Grillad entrecote med rödvinssås  - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Grillad entrecote med rödvinssås 

Få saker slår en god köttbit med ett glas rött vin!

Beställ vinet till maten:

SomeZin Black Edition

119:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • Entrecote, ca 750 g
  • 2 Citroner
  • 1 kg fasta potatisar, skurna i klyftor
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 2 tsk rårörsocker
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl rödvin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk oxfond
  • 1 msk majsstärkelse
  • 25 g smör
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • Valfri sallad. Vi rekommenderar att göra en sallad med tomater och silverlök

Så här gör du:

  1. Stek löken i smör med sockret tills löken blir mjuk utan att få färg, addera tomatpuré och bryn någon minut till. Tillsätt vinet, låt koka ihop till hälften.
  2. Häll på vatten och fond och låt koka ihop till god smak, ca 10 min. Rör ev ihop majsstärkelse med lite vatten och vispa ner i såsen. Låt koka upp och vispa ner smör. Smaka av med salt och peppar. Eventuellt kan såsen behöva silas innan servering.
  3. Salta och peppra köttet. Grilla köttet på hög värme i 1 minut på varje sida tills det får fin färg. Flytta köttet åt sidan och grilla vidare i ca 3 minuter eller tills innertemperaturen är 58 grader. Vänd köttet ofta. Låt entrecoten vila en stund innan det serveras.
  4. Skiva löken på mitten och fräs med olivolja. Grilla sedan löken tills den är mjuk men fortfarande knaprig
  5. Grilla citronen hårt
  6. Skär potatisen i klyftor och sprid ut på en plåt. Ringla olja, salta, peppra och addera kryddor du tycker om. Rör runt så att potatisarna är täckta.
  7. Rosta i ugnen på 180 grader i 45 minuter.
  8. Lägg upp på tallriken och avnjut denna smakrika rätten