Grillad Iberico-kotlett med patatas bravas, mojo rojo och semitorkade tomater! - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Grillad Iberico-kotlett med patatas bravas, mojo rojo och semitorkade tomater!

Beställ vinet till maten:

Alegre Valgañon

251:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 600 gr Iberico-kotlett med ben eller vanlig fläskkotlett av bra kvalité
  • 6-10 st delikatesspotatisar
  • 2 nävar ruccola eller machésallad
  • 1,5 vitlöksklyfta
  • 3 stora schalottenlökar
  • 1 förpackning söta körsbärstomater
  • 2 st kvisttomater
  • 4 st ”filéer” paprika i olja på burk (helst grillad om det finns)
  • 2 skivor ljus toast
  • ½ röd chili
  • 1 msk rödvinsvinäger

Så här gör du:

  1. Dela körsbärstomaterna på hälften och lägg i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Hacka två schalottenlökar och en stor vitlöksklyfta och blanda med tomaterna. Ringla på lite olja och lite salt och blanda runt. Kör i ugnen på 100°C i cirka 2-3 timmar minst. Detta kan förberedas långt i förväg. När de torkat upp lite tar du ut dem och sparar till servering.
  2. Koka potatisen tills den är klar i rejält saltat vatten. Häll av och låt ånga av lite. Dela potatisen i lite mindre bitar eller krossa den med handen lite. Lägg potatisen i en ugnsfast form och häll på rikligt med olja. Rosta i ugnen på 200°C tills gyllene och frasiga. Tar cirka 40 minuter upp till en timme.
  3. Ta ut kärnhuset ur kvisttomaterna och spara köttet. Lägg tomaterna, paprikan, ½ vitlöksklyfta, 1 schalottenlök, rödvinsvinäger och chili i en mixer och mixa några sekunder. Blöt brödet med vatten och krama ur vätskan. Tillsätt brödet och olivolja och mixa igen. Smaka av med salt.
  4. Gnid in kotletterna i lite olja och salt och grilla i grillpanna eller stek som vanligt till en innertemperatur på 60°C.
  5. Blanda salladen med tomaterna och löken, ringla över såsen över potatisen och servera köttet på toppen. En festrätt du sent kommer glömma!