Gör en hel kyckling i ugnen, den sköter sig själv medan du gör annat! Välj kyckling med omsorg, den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk majskyckling eller ekologiskt uppfödd kyckling.
Blanda 1 liter vatten med 0,5 dl salt och rör tills det löser sig. Lägg kycklingen i en bunke och täck med det saltade vattnet. Plasta och låt stå i kyl i minst fem timmar eller över natten.
Blanda rumstempererat smör med finhackade örter, vitlök, citronzest från 1 citron, lite citronjuice och smaka upp smöret med lite salt.
Ta upp kycklingen och torka torr med papper. Gnid in kycklingen med 3/4 av smöret, även under skinnet och inne i skrovet.
Rosta i ugn på 200˚C eller 180˚C varmluft till innertemp på 70˚C vid lårbenet.
Skiva potatis tunt och stek med smör och olja.
Stek citron i torr panna tills den fått fin karamelliserad färg.
Servera kycklingen med resterande örtsmör och den råstekta potatisen. Pressa över den grillade citronen precis innan servering.