Grillad entrecôte med Nobissmör, rostad potatis och grillad Bellaverde med brynt sojasmör - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Grillad entrecôte med Nobissmör, rostad potatis och grillad Bellaverde med brynt sojasmör

Nobissås är en klassisk sås skapad av Werner Vögeli. En sås som är god till fisk men ännu godare till grillat kött. Nu gör vi detta i ny tappning som ett vispat smör istället. Oemotståndligt gott!

Beställ vinet till maten:

SomeZin Black Edition

109:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 4 rejäla bitar entrecôte
  • 200 gram rumstempererat smör
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 citron
  • 1 kruka gräslök
  • 1 tsk dijonsenap
  • 12 st Broccoli Bellaverde (eller vanlig broccoli till 4 pers)
  • 50 gram smör (att bryna)
  • 1-2 msk kikkoman soja
  • 1 påse delikatesspotatis
  • Olivolja
  • Rosmarin
  • Timjan
  • Salt

Så här gör du:

  1. Ta ut köttet ur kylen 1-2 h innan du grillar så att det blir rumstempererat.
  2. Riv vitlök och zest från en hel citron, hacka gräslök fint och rör ner i smöret tillsammans med dijon. Vispa med ballongvisp eller elvisp tills det blir lite fluffigt. Smaka av med citronjuice och salt.
  3. Lägg potatisen i en ugnsform, ringla över olivolja och toppa med torkad rosmarin och timjan. Rosta i ugnen på 200°C i ca 45-60 min.
  4. Torka köttet med hushållspapper. Salta och peppra och låt stå 20 min. Torka köttet igen och gnid in med lite olja. Lägg på grillen och grilla till önskad innertemperatur, runt 55°C.
  5. Bryn smör i en kastrull under omrörning tills smöret får en nötig doft och skiftar till en gyllene färg. Ta åt sidan och låt svalna. Vispa ner soja och låt stå till servering.
  6. Skala broccolins stjälkar med en potatisskalare likt en sparris, så det yttersta skalet åker av. På detta sätt blir broccolin spädare i stjälken. Koka i lätt saltat vatten i tre minuter. Kyl av broccolin i kallt vatten så att tillagningen avstannar. Ringla över olivolja och grilla så att de får rejält med färg. Lägg på ett fat och skeda över det brynta sojasmöret.
  7. Bygg upp din tallrik med entrecôte, en klick av det syrliga smöret, rostad potatis och Bellaverde med brynt sojasmör. Smaklig spis!