Bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlök - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlök

Beställ vinet till maten:

Langhe Nebbiolo Leunin

139:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 2 medelstora sötpotatis
  • 4 msk lönnsirap
  • 100 gr smör
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl smetana
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka gräslök
  • Salt

Så här gör du:

  1. Gör små hål i sötpotatisen med en gaffel och gnid in med olja. Lägg i ugnsfast form och baka i ugn på 200C i cirka 40 min beroende på storlek.
  2. Blanda gräddfil, smetana och pressa i vitlök. Rör om och smaka av med salt. Detta är din vitlökskräm.
  3. Ta ut potatisen ur ugnen och låt svalna. Dela på mitten och skär skåror i ett rutmönster i potatisens köttsida, detta för att smöret och honungen ska kunna rinna ner i potatisen utan att rinna av.
  4. Ringla lite lönnsirap över potatisen och sätt in dem i ugnen på 200C tills de fått lite yta, ca 10-20 min.
  5. Toppa potatisen med mer lönnsirap, brynt smör, vitlökskrämen samt lite gräslök.