Abborre med blomkål, örtig vitvinssås och pepparrot - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Abborre med blomkål, örtig vitvinssås och pepparrot

Abborren går utmärkt att byta ut till spätta, torsk eller någon annan vit fisk.

Beställ vinet till maten:

Sancerre Domaine Raimbault-Pineau

219:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 4-6 st abborrefiléer
  • 1 blomkålshuvud
  • 50 gr smör
  • Mjölk (så det täcker blomkålen i kastrullen)
  • 1 citron
  • 2 st bananschalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Färsk riven pepparrot efter smak
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka dill

Så här gör du:

  1. Hacka lök grovt och lägg i en kastrull med en klick smör. Svetta löken några minuter. Tillsätt vitt vin och låt det reducera till 50% återstår. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt det reducera till en kraftig stark buljong men max 50% av vätskan. Tillsätt grädde och låt det sjuda tills såsen tjocknat till en fin konsistens. Smaka av med lite citronskal, lite pepparrot och ev lite salt. Precis innan servering tillsätter du hackad gräslök, dill och rör runt.
  2. Dela blomkålen på mitten. Skär portionsstora klyftor som du lägger på en ugnssäker form och lägger resten av blomkålen åt sidan så länge. Täck blomkålen på ugnsformen med smör, salta runt om och rosta i ugnen på 200C tills de fått fin färg.
  3. Under tiden skär du ner resten av blomkålen i mindre bitar och lägger i en kastrull. Täck med mjölk och koka blomkålen mjuk. Sila av mjölken i en skål och häll tillbaka blomkålen i kastrullen. Mixa blomkålen med stavmixer, tillsätt lite av mjölken tills du får en fin puré. Tillsätt smören och mixa slät. Smaka av med citronjuice och salt.