara växtlägets uttryck och druvornas rena frukt. Les Meysonniers är en urtypisk Crozes-Hermitage, gjord på 100% syrah. Vinet är laddat med tät mörk frukt, björnbär, svarta vinbär, lavendel, viol och örter. Smaken är fyllig och elegant med uppfriskande syra och strama tanniner och ett läckert pepprigt avslut som kännetecknar riktigt bra syrah. Drick vinet lätt kylt och gärna till en riktigt bra kötträtt!
Soprasasso Amarone della Valpolicella är ett fullmatat och komplext vin i modern stil. Färgen är mörkt röd med violetta inslag och doften är stor med inslag av torkad frukt och mogna bär. Smaken följer samma palett med toner av torkad frukt, russin, choklad och kryddor. Vinet har en fin balans mellan sötma och syra och mynnar ut i en lång, härlig eftersmak. Då vinet redan fått några år på flaska i vinhusets källare är det redo att avnjutas inom några år. Detta är ingen långlagrare utan en väldigt kompetent ”vardags-amarone”.
Amarone görs som bekant med hjälp av den så kallade apassimento-metoden och tillverkas uteslutande i regionen Valpolicella i Veneto. Direkt efter skörd läggs druvorna på torkning. Detta ger Amarone-viner en speciell, fullmatad karaktär där alla de goda smakerna kommer fram ännu tydligare. Soprasasso Amarone är fullproppad med smak, till ett mycket vettigt pris. Prova vinet till Swedishfoodie’s grymma kroketter med tillbehör som går väldigt bra ihop med vinets naturliga sötma.
Är du en stor vän av smakrika och kraftiga röda viner med bra längd och mycket karaktär? Då gillar du nog denna guldfärgade nyhet som just släppts till försäljning i beställningssortimentet. Vinet är ett mycket bra exempel på en typisk Zinfandel från Italien med många av druvtypens klassiska markörer. Solmogna körsbär, björnbär, choklad och fat i både doft och smak levererar detta spännande vin. Gillar du grillade kötträtter med smakrika tillbehör, lagrade hårdostar eller pasta bolognese och mozzarella så blir detta vin en fin matchning. Extra plus för den minst sagt karaktäristiska flaskan i guld med ett frågetecken i svart sammet. Ett klockrent ”gå bort-vin” eller varför inte som en udda utmanare i en vinprovning under hösten. Drick det lätt kylt!
Vinet görs på druvor som får jäsa i två omgångar. Den första jäsningen görs på klassiskt vis, därefter får vinet jäsa en andra gång med pressrester från framställningen av Amarone-viner för att ge vinet dess karaktäristiska intensitet och kraft. Vinet lagras under hela 30 månader, varav ett år på fat. Fortellino Ripasso är ett kraftigt, generöst och smakrikt vin med härlig balans som levererar de klassiska smaker som man förväntar sig från distriktet Valpolicella. Beteckningen Superiore innebär extra mogna druvor med hög koncentration i kombination med lång lagring. Detta ger ytterligare intensitet jämfört med vanlig Ripasso. I kombination med den låga restsötman passar vinet till både kraftiga maträtter men även lagrade hårdostar. Drick vinet källarsvalt nu eller låt det lagras ytterligare några år!
Druvorna till detta vin kommer från Bussia, ett av Barolos mest klassiska lägen. Vinet är fortfarande ungt efter tre års lagring, varav minst två år på ekfat. I doften bjuds det på stiltypiska toner av rosor, nypon och körsbär och i munnen ger sig både en markerad syra och tanninstruktur till känna. Smaken hänger kvar länge och nyckelorden är elegans, komplexitet och fyllighet. Vinet kommer att vinna på ytterligare lagring men vill du dricka det redan nu så dekantera gärna minst en timme innan servering. Tveka inte heller att laga Swedishfoodies ruskigt goda bikinis till!
Zolo Black Malbec är ett kraftpaket som också hunnit få några års lagring på flaska hos producenten Fincas Patagonicas. Vinet som görs på druvor som vuxit högt ovan molnen i Anderna har redan hunnit få beröm av flera vinskribenter. Till ett rött vin med tanniner och mörk frukt som detta behöver du såklart en maträtt med tryck i och det har Swedishfoodie ordnat!
Malbec-druvorna till detta vin växer på över 1000 meters höjd i vingården Alto Agrelo. Den höga höjden innebär kalla nätter och varma dagar, något som ger druvor med både fin aromatik och hög intensitet. Chefsvinmakare är Fabián Valenzuela och till sin hjälp har han ingen mindre än Jean Claude Berrouet, med 44 år på legendariska Château Petrus på sitt cv. Vinet lagras hela 18 månader på både nya och gamla ekfat, på såväl franska och amerikanska. Resultatet är ett vin med djupt röd färg med lila inslag. Doft och smak för tankarna till mogen röd frukt som plommon och fikon med fina toner av viol. Mjuka tanniner och lakritstoner i den eleganta eftersmaken. Vinet har legat i vinhusets källare tills nu och är redo att drickas, men kan absolut lagras ytterligare. Dricks lätt kylt i en stor kupa och gärna till en kötträtt med höga smaker!
Dolcetto är främst en lokal piemontesisk druva som kanske ofta hamnar i skymundan bakom regionens storheter. Vinet är dock ett av det mest tillgängliga som området har att erbjuda. Druvans namn må översättas till ”den lilla söta” på italienska, men det är ingen tvekan om att detta är ett torrt vin. Vinet har en fruktig och nyanserad smak av mörka körsbär, blåbär, kryddor och sötmandel. Det är ett elegant vin med behaglig syra och mjuka tanniner. Enzo Bartoli Dolcetto dricks kanske allra bäst idag men klarar sig minst 2-3 år utan problem. Serveras med fördel lätt kylt runt 18 grader för bästa smakupplevelse. Vinet passar utmärkt till pasta, pizza och lättare kötträtter!
På sluttningarna som omger den bildsköna staden Asti handskördades Barbera-druvorna till detta vin i början av oktober. Vinerna från Asti innehar sedan 2008 den allra högsta kvalitetsbeteckningen, DOCG, samma kvalitetsstämpel som Barolo och Barbaresco. Efter pressning och jäsning lagras vinet på stora ekfat i sex månader. Vinet kännetecknas i både doft och smak av härligt solmogna körsbär, hallon och kryddighet i en generös stil med både längd och kraft. Är du en vän av italienska viner med struktur, koncentration och elegans så kan detta vara något för dig. Detta matglada vin serveras med fördel svalt till pizza eller pastarätter.
Röda viner från Italien har svenska konsumenter generellt sett väldigt bra koll på. Ursprung som Piemonte, Toscana och Valpolicella har nog nästan alla hört talas om. Däremot är det relativt få stött på vin från Rom, eller närmare bestämt Roma DOC. Kanske inte så konstigt då den ursprungsbeteckningen inte ens funnits i 10 år. Poggio Le Volpi Rosso är ett vin med flera fina priser i bagaget, med andra ord en strålande ambassadör för sin region som dessutom är utmärkt till mat!
Faktum är att strax söder om Rom råder perfekta förhållanden för vinodling, där den vulkaniska jorden ger grymma viner på, bland annat, druvsorterna Montepulciano, Cesanese och Syrah. Även om det har odlats druvor här i tusentals år är ursprungsbeteckningen som sagt (Roma DOC) knappt 10 år gammal. Poggio Le Volpi Rosso görs på just Montepulciano och Syrah. I näsa och mun bjuds det på ett vin av det fylligare och kraftigare slaget med toner av mörka bär, choklad och kaffe. Stilen påminner till viss del om Barolo med signifikativt rejäla men ändå silkeslena tanniner. Du dricker vinet lätt kylt som det är eller till någon härligt italiensk maträtt. Vi har med Swedishfoodies hjälp matchat vinet med en gudomlig pizza gjord från grunden. Testa, det är värt det!
Detta vin är inget mindre än en världspremiär från vinhuset Bolla i Veneto. Bolla har flera viner som är populära hos de svenska konsumenterna och nu har man alltså valt att lansera produkten på den svenska marknaden. Vinet kommer från Valpolicella och druvorna är några av regionens klassiker. Dock är detta ett näst intill helt utjäst vin vilket innebär att det inte finns någon restsötma till skillnad från husets Amarone- och Ripasso-viner. Bolla Valpolicella Organic är ett utmärkt matvin och Swedishfoodie har lagat en underbar Bolognese veckan till ära!
Vinet är en blend på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella och är odlade efter ekologiska och veganska principer. Vinrankorna återfinns 200 meter över havet i området Valpolicella där kalla vindar från Alperna möter varma vindar från Gardasjön. Druvorna skördas i början av oktober för att sedan pressas och jäsa temperaturkontrollerat på sina skal i 10 dagar. Vinet lagras uteslutande på ståltank, vilket skänker en ren frukt i både doft och smak. Tonerna i vinet går tydligt åt röda bär, körsbär med riktigt fin balans mellan tanniner och syra. Avslutningen är överraskande lång. Servera gärna detta matglada ekologiska vin till veckans recept eller annan maträtt med kraft och höjd i smakerna. Vinet går bra att drickas nu, lätt kylt, eller spara i ett par-tre år framöver!
Hans Schwarz är slaktaren som sadlade om till vinproducent och gjorde så med den äran! Tillsammans med den legendariska vinmakaren Alois Kracher skapades det hyllade The Butcher Pinot Noir. Ett tips är att kyla ner vinet till 14-16°C och dricka vinet till den heta smakrika maträtten vi rekommenderar längre ner på sidan. Om du vill spara vinet så kan du lägga undan flaskan i 4-5 år för ytterligare mognadstoner!
Familjen Schwarz har odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland i många generationer. Utöver en liten hobbyproduktion för eget bruk så har druvorna sålts till det lokala kooperativet. 1994 kom Hans Schwarz i kontakt med Alois Kracher, en av Österrikes främsta vinmakare, som efter att ha fått prova Schwarz eget vin övertalade Hans att producera vin under eget namn. Vinet har en generös pinot-fruktig doft med inslag av hallon, körsbär, örter och fat och smaken är fruktig och nyanserad med toner av hallon, körsbär, jordgubbar, nejlika och fat. Syran är frisk och balanserar den generösa frukten, de mjuka tanninerna mynnar ut i ett långt, elegant avslut. Drick vinet lätt kylt till mat eller spara i några år!
Genom noga utvalda samarbeten med fantastiska producenter som bland annat Von Winning i Pfalz och Ferdinando Principiano i Barolo, har Sigurd Wongraven, till vardags frontman i metalbandet Satyricon, gjort stor succé med sina viner. I hemlandet Norge är hans viner storsäljare och nu finns vinet äntligen tillgängligt även i Sverige!
Nebbiolodruvorna hämtas från Barolo och Barbaresco samtidigt som Barberadruvorna kommer från Asti. Enligt Sigurd själv är Alleanza ett klassikt piemontesiskt vin med ren frukt, elegant syra utan ekkaraktär och inte alltför alkoholstarkt. I nn mer utförlig beskrivning har vinet en ungdomlig och frisk doft med röda bär, körsbär och lätt florala toner. Smaken är medelfyllig med härliga inslag av saftiga körsbär, hallon, örter och en härligt lång eftersmak. Vinet faller definitivt in under kategorin utomordentligt matvin som passar bra, gärna lätt kylt, till både kötträtter men även pastarätter. Swedishfoodie har passat på att laga en ”falsk” Carbonara som råkar vara alldeles underbart god. Till Sigurd Wongraven kan vi bara säga att vi ser framemot nästa lansering på den svenska marknaden.
Detta vin är något så trevligt som en klassisk bordeauxblend från Stellenbosch i Sydafrika. Bakom vinet står ägaren till ikoniska Rust en Vrede och fyndstämplade Stellenbsoch Reserve 2020 påminner av naturliga skäl om en fransk bordeaux men med en mer modest prislapp. Dessutom passar vinet alldeles ypperligt till Swedishfoodies kantarelltoast!
Druvorna kommer från vingårdar i Stellenbosch belägna i Simonsberg, Devon Valley och Heldeberg. Splitten i blenden är 70% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 6% Petit Verdot, 6% Cabernet Franc och 3% Malbec. Med andra ord, alla de klassiska bordeauxdruvorna. Vinet jäser i öppna ståltankar, sedan lagras 40% av vinet på franska ekfat i 18 månader. Doften är fruktig och nyanserad med karaktär från fatet och toner av cederträ, svarta vinbär, plommon, espresso och örter. Smaken är även den fruktig och nyanserad med tydlig fatkaraktär med inslag av svarta vinbär, plommon, kaffe och örter. Tanninerna är finstämda och faktum är att vinet är påtagligt mer elegant än vad doften hintar om. Drick vinet lätt kylt till Swedishfoodies grymma kantarelltoast!
Regionen Jumilla ligger i östra Spanien, cirka tio mil in i landet från Alicante. Området har ett tydligt medelhavsklimat och är idealiskt för vinodling då det är torrt, varmt och skonat från sjukdomar vilket gör att i stort sett inga bekämpningsmedel behöver användas. Druvorna kommer från högt belägna vingårdar ca 650 meter över havet och de skördas för hand under natten för att bevara fräschör. Ekologiska Vivir sin Dormir har en karaktär som är stilren, kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av choklad, mörka bär, lakrits, jordgubbar och rostat kaffe. Perfekt till sommarens kraftigare rätter på grillen! Kuriosa är att druvan Monastrell i Frankrike heter Mourvèdre och är en av de tre typiska från Rhonedalen.
Punt Road Pinot Noir är ett juicigt och rödfruktigt vin med fin aromatik, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat. Servera vinet lätt kylt till charkuterier, rätter av fågel eller grillad vit fisk och gör det gärna i lite större kupor för att vinet ska komma till sin fulla rätt!
Punt Road Wines återfinns i Yarra Valley ligger i delstaten Victoria, cirka fem mil nordost om Melbourne i sydöstra Australien. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna Napoleone och Beenak Road. När druvorna anlänt till vineriet avstjälkades 80 % och sedan fick druvorna kallmacerera i 5 dagar i öppna jäskar av rostfritt stål innan jäsningen kom igång. Enbart naturlig jäst användes. Efter avslutad malolaktisk jäsning vilade vinet med skalen i fyra dagar innan vinet drogs av och fördes över till franska ekfat där vinet fick lagras i 10 månader innan det genomgick en varsam filtrering.
Pinot Noir från Sonoma County i Kalifornien har ett välförtjänt gott rykte. Ett vin av denna kalibern där druvorna kommer från en liten vingård med ett lågt druvuttag per hektar bidrar i allra högsta grad till de fina omdömena. De pressade druvorna jäser i öppna ståltankar och efter det lagras vinet på franska ekfat, varav 40% är helt nya, vilket bidrar till en fin kryddighet. Karaktären är distinkt med fin syra och väldigt bra balans. Doften är generös med toner av jordgubbar, hallon och körsbär. Smaken är lång och fylld med mogen frukt samtidigt som de eleganta tanninerna utlovar en lång livslängd. Ett resultat av finfina förutsättningar och ett vinhantverk av rang. I den här flaskan väntar en stor vinupplevelse och du behöver inte ha bråttom att öppna den! Drick vinet lätt kylt och gör det tillsammans med en lättare kötträtt.
Lagringsbart, kraftfullt och matvänligt är de tre viktigaste ledorden för Rust en Vrede Estate. Dekantera och drick nu till mat med rejäla smaker eller lägg undan i 15 år utan problem! Eller ge bort till någon som verkligen uppskattar riktigt bra röda viner.
Rust en Vrede Estate är enligt vinmakaren Coenie Snyman ”kärnan i allt vi gör”. Estate har vid hela fyra tillfällen kommit med på Wine Spectators lista över världens 100 bästa viner. Vinet produceras på druvor uteslutande från egna vingårdar och består av Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot. De olika druvsorterna vinifieras separat och blandas sedan med målet att hitta det optimala uttrycket för den specifika årgången. Vinet har lagrats i 22 månader på franska ekfat, varav 40% nya och resterande 1–2 år gamla. Resultatet är välstrukturerat och kraftfullt med fokus på fruktintensitet och tanniner från både fat och druvor. Doften är stor med rostade fat, mörka bär, choklad och tobak. Smaken bjuder på blåbär, svartvinbär, choklad och fat som gifts ihop i en lång finish. Det här är ett vin som bara kommer att bli bättre och bättre med lagring!
Vinhuset ägs av familjen Rossi och återfinns i hjärtat av Chianti. Med cirka 18 månader på ekfat plus ytterligare 6 månader på flaska är Quercia al Poggio Chianti Classico ett vin du kan njuta av redan nu, men stalltipset är att ha lite tålamod. Du kommer att bli rikligt belönad när tanninerna är ytterligare integrerade. Chianti Classico betyder att minst 80% av innehållet kommer av druvan Sangiovese, här är den siffran 100%. Här har man arbetat med druvor av hög koncentration både när det kommer till fruktsyra och sötma. Resultatet är en generös smakupplevelse i klassisk Chianti-stil med mörk frukt, cederträ ackompanjerat av eleganta tannin. Detta är ett matvin av rang och är det dags att grilla så bör tillhörande recept testas!
Hans Schwarz är slaktaren som sadlat om till vinproducent och med den äran! Tillsammans med den legendariska vinmakaren Alois Kracher har man skapat hyllade The Butcher Pinot Noir. Ett tips är att kyla ner vinet till 14-16°C och dricka vinet till den heta pastan vi rekommenderar längre ner på sidan. Om du vill spara vinet så är magnumformatet utmärkt att lägga undan i 5 år för ytterligare mognadstoner!
Familjen Schwarz har odlat druvor i trakterna kring byn Andau i Burgenland i många generationer. Utöver en liten hobbyproduktion för eget bruk så har druvorna sålts till det lokala kooperativet. 1994 kom Hans Schwarz i kontakt med Alois Kracher, en av Österrikes främsta vinmakare, som efter att ha fått prova Schwarz eget vin övertalade Hans att producera vin under eget namn. Vinet har en generös pinot-fruktig doft med inslag av hallon, körsbär, örter och fat och smaken är fruktig och nyanserad med toner av hallon, körsbär, jordgubbar, nejlika och fat. Syran är frisk och balanserar den generösa frukten, de mjuka tanninerna mynnar ut i ett långt, elegant avslut. Drick vinet kylt till mat eller spara i några år!
Hos Bonpas övervakar vinmakare Jean-Philippe Perrin den manuella skörden i de för området unika vingårdarna. Jordmånen i vingårdarna är skiftande, och är de täckta av de karaktäristiska stora runda stenarna (galets). Stenarna både reflekterar solljuset och lagrar värme som sedan strålar ut under natten och bidrar till druvornas mognad.
Vinet tar för sig på ett härligt sätt och är laddat med mörka hallon, lakrits, örter och mörk choklad. Stilen är generös, fyllig med en lång och härlig finish. Detta tack vare druvblandningen Grenache, Syrah och Mourvèdre, varav allt har legat på cementtankar. Du behöver inte ha bråttom att dricka Bonpas Châteauneuf-du-Pape då vinet kan lagras i 5-8 år. Vinet är ett utmärkt matvin och vår rekommendation är en udda men supergod råbiff!
Efter att de högkvalitativa druvorna torkats, pressats och jäst fick vinet mogna i 24 månader på både stora och små ekfat med ytterligare 4 månader på flaska. Masi Costasera är ett kraftfullt och komplext vin med doft av torkad frukt och lätta balsamicotoner. I munnen är vinet fylligt med en pigg syra och smak av mogna körsbär, choklad och kanel. Finishen är strukturerad med eleganta tanniner och generös i sin längd. Detta är ett utmärkt exempel på en Amarone av det torrare slaget. Är du förtjust i mognadstoner så kan vinet, med rätt lagring, sparas i upp till 30 år. Att vinet kommer på magnum är bara positivt, både när den lagras och när det blivit dags att dricka!
Masi har drivits av familjen Boscaini under många generationer. Namnet kommer från Vaio del Masi, en vingård i Valpolicella som familjen köpte under slutet av 1700-talet. Firman drivs idag av Sandro Boscaini och hans familj. Namnet Costasera betyder ”sluttning i kvällssol”.
Detta hyllade vin handlar om fransk vinmakarkunskap, förkroppsligad av François Lurton, i sällskap av chilensk terroir. Resultatet heter Hacienda Araucano och vinet är Clos de Lolol. Utöver klassiska franska druvor används den, inofficiella chilenska nationaldruvan, Carmenère. Till vinet som redan har lite ålder äter du en grillad råbiff med något så gott som bearnaisekräm.
Hacienda Araucano är namnet på Lurtons egendom i Colchagua och där handplockas druvorna till Clos de Lolol. Vinet som är ekologiskt certifierat är resultatet av 25 års Lurtonsk närvaro i Chile, ett land som numera producerar riktigt högkvalitativa viner. Efter pressning och jäsning får vinet mogna på franska ekfat i hela 18 månader, sedan lagras vinet på flaska. Färgen är djup rubinröd och skvallrar om vad du har att vänta i doft och smak. Elegant mogen frukt, pepprighet, färska örter och läder rundas av fint med hjälp av kraftfulla, men samtidigt mjuka, tanniner. Vid nästa sipp hittar du garanterat ytterligare smaker tack vare vinets stora komplexitet. Då vinet redan har lite ålder kan du njuta av det nu tillsammans med en maträtt av det kraftigare slaget eller spara det några år för ytterligare mognadstoner.
I Abruzzerna i östra Italien, precis intill Adriatiska havets kust finner vi vingården Valle Reale där vinmakare Leonardo Pizzolo skapar ekologiska Botteotto på druvan Montepulciano d´Abruzzo. Filosofin är lika enkel som charmig; naturen bestämmer vinets smak och doft. Druvorna till Botteotto skördas för hand och de olika vingårdslotterna hålls separerade under vinifieringen. Efter en försiktig pressning får skalen macerera tillsammans med musten i cirka en vecka. Valle Reale Botteotto har därefter lagrats i 12 månader på franska ekfat för att skapa ett balanserat och komplext vin. Doften är kryddig med inslag av fat, körsbär, plommon, örter och choklad. Fruktig och kryddig smak med inslag av choklad, fat, mörka körsbär, plommon och salvia. Vinet passar mycket bra till mat och då gärna lite kraftigare maträtter vilket passar utmärkt nu på hösten. Drick det nu eller låt ligga ett par år!
Druvorna till Borgognos Barolo Riserva är noga utvalda från vingårdarna Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossati och San Pietro delle Viole. Vingårdslägena är bland de bästa i Barolo, regionen med den unika terroiren som ger extraordinära viner. Efter pressning och fermentering får vinet utvecklas i nästan 7 år, först i ekfat och sedan på flaska. Vinet, som du gärna får lagra länge, funkar även bra till höstens kraftigare rätter redan nu. Glöm i så fall inte att dekantera vinet för att få fram den fantastiska doften, som är rik på kryddor och mörk frukt. De eleganta tanninerna bidrar tillsammans med mörk frukt, choklad och fat till en minst sagt komplex smakbild. Den långa eftersmaken bjuder direkt in till nästa klunk. Ett stort vin som detta väljer vi att para ihop med en tryffelbomb tillagad av Swedishfoodie. Faller inte den i dig i smaken så tänk mat med rika smaker, gärna kött som hjälper till att runda av tanninerna! En kul detalj är att flaskan har en speciell etikett framtagen enbart för den svenska marknaden.
Vanligtvis rekommenderas Amarone till lagrade hårdostar men tack vare de höga smakerna du lätt kan få fram i en Spagetti Bolognese så passar de båda utmärkt tillsammans! Castelmare Amarone produceras av Cantina Valpolicella Negrar, ett kooperativ av vinbönder som uppmuntras att odla sina druvor med maximal respekt för miljön. Castelmare Amarone är ett vin du inte lagrar en längre tid utan konsumerar och gärna till en bit mat med höga smaker. Både doft och smak har de klassiska Amaronemarkörer såsom kryddighet, mörka bär, torkad frukt och fat. En lätt restsötma från de torkade druvorna hjälper till att höja smakerna i denna mycket stabila representant för stilen. Druvorna torkas under 120 dagar följt av jäsning och kallmaceration och vinet lagras 18 månader på franska ekfat från Allier och Never. Innan det är dags att inta middagen så rekommenderar vi att du dekanterar vinet i minst en timme. Kul detalj är att producenten har en särskild plats i historien om Valpolicella då det äldsta kända exemplaret av Amarone som finns bevarat är från Cantina Valpolicella Negrar.
Familjeproducenten Meinklang är belägna i Burgenland, den näst största vinproducerande regionen i Österrike. Där odlar familjen sina druvor enligt både ekologiska och biodynamiska principer där Demeter är den striktaste certifieringen och en garant att vinet tillverkats enligt naturliga metoder. Närheten till den stora vattenytan tillhörande sjön Neusiedlersee bildar en värdefull och unik temperaturzon. Drygt 2 000 soltimmar om året tillåter den blå druvsorten pinot noir att mogna till perfektion. De mineralrika vulkaniska jordarna är dessutom idealiska för vinstockarna. Riktigt goda förutsättningar helt enkelt! Doften och smak har stiltypiska inslag av jordgubbar, körsbär, hallon och örter. Vinet är nyanserat och balanserat med frisk syra och ett långt elegant avslut. Årgång 2018 var en ovanligt gynnsam årgång som gav generösa och tillgängliga viner. Vinet lagras ett år på ekfat vilket bidrar med kraft och struktur. Ett stort plus att produktionen är både ekologisk och biodynamisk!
Som bekant är Piemonte ett av Italiens allra mest spännande vindistrikt med välkända viner som Barolo, Barbaresco och Barbera. Mindre känt är att de flesta producenter även gör viner på druvan Dolcetto. Dessa viner lagras sällan utan dricks med fördel unga och till mat (gärna italiensk sådan). Giacosa Fratellis Dolcetto d’Alba är en klockren representant för druvans fruktiga och smakrika stil. Här har det inte lagrats på ekfat utan ståltank vilket ger ett lättillgängligt och fruktdominerat vin med mörka bär, körsbär, blåbär och en finstämd kryddighet. Så laga en riktigt god pastarätt, förslagsvis veckans recept, och drick detta härliga matvin nu eller inom ett par år. Det är hög tid att lyfta fram denna doldisdruva en gång för alla!
Giacosa Fratelli är baserade i Neive, i hjärtat av Langhe regionen i Piemonte känt för sina Barolo och Barbaresco viner. Vineriet grundades 1895 av Guiseppe Giacosa och har sedan dess drivits inom familjen. Fokus är på att låta respektive druva komma till sin fulla rätt och arbeta med ett hållbart fokus genom bland annat solpaneler, eliminering av bekämpningsmedel och ta hand om regnvatten samt skogarna runt vingårdarna.
Domìni Veneti Amarone produceras av klassiska Cantina Valpolicella Negrar. Det är ett kooperativ av vinbönder som uppmuntras att odla sina druvor med maximal respekt för miljön. Dessutom har man en särskild plats i historien om Valpolicella då det äldsta kända exemplaret av Amarone som finns bevarat är från Cantina Valpolicella Negrar. Efter skörd får druvorna till vinet varsamt torka på hyllor i 3-4 månader. Efter pressning och jäsning lagras vinet 18 månader i såväl fransk barrique som stora ekfat samt ytterligare 12 månader i flaska. Vinet är typiskt för sin stil med en härligt kryddig doft som kompletteras av torkade körsbär, choklad och russin. Även smaken levererar det du förväntar dig av en Amarone. Det bjuds på mörka körsbär, plommon, samt fat tillsammans med en fin syra som balanseras med mjuka tanniner. Härligt stiltypiskt! Prova gärna att dekantera vinet minst en timme innan det skall avnjutas för optimal doft och smakupplevelse. Vi rekommenderar att Domìni Veneti Amarone bör kombineras med en krämig pastarätt med mycket parmesan och det är precis vad Swedishfoodie har lagat!
Antica Vigna framställs av familjen Furia som med mer än trettio års erfarenhet driver egendomen Salvaterra i San Pietro i Cariano, i hjärtat av vinregionen Valpolicella. Odlingen sker med största hänsyn tagen till miljö och natur, vilket närmast är självklart med tanke på namnet Salva Terra (rädda jorden)! Ansvarig vinmakare är Beppe Caviola som för några år sedan utsågs till ”Winemaker of the Year” av prestigefyllda vinguiden Gambero Rosso.
Vinet är härligt kryddigt med generös doft och inslag av mörka körsbär, torkad frukt, choklad och fat. Smaken får oss att tänka på ordet harmoni, med inslag av mörka körsbär, torkade plommon, russin, mörk choklad, nötter och fat.
Antica Vigna passar utmärkt i sällskap med vällagrad parmesanost och på tal om just ost så har Swedishfoodie gjort en pizza ”Quattro Formaggi”. Den är både lätt att göra hemma och helt fantastiskt god!
Michel Chapoutier är ansedd som inte bara en av Frankrikes, utan en av världens främsta vinmakare. Sedan han tog över familjeföretaget 1989 har ingen producerat fler viner med 100-poäng enligt tidningen Wine Spectator. Huset grundades redan 1808 och ligger vackert i den lilla staden Tain l ́Hermitage, precis invid floden Rhône. Vinerna görs numera med största respekt för naturen. Michel är den största ägaren i Rhônedalen av biodynamisk vinodling. Belleruche har länge odlats efter dessa principer och under den gångna hösten blev vinet helt ekologiskt certifierat. Belleruche Côte-du-Rhône är en klassisk rhone-blend med övervägande del grenache, en druva som ger härligt rödfruktiga viner som smakmässigt drar åt jordgubbar och körsbär. Andelen syrah bidrar med mörk frukt, tanniner och syra vilka ger vinet struktur och längd i eftersmaken. Dessutom är Michel en mästare på att lyfta fram den typiska örtigheten som vi förknippar med Rhone. Vinet dricker du med fördel redan nu men du kan absolut lägga undan det två-tre år för ytterligare mognadstoner med rundare tanniner och mindre syra som resultat.
Från vingårdar belägna runt några av Barolos mest kända byar kommer druvorna till denna eleganta Barolo. Här handplockas optimalt mogna nebbiolodruvor från noggrant utvalda vingårdar. Efter vinifiering har vinet lagrats 26 månader på ekfat om 800 liter. Både doft och smak är härligt kryddig med inslag av fat och solmogna körsbär och nypon. Det utpräglat matvänliga vinet kan du som sagt lagra i 5-7 år framåt i tiden beroende på hur du uppskattar ditt vin. När du väl dricker en flaska så dekanteras vinet för bästa upplevelse. Drick det gärna till en kötträtt och varför inte prova Swedishfoodies variant på klassikern Biff Rydberg. Servera vinet lätt kylt vid cirka 16-18°C.
Druvorna till vinet kommer från Nizza, en cru som omgärdar Monferrato där Piemontes bästa barberadruvor växer. Epitetet Superiore skvallrar om att vinet lagrats minst 14 månader varav minimum 6 månader ska vara på ekfat innan buteljering. Resultatet är ett elegant men samtidigt koncentrerat vin med mörka bär, lite kryddighet och även en aning vanilj från fatlagringen. Fruktigt med en frisk syra samtidigt som tanninerna ger sig till känna i den balanserade eftersmaken. Magnumformatet gynnar dig som tänkt vänta med att dricka vinet i några år då viner generellt mognar långsammare och bättre i den flasktypen. Du kan dock redan nu ställa fram flaskan på matbordet och då gärna till kötträtter eller varför inte veckans recept! Det hittar du nedanför.
Barolo är känt som kungen av italienska viner och druvan bakom vinerna är Nebbiolo, ett namn som sägs komma från italienskans ”Nebbia”, den för området typiska dimman. Araldica Vini är ett av Piemontes ledande kooperativ med ca 300 medlemmar, grundat 1954. Verksamheten är baserad i Asti-regionen och förfogar över 900 hektar vinodlingar belägna i Langhe, Monferrato, Roero och Gavi. Araldicas Barolo från 2014 har alla typiska doftmarkörerna hos en Barolo med toner av körsbär, nypon, viol, rosor, fat och kryddor. Smaken är fylld med körsbär, viol, mineral, kryddor och fat. Eftersmaken är lång med välbalanserade tanniner. Du dricker vinet till veckans macka eller till smakrika pastarätter med nöt- eller lammkött. Vinet dricker du nu och under de kommande 5 åren.
Clarendelle från Domaine Clarence Dillon med samma ägarfamilj som står bakom de världsberömda slotten Haut-Brion och La Mission Haut-Brion, säljs nu i årgång 2015 på Systembolaget. Druvorna till Clarendelle Rouge 2015 kommer från olika kommuner i Bordeaux; Saint-Émilion, Pessac-Léognan och även Haut-Medoc. Till och med nedklassificerade druvor från familjens toppslott används och det imponerar sannerligen. Redan i doften ger sig merlotdruvorna till känna med toner av lakrits, mörka körsbär och plommon. Faten är försiktiga och låter druvorna göra jobbet i doften. Smaken bjuder på en stram mörkbärig fruktighet, balanserade tanniner och en väldigt trevlig syra som skvallrar om att detta är ett matvänligt vin. Vinet är ännu ungt men redan harmoniskt, något som stärks med en vända i karaffen. Clarendelle är ett utmärkt exempel på ett vin som uppvisar en klassisk, tidlös stil från världens största kvalitetsregion. Ska du dricka vinet till mat redan nu så kommer en timme i karaff att göra underverk för både doft och smak. Ska du istället lagra det så väntar en positiv utveckling flaskans innehåll, säkert i de kommande 8 till 10 åren.
Giacomo Borgogno är en av Piemontes mest anrika producenter vars viner av druvan Barbera håller absolut högsta klass. Vinmakaren Andrea Farinetti har dessutom valt att använda druvor från de två topplägena Liste och Cannubi som normalt är avsedda för barolo-druvan nebbiolo. Borgogno Barbera d’Alba Superiore är därför något alldeles särskilt med sin sofistikerade friska frukt och elegant kryddiga struktur. Här finns finstämda toner av fat tillsammans med generösa inslag av mörka körsbär, plommon och blåbär som samspelar fint med hintar av färska örter, viol och ceder i avslutningen. Läckert idag men har även en lovande framtid då ytterligare lagring i upp till 8 år bara gör vinet bättre. En perfekt partner till lite kraftigare maträtter, så varför inte testa receptet på lammracks som är rekommenderat? Lufta i en timme innan servering för att njuta vinet till sin fulla potential. Du hittar vinet på hyllan i i de flesta butiker, annars kan det enkelt beställas till ditt närmsta Systembolag.
Casteloro Amarone della Valpolicella är ett fint exempel på ett vin med den karaktäristiska smaken och intensiteten från de torkade druvorna. Vinet har en frisk syra, välintegrerade ekfatstoner och inslag av mörka körsbär, kaffe, vanilj och torkad frukt. Fylligheten i vinet gör det lagringsbart samtidigt som balansen gör att det kan njutas redan nu. Casteloro Amarone rekommenderar vi tillsammans med Swedishfoodies grymma toasts. Viktigt är att äta något som kan hantera all smak och intensitet i vinet. Casteloro Amarone är gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella som torkats i 3 månader efter skörd för att uppnå optimal kraft och smak. Sedan år 2003 innehar Amarone della Valpolicella den högsta kvalitetsklassen av italienska viner, DOCG.
Druvorna kommer från gamla vingårdar med låg produktion vilket ger fin utväxling i koncentration och smak. Vingårdarna återfinns på Ebros terrasser i området San Vicente de la Sonsierra tillhörande producenten Bodega Classica. Splitten mellan druvsorterna är 85% tempranillo och 15% graciano. Efter att druvorna handplockats, pressats och jäst så får vinet vila i hela 20 månader i franska och amerikanska ekfat. Resultatet är kryddigt med fatkaraktär med inslag av plommon, vanilj, tobak och kaffe. En klassiskt definierad, fullmogen och matvänlig Rioja. Servera vinet i 18°C och tillsammans med kraftiga smaker. Vinet är absolut redo att drickas redan nu tack vare sin ålder och fatlagring men klarar ytterligare 3-4 år fint! Vinet belönades 2018 med silver i kategorin ”Årets röda nykomling” av Allt om Vin.
Omdömen som ”En av de mest erfarna vinmakarna verksam på det södra halvklotet” och ”Ledande inom den chilenska vinindustrin” från auktoriteter som Tim Atkin och Wine Spectator bygger ju upp vissa förväntningar. Förväntningar som infrias i denna numera kultklassade Cabernet Sauvignon. Montes Alpha-serien föddes med detta vin 1987 och satte nästan direkt en ny standard för premiumviner från Chile.
Doftmässigt så bjuder vinet på mogen mörk frukt, lätt pepprighet och mörk choklad och kaffe. Det vi känner i näsan kommer igen i smaken och rundas av fint tack vare de läckra tanninerna. Lagringsbart är det absolut, mycket tack vare den fina syran som också återfinns i smaken. Det ska inte vara några problem att lägga flaskorna i upp till 10 år.
Vinfirman Giacomo Borgogno tilldelades nyligen vinproducenternas mest prestigefyllda titel, Årets Vinhus 2021 av Allt om Vin. Som om det inte vore nog fick man även det Gyllene Glaset som delas ut av Allt om Mat och utmärker årets främsta vinmakare. Motiveringen löd ”För sin spiksäkra känsla för hur ett piemontevin ska smaka genom fingertoppskänsla för druvodling och vinmakning”.
Vinhuset Borgogno har länge varit kända för sina lagringsdugliga viner och är något av experter på druvan Nebbiolo. I fallet Barolo Classico 2017 har vinmakare Andrea Farinetti låtit vinet ligga på stora slavonska ekfat i fyra år plus ytterligare ett år på flaska för att skapa en tillgänglig smakprofil. Druvorna skördas för hand och kommer från Borgognos bästa vingårdslägen runt om byn Barolo. Resultatet är ett generöst vin med rik kryddighet, härlig frukt i form av plommon och körsbär, fina toner av fat och choklad. Smaken är stram och elegant och för den som vill dricka vinet redan gäller det att lufta i tid och sedan servera det till rätter av nöt, vilt eller smakrika ostar. Du kan även lägga undan vinet och glömma bort det i 20 år om du är ute efter en mer mogen karaktär. Detta är ett vin som visar upp storheten i årgången och nebbiolodruvan på bästa sätt! Det ska också tilläggas att priset på den svenska marknaden är markant lägre än på de flesta andra.
Ripasso är ju som bekant nära besläktat med Amarone. Namnet kommer från italienskans Ripassare, som betyder passera igen. Det har historiskt sett funnits flera sätt att producera Ripasso på men enligt en förordning från 2007 görs Ripasso enbart på unga Valpolicella-viner som genomgår en andra jäsning på pressrester från Amarone. I bästa fall innebär denna unika vinifierings-process en underbar kombination av körsbär och struktur från Valpolicellan med intensiteten, djupet, plommon-tonerna och kryddigheten från Amarone.
Just detta uppnås i denna Ripassa Superiore från Zenato. Vinmakaren Alberto Zenato har valt att fokusera på druvorna corvina, rondinella och oseleta, som alla plockas från absoluta topplägen i vinegendomen Costalunga i Sant’Ambrogio di Valpolicella. Här i det mer kuperade landskapet är druvorna kostsamma och anledningen stavas avsevärt bättre förutsättningar jämfört med den del av Valpolicella som hör till slättlandet. Vinet lagras i hela 18 månader på ekfat och resultatet är ett vin i absolut toppklass inom kategorin Ripasso. Du kan dricka vinet till höstens rätter eller lagra det ytterligare några år. Det är alltid extra kul att få prova ett vin från en stor årgång gjort med mycket kärlek!
Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen från ekfatslagringen, tempranillo-druvornas viol- och björnbärstoner men också inslag av frukter som plommon, körsbär, torkade äpplen och svarta vinbär. I eftersmaken finns en finstämd kryddighet av nejlika och muskot.
Kul att veta är att Reservavinet från Riscal lagras i omkring två år på amerikanska ekfat och ett år på flaska. Reserva i Rioja är en åldersklassifikation som innebär minst tre års lagring, varav minst ett år på ekfat. Denna nätklädda klassiker är ett av de mest uppskattade vinerna på Systembolaget år efter år och årgång 2018 kommer inte heller den göra er besvikna.
Kanonkop’s vinmakare Abrie Beeslaar är en av vinvärldens stora stjärnor, så till den grad att han utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger. Doften är bärig, med plommon och skogsbär, men har också inslag av vanilj och fat. Smaken är typiskt fruktig med björnbär, hallon, en liten ton av lakrits och en subtil kryddighet. Eftersmaken dröjer sig kvar med lätta och silkeslena tanniner med fatkaraktär som kommer sig av 12 månader på franska ekfat. Vinet levererar verkligen det förväntar oss av en kvalitativ pinotage av det här slaget. En riktigt bra kombination av bärig frukt, tanniner och fin fatkaraktär. När du ska dricka vinet är upp till dig men du kan lagra det 5 år med fortsatt utveckling. Ett tips är att servera det lite lätt kylt när det väl blir dags. Det är också ett utpräglat köttvin och det har Swedishfoodie tagit tillvara på, då han har tolkat den klassiska tacon med en massa goda smaker och tillbehör!
2016 var ett strålande år i Toscana. Tack vare varmt väder och väldigt lite nederbörd så fylldes druvorna med hög koncentration av både fruktsyra och sötma. Det i sin tur har lett till att Tirrenico 2017 har fått en exceptionellt bra balans, komplexitet och lagringspotential. Tio år från och med nu är inga som helst problem, det är snarare en fråga om hur du gillar ditt vin, ungt och livligt eller moget och harmoniskt.
Utöver cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot har vinmakaren Carlo Ferrini valt att använda sig av druvan alicante. Vinet kan ses som ett ovanligt lyckat möte mellan Toscana och Bordeaux med den italienska terroiren och de, till större del, franska druvorna och ekfaten. Vinet lagras nämligen 12 månader på små franska ekfat efter pressning och jäsning. Resultatet är ett vin som tillsammans med rätt typ av mat kan avnjutas redan nu. Smaken är fyllig med toner av svarta vinbär med rostade inslag av mörk choklad och med en eftersmak som håller dig sällskap länge. Vill du dricka vinet nu så förespråkar vi dekantering en stund innan servering för att vinet ska öppna upp sig samt att du väljer rätt typ av mat.
I bergen mellan Provence och Châteauneuf-du-Pape ligger Marrenon, på en höjd från 1125 meter till 1922 meter över havet. Resultatet av att odla syrah och grenache i det soliga men kvälls- och nattsvala bergsområdet är smakrika, eleganta och stilrena viner. Appellationen heter Luberon och räknas in i Rhônedalens södra områden. I Grand Marrenon 2017 kommer alla druvor från samma vingård, med finfina förutsättningar med kalkrik jordmån och vinrankor över 30 år gamla. Resultatet är ett elegant vin med ett långt avslut där vi bjuds på bra kraft, ihållande frukt och en härlig fatkryddighet. Smakerna som kommer till oss är solmogen frukt, plommon och tobak med närvarande tanniner. Detta vin kan du utan problem lagra de kommande 10 åren.
Årgång 2013 kommer att bli ihågkommen som ett extraordinärt år med ett perfekt klimat i Veneto. Enligt Robert Parker är årgången en av de absolut bästa för Amarone på 10-talet*. Amarone della Valpolicella-viner med beteckningen ”Riserva” skall lagras i minst 4 år, vilket är cirka dubbla tiden jämfört med Amarone utan den beteckningen. Le Origini är en Riserva som är väldigt fint balanserat tack vare sin långa tid på fat. Druvsammansättningen i Le Origini är 75% corvina och 25% rondinella. Vinet är fullpackat med mörka bär, plommon, choklad och örter som avslutas med sammetslena tanniner. En sak värd att nämna är att Bolla’s husstil är torr till skillnad från många andra Amarone-producenter. Det innebär att vinmakare Christian Zulian inte adderar restsocker. Detta ger dels en ärlig stil på vinet men även att lagringspotentialen blir väldigt god. Dekantera vinet när du ska dricka det och du äter med fördel mat med höga smaker till detta kraftpaket. Varför inte en carpaccio på oxfilé med tryffel och pepparmajonnäs?
Nederburg har skördat druvorna från vingårdar i olika delar av Coastal Region. Med olika förutsättningar vad gäller klimat och jordmån tillför de olika vingårdplotterna nyanser och komplexitet till vinet. Vid jäsningen har man använt en rad olika jäsningskar för att få olika typer av tanninstruktur och fruktighet. Vinet är lagrat i hela 21 månader i både franska och amerikanska ekfat, både gamla såväl som nya. Hur smakar och doftar det då? Jo, vinet har en fruktig och bärig doft av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Generös, redan något utvecklad smak av mörk frukt och kryddiga toner av svartpeppar, ceder, tobak och choklad. Pigg syra och välbalanserat avslut med lena men påtagliga tanniner. När du dricker vinet så är en stark rekommendation att göra det till en riktigt bra bit kött! Värt att nämna är att The Manor House Cabernet Sauvignon är det enda vinet som fick 95 poäng i Platter’s stora test av sydafrikansk Cabernet Sauvignon. Det var det enda vinet som belönades med så många poäng bland ett stort antal viner med långt större prislappar.
Mandrarossa Cavadiserpe från ett av Siciliens ledande vinkooperativ Settelsoli är en något oväntad blend av 60% merlot och 40% alicante bouchet en till stor del lokal druva.
Detta hyllade vin har en tilltalande djupröd färg och en behaglig doft av röda vinbär, blåbär och snarare torkade örter än färska diton. Smaken är snyggt koncentrerad och framstår väl balanserad i förhållande till doften. Mogna plommon samsas med en finstämd kryddighet med inslag av lakrits. Eftersmaken bjuder på elegant ek som kommer sig av de 6 månaderna månaderna på franska ekfat tillsammans och lätta, eleganta tanniner.
Vinet är såklart förträffligt till kötträtter med lagom mycket smak och därför har Swedishfoodie valt att laga en Ragu al Penne som lagom till höstens intåg känns helt rätt. Vinet kan du dekantera och dricka nu men det utvecklas ytterligare vid lagring, i upp till 5 år. När du dricker det så gör det gärna lite lätt kylt, runt 16-18°C. Att den sicilianska vinindustrin på senare år flyttat fram sina positioner står klart efter att ha provat detta vin som tilldelats högsta betyg i den klassiska vinguiden Gambero Rosso. Det är ju faktiskt lite extra kul att dricka ett bra vin utan att vara beredd på det!
Producenten San Silvestro kommer från hjärtat av Piemonte och ägs av familjen Sartirano. Idag är det fjärde generationen som för vidare traditionen att göra vin från ett av Italiens absolut mest spännande områden. Förutom Barbera-viner har även familjen Sartirano gjort sig kända för att producera komplexa Baroloviner som klarar lång lagring. Därför är det extra kul att man i fallet Piemonte Rosso Biologico istället bjuder på en druvblandning. Barbera, Dolcetto och Cabernet Sauvignon samsas i flaskan och gör så med den äran! Smaken är både djup och långvarig med toner av mörka bär och färska örter. Ytterligare karaktär får vinet från lagring på stora, gamla ekfat. Lagringsmässigt så kan du låta detta vin ligga några år och när det blir dags att dricka så tipset att göra det med en smakrik kötträtt. Varför inte tillsammans med Swedishfoodie’s lammfilé med parmesanstuvad savojkål och andra godsaker?
No Name är ett vin där tradition möter nyskapande. 100% Nebbiolo från tre topplägen i Barolo och efter pressning och jäsning lagras vinet i 3 år på slavonska ekfat och sedan ytterligare 1 år på flaska hos Borgogno. Vinmakare Andrea Farinetti levererar i sin protest mot de Italienska vinmyndigheterna ett vin som lever upp till det raka budskapet på etiketten. No Name är lätt att tycka om med sina härliga körsbärstoner och en tilltalande kryddighet i både doft och smak. Tanninerna är snällare än en typisk Barolo vilket gör vinet mer tillgängligt. Om du är på jakt efter ett Nebbiolo-vin utan tjafs som du kan dricka under kommande 10 år så är detta ett bra val. Vinet finns att köpa i drygt 100 butiker och kan enkelt beställas till ditt lokala Systembolag.
En Ripasso är alltid ett utmärkt alternativ till en Amarone för den som inte uppskattar den fulla kraften de torkade druvorna medför. Genom att låta vinet jäsa en andra gång tillsammans med pressrester från Amarone-produktion blir vinet lättare men absolut inte tunt! I detta fallet bidrar de tre olika druvorna med viktiga delar i det färdiga resultatet. Corvina levererar kropp och struktur och ger vinet sin berömda lagringspotential. Corvinone ger också struktur och en kryddighet som förknippas med vinerna från Valpolicella. Rondinella bidrar framför allt med den djupt röda färgen och är en druva som alltid levererar hög, jämn kvalitet tack vare sin resistens mot mögel och andra sjukdomar i vingården. Både i doft och smak finner vi torkad frukt, plommon och körsbär. I eftersmaken får vi också ta del av generösa fat-toner och en härlig kryddighet. Lägg vinet på lagring eller prova det till en riktigt klassisk Carbonara! Oavsett vad så är en välgjord Ripasso av det här slaget väldigt mycket vin för pengarna.
Det är härligt med viner som smakar som de ska! Denna Amarone della Valpolicella är full av kraft, smak och intensitet, allt tack vare de varsamt torkade druvorna. Samtidigt har vinet en frisk syra, välintegrerade ekfatstoner och inslag av mörka körsbär, kaffe, vanilj och russin. Smaskens! 2016 var ett utmärkt årgång, något som resulterade i fullmogna druvor. Dessa torkades sedan i 120 dagar, vilket bidragit till den härliga koncentration av smak som alla Amarone-älskare söker. Att matcha ett Amarone-vin med mat är inte alltid det enklaste men Swedishfoodie’s toasts med Brie de Meaux, Ibérico-skinka och tryffel väger med sina höga smaker upp det kraftfulla vinet galant.
Vingården är baserad i Neive, i hjärtat av Langhe-regionen i Piemonte, känt för sina Barolo- och Barbaresco-viner. Vineriet grundades 1895 av Guiseppe Giacosa och har sedan dess drivits inom familjen. Fokus är på att låta respektive druva komma till sin fulla rätt och arbeta med fokus på hållbarhet, bland annat genom användning av solpaneler i vingården. Druvorna till deras Barolo hämtas från några av de bästa lägena runt byarna Monforte d’Alba och Castiglione Faletto. Den inbjudande doften har har den typiska karaktären av en Barolo med toner av körsbär, nypon, viol, rosor, fat och kryddor. Eftersmaken är lång och med välbalanserade tanniner. Vinet kan drickas nu men går också utmärkt att lagras upp till 5 år. Du äter med fördel en kötträtt med mycket smak
Namnet syftar till den 45:e breddgraden som löper ett par kilometer från husets vinkällare vid Tain L’Hermitage. Cuvéen har producerats sedan 1950-talet och är ett utmärkt exempel på distriktets stil. Druvblandningen utgörs av 55 % Grenache, 35 % Syrah och 10% Mourvedre vilket är tre av de klassiska druvorna från området. Vinet har en medelfyllig kropp med lena tanniner och en inbjudande kryddighet. Både doft och smak bjuder på generösa inslag av björnbär och skogshallon som kompletteras av färska örter, lagerblad och peppar. Ett utmärkt allroundvin som passar perfekt till såväl svensk husmanskost som kraftigare rätter från medelhavsområdet. Den bäriga och kryddiga karaktären gör sig även ypperligt till lagrade hårdostar.
Côtes du Rhône är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad AOC, Appellation d’Origine Contrôlée, där Grenache, Syrah och Mourvedre utgör ryggraden i de röda vinerna. Kombinationen av de tre druvorna har även fått fäste i vinvärlden utanför Frankrike och går då ofta under förkortningen GSM. De röda vinerna kännetecknas generellt sett av medelhög fyllighet och syra, generös frukt samt en len men närvarande strävhet. Utmärkta matviner!
OBS! Det kan finnas butiker som har fått in den senaste årgången 2021. Den är dock minst lika bra, om inte bättre.
Vingården El Puig är en single vineyard i bergsdistriktet Priorat, beläget i provinsen Tarragona strax söder om Barcelona. Vinstockarnas medelålder ligger på 35 år och vinmakare är Josep Angel Mestre. I denna relativt lilla vinregion finns en stor variation av jordmåner men det är Llicorella, en speciell sorts skiffer som gör druvorna så koncentrerade och vinerna så unika. Odlingarna är belägna på terrasser i branta sluttningar från 100 till 1000 meter över havet vilket kräver att druvorna handplockas. Låga skördeuttag, varmt klimat och ett kvalitetsmedvetet hantverk gör att viner från Priorat generellt är kraftiga, koncentrerade och håller mycket hög kvalitet.
Vinet har en ungdomligt fruktig doft med inslag av röda och mörka bär, mestadels björnbär och hallon, samt kryddor, viol, örter och mineral. Ett fruktigt, runt och strukturerat vin med mogna, mjuka tanniner och välintegrerade ekfat. Den höga syran kompletterar frukten och strävheten på ett ypperligt vis och ger en lång, välbalanserad eftersmak. Serveras med fördel vid 16-18°C till smakrika kötträtter av lamm eller nöt, gärna grillat. Vinet är dessutom en utmärkt följeslagare till Serrano- eller Jabugoskinka samt mogna hårdostar som parmesan, manchego och cheddar.