Abborre med örtig vitvinssås och pepparrot - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Abborre med örtig vitvinssås och pepparrot

Abborren går utmärkt att byta ut mot spätta, torsk eller annan valfri vit fisk.

Beställ vinet till maten:

Hugel Gentil

159:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 4-6 st abborrfiléer
  • 1 blomkålshuvud
  • 50 gr smör
  • Mjölk (så det täcker blomkålen i kastrullen)
  • 1 citron
  • 2 st bananschalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Riven färsk pepparrot efter smak
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka dill

Så här gör du:

  1. Hacka lök grovt och lägg i en kastrull med en klick smör. Svetta löken några minuter. Tillsätt vitt vin och låt reducera tills 50% återstår. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt reducera till en kraftig buljong (återigen tills ca 50% av vätskan återstår). Tillsätt grädde och låt sjuda tills såsen tjocknat och fått en fin konsistens. Smaka av med citronskal, pepparrot och eventuellt lite salt. Precis innan servering tillsätter du hackad gräslök och dill.
  2. Dela blomkålen på mitten. Skär portionsstora klyftor som du lägger i en ugnssäker form. Lägg resten av blomkålen åt sidan så länge. Täck blomkålen i ugnsformen med smör, salta och rosta i ugnen på 200°C tills den fått fin färg.
  3. Under tiden skär du ner resten av blomkålen i mindre bitar och lägger i en kastrull. Täck med mjölk och koka blomkålen mjuk. Sila av mjölken i en skål och häll tillbaka blomkålen i kastrullen. Mixa blomkålen med stavmixer, tillsätt lite av mjölken tills du får en fin puré. Tillsätt smöret och mixa slät. Smaka av med citronjuice och salt.
  4. Salta abborrfiléerna, rulla ihop dem och lägg i en ugnssäker form. Addera en klick smör på varje rulle. Baka i ugnen på 170°C till en innertemperatur på ca 50°C.
  5. Lägg upp puré, fiskrullader och rostad blomkål på en tallrik. Häll över såsen och servera!