Vitt - Vinlagraren

Denna stiltypiska chardonnay kommer från Washington State i USA:s nordvästra hörn. Vinet har lagrats tillsammans med jästfällningen på en kombination av franska och amerikanska ekfat. Både doft och smak bjuder på generös fruktighet med tydlig fatkaraktär och inslag av gula äpplen, smör, nötter och vanilj följt av friska citrustoner. Smaken är torr och fyllig med fin balans mellan den mogna frukten, kryddigheten och den pigga syran. Det hela landar i en lång eftersmak med en fräsch avslutning. Vinet passar utmärkt att servera till smakrika fiskrätter med smöriga såser, krämiga lobster rolls, ceasarsallad eller friterad kyckling. Varför inte testa Swedishfoodies ljuvliga recept på torskrygg med sammetslen Sandefjordsås?

I Washington State präglas det unika klimatet av stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Värmen tillåter druvorna att mogna fullt ut samtidigt som de svala nätterna hjälper till att bevara den friska syran. Resultatet är generöst fruktiga viner, men med bibehållen fräschör och elegans. Chateau Ste Michelle är med sina många prisbelönta viner den mest framstående producenten i området. Ett gediget utbud av kvalitetsviner och flertalet utmärkelser har gjort egendomen till en av regionens stora pionjärer.

Nu är det äntligen möjligt att avnjuta en krispig tysk riesling på burk – utan att kompromissa med vinets kvalitet. Perfekt att ta med sig på picknicken eller när man vill avnjuta ett glas utan att behöva öppna en hel flaska. Shepherd levererar allt man kan önska av en torr tysk riesling. Den krispiga syran sammanflätas med friska aromer av gröna äpplen och lime samt generöst fruktiga inslag av gula päron och persika. Den lilla restsötman samspelar perfekt med syran och skapar ett mycket balanserat helhetsintryck som mynnar ut i en lång, mineralfrisk avslutning. Perfekt till eleganta rätter av fisk och skaldjur, eller till en klassisk toast skagen. Tack vare restsötman går den även utmärkt att matcha till sommarens ost- och charkbricka. Burken om 250 ml motsvarar två glas vin vilket är perfekt när man vill unna sig varsitt glas till middagen utan att behöva öppna en hel flaska.

Bakom vinet står välrenommerade producenten Weingut Dr. Koehler med säte i Rheinhessen – Tysklands största vinregion, känd för sina rieslingviner i världsklass. Fördelarna är många med den klimatsmarta och hållbara aluminiumburken. Lätt att frakta, packa och panta! Som om inte de miljömässiga fördelarna vore nog – burken bevarar även vinets fruktighet och fräschör på ett utmärkt vis.

Chardonnaydruvorna till Laroche Bourgogne Réserve kommer från Mâconnais i södra Bourgogne, närmare bestämt från byarna Viré-Clessé och Uchizy. Hela druvklasar pressades varsamt och musten fick jäsa i ståltankar för att bevara den fantastiska frukten. Därefter lagrades 30 % av vinet på franska ekfat. Doften är inbjudande, fruktig och nyansrik med finstämd fatkaraktär och inslag av gröna äpplen, persika, ananas, färska örter och grillad citron. Smaken är frisk med en balanserad syra och och angenäm kryddighet som samspelar fint med frukten. Det här är ett perfekt vin att servera till smakrika rätter av fisk och skaldjur. Varför inte testa receptet på torskrygg som Swedishfoodie tagit fram till vinet?

Producenten Laroche är en anrik vindomän med rötter ända tillbaka till 1850-talet. Det franska vinhuset var med och utvecklade vingårdar i Chablis, i nordligare Bourgogne men företaget är idag betydligt mer utbrett än så. Nu finns även vinodlingar och gårdar att hitta i Languedoc, Sydafrika och Chile. Chefvinmakare på vinhuset är den legendariska chardonnaymästaren Gregory Viennois.

Three Finger Jack Chardonnay är det tredje, och första vita vinet, i den populära vinserien från Three Finger Jack från prisbelönta producenten Delicato. Three Finger Jack Chardonnay balanserar snyggt på gränsen mellan det fylliga och fräscha. Här finns hela paletten av brynt smör, gula äpplen, macadamianötter, vaniljtoner och solmogen apelsin. Prova gärna till smakrika rätter som halstrad lax med krämig citronricotta, grillade kycklingfiléer med gremolatasmör eller varför inte en svamptoast och västerbottenost. Det mästerliga hantverket avspeglar sig både i smaken och den stilsäkra flaskan. Lika snygg att ha på bordet som en trevlig gå-bort-present. Ett tips är att ta fram dina största vinkupor för att få maximal utväxling på denna minst sagt uttrycksfulla Chardonnay!

Om världens främsta gröna druvsort skulle koras så är det är ingen högoddsare att satsa pengarna på Riesling. Druvan har nämligen en ypperlig förmåga att spegla den aktuella jordmånen, samtidigt som den alltid strävar efter att behålla sin egen karaktär och identitet. Rieslingdruvan trivs bäst i lite svalare klimat, likt det i Pfalz, där den i lugn och ro får utveckla optimal doft och smak.

YOKO Riesling har en generös doft med inslag av apelsin, lime, honungsmelon, tropisk frukt och ett stråk av kryddighet. Smaken är fruktig med en charmig fruktsötma som balanseras på bästa sätt av den friska syran. Vinet har en föredömligt bra längd med toner av melon, lime, mineral och en fläkt av blommor. Vinet är med sin stora smakrikedom, fruktsötma och fräscha syra en utmärkt partner till maträtter med kryddhetta från chili, ingefära eller wasabi och rätter som är rika på umami. Vårt stalltips är att laga Swedishfoodies gudomliga pinchos med chilistekta räkor, picklad rödlök och kronärtskocksmajo! Finns på utvalda Systembolag och i beställningssortimentet.

Redan 1999 började Villa Maria Estate med ekologisk vinproduktion och är i dag en av Nya Zeelands ledande vinproducenter på området. Sedan 1995 är Villa Maria en av medlemmarna och grundarna till organisationen Sustainable Winegrowing NZ med fokus på hållbarhetsarbete i hela kedjan från druva till glas. En viktig del i arbetet är att öka den biologiska mångfalden i vingårdarna, vilket bland annat sker genom att plantera inhemska täckgrödor under stockarna. All paketering sker så nära vineriet i Auckland som möjligt för att hålla nere utsläppen av koldioxid. Earth Gardens viner är ekologiskt certifierade, veganvänliga och är friska, fruktiga och fulla av smak. Earth Garden Sauvignon Blanc är friskt, fruktigt och aromatiskt med smak citrus, passionsfrukt, grapefrukt och med en fin örtighet. Passar perfekt som aperitif, till sallader och moderna vegetariska rätter samt fisk och skaldjur.

1961 grundade George Fistonich Villa Maria Estate, ett av Nya Zeelands mest prisade vinhus. I dag anses han som en pionjär för sina insatser inom vinindustrin. Redan på 90-talet konverterade han odlingarna till ekologiskt och den första ekocertifieringen kom 2007. Allra mest känd är han för övergången till skruvkapsyler för tjugo år sedan för att stärka kvaliteten och undvika korkskador. Villa Maria Estate äger vingårdar i Auckland, Marlborough, Gisbourne och Hawke´s Bay och gör viner både på vita och röda druvor.

Folklore Albariño är lätt att känna igen med sina klassiska, spanska solfjädrar på etiketten och den turkosa färgen. Bakom Folklore finns en lika färgstark kvinnlig vinprofil, Almudena Imhof, som tillsammans med sitt team av vinmakare har som ambition att lyfta fram det i unika i varje spansk vinregion och visa upp det bästa från ”det nya Spanien”. Druvorna till Folklore kommer från Galicien i nordvästra Spanien, i distriktet Rias Baixas som ligger vid Atlantkusten. Här stortrivs Albariño i det svala klimatet som ger friska, fruktiga och aromatiska viner med krispig syra. Druvorna kommer från en stor mängd kontrakterade odlare vilket ger möjligheten att skapa ett mer komplext vin och samtidigt till ett rimligt pris. Druvorna har jäst och lagrats på ståltank på sin jästfällning. Folklore är ett piggt, fruktigt vin med aromatisk doft av persika, citron, ananas och vita blommor. Smaken är lång med krispig syra och inslag av persika, citrus och mogen ananas. Passar både som aptitretande aperitif eller till rätter med fisk, skaldjur, kyckling eller vegetariskt.

Riesling från Washington State kännetecknas av sin naturliga syra och friskhet som kommer från det soliga klimatet som tillsammans med svalare nätter skapar ideala förhållande för intensiv arom- och smakutveckling i de mogna druvorna. Detta vin görs på 100% Riesling-druvor och det är ett ljust, smakrikt och lättsamt vin med utsökt balans i ett friskt uttryck. Här hittar finns smaker av persika, ananas och lime tillsammans med inslag av gröna äpplen, honung och tydliga toner av mineral. Den höga syran tillsammans med en välbalanserad sötma skapar ett vin som tillsammans med smakrik mat är ett svårslaget. Tänk gärna asiatisk mat med tydlig hetta. Swedishfoodie har tagit sig an uppgiften och valt lagat en het tempuramajs som kommer passa perfekt.

Hyllad riesling från Pfalz som passar perfekt till kräftsäsongen oavsett väder och vind! Kritikerfavoriten A Christmann Riesling har fått Systembolagets främsta hållbarhetsmärkning! Ett elegant och krispigt vin med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, örter, päron och lime. Passar utmärkt till grillad fisk, skaldjur eller till somriga sallader. Eller som en sval aperitif en varm sommarkväll! Gott att dricka nu, kan lagras ytterligare 3 år utan problem.

Ett av Tysklands främsta vinegendomar Weingut Christmann ligger i byn Gimmeldingen i distriktet Pfalz norr om franska Alsace. Ägaren Steffen Christmann har specialiserat sig främst på torra rieslingviner och Spätburgunder (Pinot Noir). Christmann förfogar över 20 hektar förstklassiga vingårdar som odlas biodynamiskt. Vinerna får jäsa långsamt vid låg temperatur med sin naturliga jäst, de utmärks av sin utpräglade druvkaraktär och nyansrikedom. Idag är även hans dotter Sophie Christmann involverad i arbetet på vingården, från vinframställningen och ute på fälten. Och hon är därmed 8e generationen vinmakare på egendomen sedan 1798. Hennes far var en av föregångarna i Tyskland när det kommer till att ställa om till ett ekologiskt jordbruk och idag är hon själv en ambassadör för biologisk mångfald och hur jordbruket bedrivs med hänsyn till naturen.

Ett lättare vin som kan avnjutas bara som det är, eller till rätter av fisk, skaldjur och sallader. Sauvignon Blanc de Lurton checkar av alla dessa boxar. Det är fruktigt och aromatiskt med doft av citrus, svartvinbärsblad och krusbär. Smaken är elegant och frisk med balanserad syra, inslag av krusbär, nässlor, svartvinbärsblad, citrus och en fin mineralitet. Passar utmärkt som sällskapsvin eller till sommarens sallader, milda ostar, skaldjur och fisk. Vinet är ett av Systembolagets mest prisvärda i sin kategori. Du kan enkelt beställa flaskan till din lokala butik.

Stjärnproducenten François Lurton är en av vinvärldens mest namnkunniga producenter och tillika specialist på druvan Sauvignon Blanc. Viner på Sauvignon Blanc, en av världens mest folkkära druvor, är François Lurtons absoluta favorit. Druvorna till denna klassiska Sauvignon Blanc kommer från Bordeaux, där François växte upp och tidigt lärde sig att bemästra druvan. Enligt François kräver viner på Sauvignon Blanc från denna region en varsam hantering. Bordeaux är utmanande – samtidigt en av de bästa vinregionerna i världen. När man lyckas blir vinerna delikata och aromatiska. Lyckats har Francois onekligen gjort med detta vin!

Kombinationen av svalare klimat, en mix av ståltanks- och ekfatslagring samt stor betoning på fräschör resulterar i ett fruktigt vin med generös men samtidigt sval doft, balanserad fatkaraktär med inslag av äpplen, citrus, mango och mineral. Smaken har en fin balans mellan sydafrikansk bussig fruktighet och en pigg syra som ger friskt syrligt grepp. Gillar du Chablis så kommer du att älska det här!

Sydafrikanska vinproducenter går från klarhet till klarhet och utbudet av både personliga och högkvalitativa viner är idag större än någonsin. I kombination med en ofta tydlig prisvärdhet så är det kul att botanisera bland Sydafrikas premiumviner. En druva som verkligen bevisar vilken kvalitetsresa Sydafrika har gjort de senaste åren är Chardonnay och här finns fynd att göra! Ett perfekt exempel är Franschhoek Cellar Reserve Chardonnay. Druvorna kommer från svalare vingårdar planterade på granitjordar, med inslag av lera. Druvorna skördas uteslutande för hand under de svala tidiga morgontimmarna för att bibehålla frukten och syran i druvorna. Är du ett fan av chablis men vill komma lite billigare undan så är detta ett strålande alternativ! Drick väl kylt till fisk eller skaldjur.

Den soliga tyska regionen Pfalz har länge varit känd som ett turistmecka med produktion av lättsamma och relativt billiga viner. Men från och med 1980-talet har Pfalz återuppfunnit sig själv som en av Tysklands mest innovativa regioner, vilket har lett till stor internationell efterfrågan. Bassermann-Jordan Riesling Trocken är ett ypperligt exempel på denna positiva utveckling och faktum är att vinet har tagit plats på hyllan hos utvalda Systembolag just tack vare detta. Flaskan finns även att beställa till din närmsta butik.

Rieslingdruvan har en anmärkningsvärd förmåga att reflektera sitt ursprung i doft och smak, samtidigt som den sällan tappar sin grundidentitet. Från vingårdar som blickar ut över floden Rhen kommer druvorna till denna härligt torra Riesling. Bassermann-Jordan har skapat ett krispigt, aromatiskt och väldigt elegant vitt vin med en underbar renhet och finess. Inledningsvis bjuder smaken på friska inslag av gröna äpplen, vit persika och citrus för att sedan landa i mer generösa och fylliga toner av gula plommon och honung. Det hela vävs samman av en krispig mineralitet och finishen är precis så lång och elegant som vi hade hoppats. Tack vare den finfina balansen mellan frukt och syra är detta ett utmärkt matvin. Med lagring kommer såklart syran att avta något och frukten gå åt det mer mogna hållet. Servera väl kylt och varför inte prova receptet från Swedishfoodie!

Terroir Sauvage betyder ”vild jord” och det är temat på detta utmärkta vita vin. Gillar du torra, uttrycksfulla vita franska viner så kan detta mycket väl falla dig i smaken. Om du undrar vad du ska laga för mat så är vår starka rekommendation Swedishfoodies underbara torskrygg!

Till skillnad från de allra flesta viner som tillverkas i dag så används här endast den vilda jästen från druvan för alkoholjäsningen, något som definitivt sätter en unik prägel på vinet samt ger ett uttryck som bara den specifika odlingsplatsen kan frambringa. Resultatet är ett mycket generöst och smakintensivt vin där samspelet mellan druvorna Vermentino, Viognier och Roussane ger ett elegant vin med härliga inslag av citrus, aprikos, päron och mineralitet. Det mest uppenbara serveringsförslaget för vinet är smakrika rätter på fisk & skaldjur, men det funkar minst lika bra till asiatisk mat eller till en grillad kalventrecote. Terroir Sauvage är ett namn att lägga på minnet i kategorin användbara viner. Pluspoäng för att det är ett så kallat naturvin – ekologiskt och odlat efter biodynamiska principer.

Gediget hantverk, passion och stor respekt för naturen driver den familjeägda egendomen Domaine de Lauriers som är inne på sjunde generationens vinmakare, Laurent Kraft. Hans filosofi är att skapa ärliga viner i samklang med naturen. Vingårdarna sköts hållbart och vinerna tillverkas av vackert mogna druvor, genom så lite påverkan som möjligt.

Domaine de Lauriers Vouvray kommer från i genomsnitt femtio år gamla vinstockar som växer på Loires unika kalkrika jordmån ”Tuffeau”. Druvorna plockas för hand och pressas varsamt. Sedan får musten jäsa långsamt under två månader och när jäsningsprocessen avslutas vilar vinet ytterligare sex månader på ståltank innan buteljering, varav två månader tillsammans med sin jästfällning. Resultatet är ett uttrycksfullt, stilrent vin med inslag av solgul mogen frukt, honung, vita blommor och mineral. Torrt och nyanserat med stor fräschör. Utmärkt till säsongens syrliga getostar, likväl som till lätt grillade skaldjur med späda grönsaker och en vinägrett på citron, färska örter, dijonsenap och brynt smör.

Fresco di Masi Bianco Verona tillverkas på druvsorterna Garganega (60%), Chardonnay (25%) och Pinot Grigio (15%). Druvorna kommer från Zuane i regionen Rivoli Veronese och växer på en höjd intill floden Adige, vars svalkande vindar bidrar med en balanserad frukt med god fräschör. Vinet vilar på ståltank under vintern.

Doften går åt vit frukt, päron med en liten blommighet. Smaken är frisk och fruktig med både sötma och syra som för tankarna till ananas. För att verkligen få fram det rena uttrycket i vinet så skördas druvorna tidigt på morgon och körs direkt till vineriet. Väl där pressas druvorna försiktigt, jäser enbart med hjälp av sin egen vildjäst, filtreras ej och lagras som sagt uteslutande på ståltankar under årets kallaste månader. Perfekt som aperitif, till antipasi, risotto eller pasta med lättare såser. Det går även bra tillsammans med fisk, kyckling och grönsaksrätter.

Från en av Italiens främsta naturvinsproducenter lanseras nu ett biodynamiskt naturvin, Charisma Trebbiano d’Abruzzo. Vinet är tillverkat enligt traditionella metoder helt i harmoni med naturen. Vinet kommer från producenten Lunaria som även producerar Sveriges mest sålda naturvin*, det röda Coste di moro, som även fått ett enormt varmt mottagande över hela världen.

Vinet görs på handplockade druvor från biodynamiska och ekologiska vingårdar på Abruzzos böljande kullar. Druvorna skördas när dom uppnått optimal mognad, därtill är skördeuttagen låga vilket ger en härlig koncentration och smakrikedom i en riktigt personlig stil! För att bevara de naturliga smakerna filtreras vinet med försiktighet innan buteljering. Naturvinet Charisma är ett torrt vitt vin med smak av citrus, grape och stenfrukter med bra längd i en aptitretande frisk och torr stil. Servera Charisma till smakrika vegetariska rätter, grillad fisk och skaldjur eller som ett spännande vin i en vinprovning.

*Enligt Systembolagets försäljningsstatistik.

Gemischter Satz är ett vin som skördas från en vingård där 3 eller fler druvsorter är planterade tillsammans, även kallad ”field blend”. Bakgrunden var från början att minimera risk då de olika druvsorterna var olika mottagliga för eventuella vingårdssjukdomar eller insektsangrepp, men man lärde sig även att de olika druvorna med sina olika karaktärer ger ett mångfacetterat vin med en egen personlighet. Weingut Zahels tolkning av vintypen är torrt och friskt med charmigt aromatiska inslag och toner av grönt äpple, citrus, krusbär och mineral. Perfekt som aperitif eller till lättare rätter av fisk eller skaldjur, eller somriga sallader med grillade grönsaker.

Mauer ligger i den sydvästra delen av Wien och har ett klimat som påverkas av den varma termiska regionen i syd och den svala skogen till väster. Detta ger optimala förutsättningar för produktion av både vita och röda viner.

Georg Breuer Terra Montosa kan du lagra i 8-10 år för mer utvecklad fruktsötma eller varför inte dricka det till en härlig kalvschnitzel redan nu. Extra pluspoäng för att vinmakaren heter Markus Lundén och är svensk! Sedan 1990 gör man hos Georg Breuer ett andravin från de allra bästa lägena såsom Berg Schlossberg och Berg Rottland i Rüdesheim samt från Nonnenberg i Rauenthal. Cuvéen heter Terra Montosa vilket betyder den ”branta jorden” på latin. Med Terra Montosa vill man helt enkelt göra ett vin där karaktärerna från dessa vingårdar samlades i ett vin. Druvan är självklart riesling som stormtrivs längs med floden Rhen. Vinmakare Markus Lundén har skapat ett vin med en doft rik på citrus med sällskap av äpple och persika. Smaken har en fin dynamik mellan pigg syra och rik frukt. Mineralitet, finess och balans är ledord här och koncentrationen skvallrar om god lagringspotential.

I de branta sluttningarna längs floden Rhen finns några av världen förnämsta vingårdar med tusenåriga anor. Georg Breuer har sina vingårdar i de högst klassade lägena längs floden och deras vinstockar tillhör de allra äldsta. Familjen Breuer tog över egendomen för dryga hundra år sedan. Georg efterträddes av sin son Bernhard, som gick bort 2004. Idag leder hans dotter Theresa framgångsrikt verksamheten och har utökat arealen till 34 hektar, varav 27 i Rüdesheim. Riesling dominerar helt och Breuers viner tillhörs det absoluta toppskiktet, från instegsvinet Riesling Sauvage som hyllats av såväl kritiker som konsumenter, till de vingårdsbetecknade från de fyra topplägen där Breuer har odlingar. Tre av dem ligger i Rüdesheim: Berg Roseneck, Berg Rottland som odlats utan avbrott sedan 1074 och den mest berömda av dem alla, Berg Schlossberg. Härifrån kommer Breuers förnämsta vin vars etikett sedan 1980 skapas av internationella toppkonstnärer, bland andra svenska Jockum Nordström och Karin Mamma Andersson. Den fjärde ”Grand-Cru-vingården” är den sju hektar stora Nonnenberg i Rauenthal, ett monopole-läge där Breuer alltså är ensamma ägare till hela vingården. Vinerna från Nonnenberg är bland de mest kraftfulla i Rheingau. En av hemligheterna med den genomgående höga kvaliteten är de låga skördeuttagen. Hos Breuer ligger snittet på 45 hektoliter per hektar, men från de allra bästa lägena handlar det om så litet som 15hl/ha. De mineralrika jordarna sköts utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödning för att i så hög grad som möjligt spegla de branta sluttningarnas unika terroir.

Flaskan finns att beställa på Systembolaget.se

Med 93 poäng i Livets Goda, omdömet ”Fynd” i Allt om Mat och 5 av 5 i Gourmet är detta ett av de allra mest populära riesling-vinerna på den svenska marknaden. Dopff är Frankrikes äldsta vinhus sedan 1574. Man var även först med att buteljera sina viner på flûtebutelj, den idag enda tillåtna flaskan att buteljera viner på i regionen Alsace. Dopff dessutom äger 15 hektar av ett av Alsace mest klassiska Grand Cru-lägen, Schoenenbourg (som är totalt 54 hektar stort). Det här är ett unikt vinhus, precis som detta fantastiska riesling-vin. Doften bjuder på rik frukt, friska inslag av gröna äpplen, mineralitet, honung och citrus. Smaken är fokuserad på citrus, gula äpplen och mogen persika med en nästan saltig finish. Antingen dricker du vinet ungt och friskt eller väntar några år (eller många) för att få mer fokus på mogen frukt. Swedishfoodie har i alla fall gjort en hummerpasta som passar fantastiskt bra till vinet just nu!

Vinhusets storlek och svåröverträffade långvariga erfarenhet gör att de har tillgång till många av områdets bästa Grand Cru-lägen, inte minst Schoenenbourg där de själva äger 15 hektar sedan många generationer tillbaka. Schoenenbourg, som betyder ”den vackra kullen” är en av Alsaces mest prestigefyllda vingårdar med Grand Cru klassifiering. Den ligger norr om Riquewihr och dess 53,4 hektar sträcker sig över de syd- och sydöstliga slätterna på en höjd av 265-380 meter över havet.

Beteckningen Gentil används i Alsace för viner där druvblandningen består av, som minst, 50 procent riesling, gewurztraminer och muscat och resterande del av pinot blanc, sylvaner och/eller chasselas. Det gör det till ett andravin hos de främsta producenterna och det prissätts därefter. Det här är ett underbart vin som kostar lite bara för att ingen uppe i norden vet vad Gentil betyder. Köp och njut. Ett verkligt fynd, som ligger i beställningssortimentet.

Hugel & Fils grundades 1639 och är ett familjeägt företag. Egendomen är belägen i byn Riquewihr, cirka sex kilometer norr om Colmar. De egna vinodlingarna består av 25 hektar men Hugel köper även in druvor från ytterligare 100 hektar.

Vit Sancerre görs på sauvignon blanc-druvor och ger ofta torra och fruktiga viner. Så är även fallet med Domaine Raimbault Pineaus vita vin. Skörden sker när mognadsgraden i druvorna är optimal och efter en snabb skörd för att bevara druvorna pressas druvorna varsamt. Jäsningen sker på ståltank vid låga temperaturer kring 14-16°C, allt för att bevara aromer från druvorna. Vinet är rikt på härligt fruktiga dofter såsom päron och citrus. I smaken kommer den förväntade och efterlängtade friska syran och smaker av citrus, krusbär och vita blommor.

Vinet är perfekt som en aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter. Swedishfoodie har lagat Moules Frites som passar ypperligt till vinet!

Den senaste årgången av det hyllade succévinet finns i butik eller att beställa nu.

De flesta vinkännare förknippar nog Österrikes vinparadis Burgenland med antingen röda eller söta viner. Det vore dock synd att gå miste om områdets stora potential och förmåga att göra riktigt bra vita viner. De bästa vita vinerna från området imponerar med härligt gulfruktiga aromer, kryddiga toner och stor fräschör. Stilen för de vita vinerna från regionen är både smakrik och balanserad. The Butcher White Cuvée är en riktigt trevlig blandning av druvorna grüner veltliner, welschriesling och sauvignon blanc som bör drickas ungt för att ta tillvara på vinets vitalitet. Vinet är fruktigt med frisk smak och har inslag av päron, aprikos, mineralitet och citrusfrukt. Servera The Butchers vita vid 8-10°C som aperitif eller varför inte till en riktigt trevlig torskrygg.

Guigal är en av de allra mest klassiska producenterna i Rhonedalen. Deras vita Côtes du Rhône har drag av gamla tiders vita Châteauneuf-du-Pape-viner med sin spännande druvblandning. Cuvéen består till största delen av druvorna viognier, rousanne och marsanne. En härlig druvblandning som ger ett fräscht vin med en arompalett som präglas av viognier-druvan (65%). Doften av vita blommor, aprikos, akacia och vita persikor är superläcker med en smak som både är generös och elegant. Ett välbalanserat och riktigt användbart vin som är klockrent till mat!

Vinhuset Brocard som oftast förknippas med ståltanksjäst Chablis har här gjort en riktigt fin vit Bourgogne som delvis fått jäsa på ekfat. Resultatet är ett vin som kombinerar fin mineralitet med härliga rostade toner och en kraftigare fatlagrad textur. Doften är fruktig med inslag av citrus, äpple, apelsinskal och rostade toner. I munnen är vinet friskt med nyanser av citrus- och äppeltonerna från doften och en härligt krämig avslutning som en följd av fatlagringen. Ett vin som har en sådan här sällsynt charmig balans mellan friskhet och klassik fatlagrad krämighet passar väldigt bra till veckans smakrika torskrätt .

The Anchorman tilldelades 2017 en platina-medalj i Decanter World Wine Awards samt utsågs till Sydafrikas bästa Chenin Blanc. Vinet har en doft av mogen frukt som för våra tankar till päron, aprikoser och pomeransskal. Smaken är generös och fruktig i stilen. Komplexitet med väl integrerad fatkaraktär är temat här. Eftersmaken har en fin längd med härliga citrustoner. Ett vin vars utveckling vi gärna följer under kommande år!

Albert Bichot har med detta ekologiska vin gjort ett aktivt val att inte lagra det uteslutande på ekfat, vilket ofta är fallet för druvan Chardonnay. Då 20 procent av vinet har lagrats på ek och 80% på ståltank, i upp till tolv månader, sätter det en mer elegant prägel på vinet. Resultatet? Doften är härligt fruktig med viss kryddighet, lätta äppletoner, honung och en touch av citrus. Smaken balanseras av en friskhet och en rik mineralton med inslag av gula äpplen, melon och viss smörighet.

Kul fakta är att Albert Bichot var hovleverantör till de framlidna konungarna Gustaf V och Gustaf VI Adolf!

Från populära producenten Meinklang kommer denna nyhet i form av Österrikes egen flaggdruva – grüner veltliner. Detta naturvin är biodynamiskt odlat och besitter alla de karaktärsdrag man kan förvänta sig av en druvtypisk grüner veltliner. Vinet har en hög men balanserad syra och bjuder på inslag av gröna äpplen, päron och nektarin som samspelar med friska citrustoner. I avslutningen dyker kryddiga hintar av färska örter upp följt av den karakteristiska vitpepprigheten. Ett mycket livligt vin som balanserar frukt, kryddor och syra på ett ypperligt vis. Matcha till rätter av fisk och skaldjur, schnitzel av fågel eller fläsk eller till säsongens primörer såsom sparris. Varför inte testa Swedishfoodie’s ljuvliga recept på abborre med rostad blomkål?

Producenten Meinklang har sitt säte i Burgenland som är den näst största vinregionen i Österrike. Gården drivs enligt biodynamiska principer och är Demeter-certifierad vilket innebär att produktionen sker i samspel med naturen. Utöver vintillverkning sysslar man även med boskapshållning och fruktodling med fokus på att främja mångfald mellan såväl djur som växter.