Flankskav med potatispuré, kantareller och rårörda lingon - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Flankskav med potatispuré, kantareller och rårörda lingon

En oerhört smakrik rätt med precis de råvaror och smaker vi så starkt förknippar med höstens utbud av rätter. Kantarellerna, de sötsyrliga lingonen och den gräddiga såsen är en minst sagt utsökt smakkombination!

Beställ vinet till maten:

Alain Jaume Les Champauvins

179:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • Ca 500-600gr flankstek
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 kruka timjan
  • 200-300 gr kantareller
  • Salt efter egen smak
  • Svartpeppar efter egen smak
  • 3 dl lingon
  • 1 dl socker
  • 600 gr mandelpotatis
  • 1,5-2 dl mjölk eller 50/50 mjölk och grädde
  • 150-200 gr smör

Så här gör du:

  1. Blanda frysta eller färska lingon med socker och rör runt. Låt stå några timmar, gärna över natten i kyl.
  2. Dela flanksteken längs fibrerna på mitten så du får två långa delar. Skiva köttet så tunt du kan med en vass kniv från kortsida till kortsida så du får tunna strimlor. Stek strimlorna i en klick smör i en stekpanna tills genomstekta.
  3. Tillsätt hackad lök och vitlök och svetta några minuter.
  4. Tillsätt vitt vin och vatten och låt det koka någon minut.
  5. Tillsätt grädden och låt det sjuda långsamt i cirka 20-30 min.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar samt sockerlagen från lingonen.
  7. Koka potatisen mjuk, häll av och låt ånga av i 5 min. Pressa potatisen och tillsätt smält smör och varm mjölk. Rör till en pure och smaka av med salt.
  8. Stek kantarellerna i panna med smör. Innan servering blandar du i kantareller och hackad timjan i grytan och rör runt. Spara gärna några kantareller till garnering.
  9. Smakli!g spis