Fantastisk viltgryta med underbar smak av skog - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Fantastisk viltgryta med underbar smak av skog

Fantastisk viltgryta med dovhjort och Karljohansvamp. Till det serveras smörstekta kantareller, rårörda lingon, potatispuré med färsk timjan på toppen. Hösten är verkligen fantastisk med alla smaker och råvaror!

Beställ vinet till maten:

Hacienda López de Haro Gran Reserva

329:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 700 g dovhjort
  • 4 msk smör
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 4 schalottenlök stora
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 200 g karljohansvamp
  • 200g kantareller
  • 250 g frysta lingon
  • ca 1//2- 1dl Socker
  • 8 medelstora potatisar
  • 1 kruka timjan
  • Japansk soja
  • Salt & Peppar

Så här gör du:

  1. Blanda socker med lingon, rör om då och då tills lingonen tinat och sockret löst sig – klart att servera. Ca 250 gr lingon och 1 dl socker.
  2. Hacka Karljohansvamp i ordentliga bitar och stek i rikligt med smör till dess att svampen fått fin färg. Addera tunt skivad dovhjort (går såklart bra med annat motsvarande kött men det blir extra gott med dovhjort). Stek i några minuter. Addera finhackad schalottenlök samt vitlök och stek i ytterligare några minuter. Häll i en skvätt vitt vin och låt koka in. Häll i vispgrädde och reducera ner grytan till önskvärd konsistens. Salta och peppra, addera timjan, häll i en skvätt japansk soja och även lite av de rårörda lingonen.
  3. Koka potatis i saltat vatten. Pressa potatisen och addera en rejäl klick smör och en skvätt mjölk. Rör ihop och salta efter behov.
  4. Stek kantarellerna utan smör tills dess att de svettats klart. Ner med en rejäl klick smör och stek tills de är vackert gyllengula.
  5. Servera grytan tillsammans med potatispurén, de rårörda lingonen och toppa med de smörstekta kantarellerna och lite färsk timjan på toppen.