Fisk och skaldjursgryta med rostad potatis - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Fisk och skaldjursgryta med rostad potatis

En oerhört smakrik gryta med havets läckerheter, en rätt som är både rustik och elegant – de lyxiga pilgrimsmusslorna sätter verkligen extra guldkant på middagen!

Beställ vinet till maten:

Heidsieck & Co Edition Jönköping Brut

299:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 200 gram lax
  • 200 gram torsk
  • 200-300 gram räkor
  • 4-8 pilgrimsmusslor
  • Delikatesspotatis för 4 personer
  • 2st schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 dl fiskbuljong (tärning)
  • 2 dl vitt vin
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1 kruka dill
  • 1 dl neutral olja

Så här gör du:

  1. Koka potatisen nästan klar i saltat vatten. Häll av och låt svalna så du kan ta i dem. Krossa dem lätt med handflatan eller gaffel och lätt på en plåt, ringla över lite olja och rosta i ugnen på 200C tills krispga på utsidan och mjuka inuti. Ca 40min -1 tim.
  2. Hacka lök och vitlök och lägg i en panna. Svetta några minuter med en klick smör eller olivolja. Tillsätt vinet och reducera tills hälften återstår. Tillsätt fiskbuljong och låt det koka tills ca 60% återstår. Mixa slät. Tillsätt grädde och reducera såsen till en fin tät konsistens. Smaka av med salt.
  3. Mixa 70% av dillen med olja och en nypa salt i några minuter. Sila av för en slät olja eller behåll som den är för en mer rustik olja. (spara topparna på dillen till garnering)
  4. Precis innan servering lägger du fisken i såsen några minuter tills den blir klar samt steker pilgrimsmusslan.
  5. Lägg upp på tallrik och toppa med dill.