600 gr Iberico-kotlett med ben eller vanlig fläskkotlett av bra kvalité
6-10 st delikatesspotatisar
2 nävar ruccola eller machésallad
1,5 vitlöksklyfta
3 stora schalottenlökar
1 förpackning söta körsbärstomater
2 st kvisttomater
4 st ”filéer” paprika i olja på burk (helst grillad om det finns)
2 skivor ljus toast
½ röd chili
1 msk rödvinsvinäger
Så här gör du:
Dela körsbärstomaterna på hälften och lägg i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Hacka två schalottenlökar och en stor vitlöksklyfta och blanda med tomaterna. Ringla på lite olja och lite salt och blanda runt. Kör i ugnen på 100°C i cirka 2-3 timmar minst. Detta kan förberedas långt i förväg. När de torkat upp lite tar du ut dem och sparar till servering.
Koka potatisen tills den är klar i rejält saltat vatten. Häll av och låt ånga av lite. Dela potatisen i lite mindre bitar eller krossa den med handen lite. Lägg potatisen i en ugnsfast form och häll på rikligt med olja. Rosta i ugnen på 200°C tills gyllene och frasiga. Tar cirka 40 minuter upp till en timme.
Ta ut kärnhuset ur kvisttomaterna och spara köttet. Lägg tomaterna, paprikan, ½ vitlöksklyfta, 1 schalottenlök, rödvinsvinäger och chili i en mixer och mixa några sekunder. Blöt brödet med vatten och krama ur vätskan. Tillsätt brödet och olivolja och mixa igen. Smaka av med salt.
Gnid in kotletterna i lite olja och salt och grilla i grillpanna eller stek som vanligt till en innertemperatur på 60°C.
Blanda salladen med tomaterna och löken, ringla över såsen över potatisen och servera köttet på toppen. En festrätt du sent kommer glömma!