8 dl buljong eller fond (fisk, hummer eller skaldjur)
4-5 dl vispgrädde
0,5-1 Citron (riv skalet)
1-2 krukor färsk dill
Så här gör du:
Lägg torsken i saltat vatten i cirka 15 minuter. Ta upp den och lägg på papper för att torka.
Skiva schalottenlök tunt och lägg i ett 1-2-2-lag (ättika, socker, vatten). Låt löken picklas i minst 30 minuter.
Lägg hackad schalottenlök, vitlök, fänkål och purjolök i en stekpanna. Låt ingredienserna svettas tillsammans med smör i några minuter. Addera vitt vin och låt sjuda i ytterligare några minuter för att sedan addera fisk-, hummer- eller skaldjursfond eller buljong. Låt sjuda ytterligare i 10 minuter. Häll i vispgrädde och sjud i 10 minuter. Mixa allt med en stavmixer till en jämn och fin konsistens.
Addera hackad potatis, fänkål och purjolök och låt sjuda till det blivit mjukt.
Skär fänkål tunt och lägg i isvatten. Innan servering häller du av vattnet ur skålen och adderar istället citronzest, färsk dill och den picklade schalottenlöken. Häll även i några droppar av 1-2-2-laget.
Torsken tillagas samtidigt i ugn på 120°C till dess att innertemperaturen nått 42°C.
Servera soppan i en skål eller djup tallrik och låt fisken vila ovanpå några av potatisarna. Toppa med fänkålssalladen och handskalade räkor!