Calamares med vitlöksaioli - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Calamares med vitlöksaioli

Friterade bläckfiskringar med en vitlöksaioli. Enkelt att göra och perfekt att avnjuta med ett glas bubbel.

Beställ vinet till maten:

Masia Cava Reserva Brut Organic

131:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 400 g bläckfisktuber- rensade
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 3 dl panko
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm svartpeppar- nymald
  • 1 l rapsolja- eller frityrolja
  • Aioli: 1 liten vitlöksklyfta, 1 ägg, 2 dl rapsolja svartpeppar, 1 tsk dijonsenap, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt

Så här gör du:

  1. Vispa upp ägg.
  2. Blanda panko, timjan och peppar i en djup tallrik.
  3. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  4. Börja med att doppa bläckfiskringarna i mjölblandningen, se till att de blir helt täckta av mjölet.
  5. Doppa ringarna därefter i de uppvispade äggen, doppa dem en åt gången och därefter i pankoblandningen
  6. Hetta upp oljan till 180°. Har du ingen termometer kan du testa lägga ner en brödbit och se hur lång tid det tar innan den blir gyllenbrun. Fritera bläckfiskringarna 4–5 åt gången 30–40 sekunder. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
  7. Skala och riv vitlöken fint. mixa därefter resterande ingredienser med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och vinäger.