Bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlök - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlök

Ibland behöver man inte krångla till det. Det här är en rätt med få ingredienser som är otroligt god!

Beställ vinet till maten:

Langhe Nebbiolo Leunin

149:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 2 st medelstora sötpotatisar
  • 4 msk lönnsirap
  • 100 gr smör
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl smetana
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka gräslök
  • Salt

Så här gör du:

  1. Gör små hål i sötpotatisen med en gaffel och gnid in dem med olja. Lägg i ugnsfast form och baka i på 200°C i cirka 40 min beroende på storlek.
  2. Blanda gräddfil, smetana och pressa i vitlök. Rör om och smaka av med salt. Detta är din vitlökskräm.
  3. Ta ut potatisen ur ugnen och låt svalna. Dela på mitten och skär skåror i ett rutmönster i potatisens köttsida, detta för att smöret och sirapen ska få fäste i potatisen utan att rinna av.
  4. Ringla lite lönnsirap över potatisen och sätt in dem i ugnen på 200°C tills de fått lite yta, ca 10-20 min.
  5. Toppa potatisen med mer lönnsirap, brynt smör, vitlökskräm samt hackad gräslök.