Fantastisk viltgryta med underbar smak av vilt och skog! - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Fantastisk viltgryta med underbar smak av vilt och skog!

Fantastisk viltgryta med dovhjort och Karljohansvamp. Till det serveras smörstekta kantareller, rårörda lingon, potatispuré med färsk timjan på toppen. Hösten är verkligen fantastisk med alla smaker och råvaror!

Beställ vinet till maten:

Bolla Le Origini Amarone Riserva

495:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • Dovhjort
  • Schalottenlök
  • Smör
  • Vispgrädde
  • Vitlök
  • Vitt vin
  • Karljohansvamp
  • Kantareller
  • Frysta lingon
  • Socker
  • Potatis
  • Timjan
  • Japansk soja
  • Salt & Peppar

Så här gör du:

  1. Hacka Karljohansvamp i ordentliga bitar och stek i rikligt med smör till dess att svampen fått fin färg. Addera tunt skivad dovhjort (går såklart bra med annat motsvarande kött men det blir extra gott med dovhjort). Stek i några minuter. Addera finhackad schalottenlök samt vitlök och stek i ytterligare några minuter. Häll i en skvätt vitt vin och låt alkoholen koka bort. Häll i vispgrädde och reducera ner grytan till en bra konsistens. Salta och peppra, addera timjan, häll i en skvätt japansk soja och även lite av de rårörda lingonen.
  2. Koka potatis i saltat vatten. Pressa potatisen och addera en rejäl klick smör och en skvätt mjölk. Rör ihop och salta utefter behov.
  3. Blanda socker med lingon, rör om då och då tills lingonen tinat och sockret löst sig – klart att servera. Ca 250 gr lingon och 1 dl socker.
  4. Stek kantarellerna utan smör till dess att de svettats klart. Ner med en rejäl klick smör och stek efter egen smak och tycke.
  5. Servera grytan tillsammans med potatispurén, de rårörda lingonen och toppa med de smörstekta kantarellerna och lite färsk timjan på toppen. Grytor och höst är den bästa kombinationen!