Helstekt kyckling med örtsmör och grillad citron - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Helstekt kyckling med örtsmör och grillad citron

Gör en hel kyckling i ugnen, den sköter sig själv medan du gör annat! Välj råvara med omsorg, färsk svensk majskyckling eller ekologiskt uppfödd fågel är goda val.

Beställ vinet till maten:

Philipp Kuhn Pinot Noir Tradition

195:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 1 hel stor kyckling eller två små vårkycklingar
  • 300 gr smör
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka salvia
  • 1 kruka persilja
  • 3 st citroner
  • 7 potatisar (fast sort)

Så här gör du:

  1. Blanda 1 liter vatten med 0,5 dl salt och rör tills det löser sig. Lägg kycklingen i en bunke och täck med det saltade vattnet. Plasta och låt stå i kyl i minst fem timmar eller över natten för bästa resultat.
  2. Blanda rumstempererat smör med finhackade örter, vitlök, citronzest från 1 citron och lite citronjuice. Smaka upp med salt.
  3. Ta upp kycklingen och torka torr med hushållspapper. Gnid in kycklingen med 3/4 av smöret, även under skinnet och inne i skrovet.
  4. Rosta i ugn på 200˚C eller 180˚C varmluft tills kycklingen når en innertemperatur på 82˚C vid lårbenet.
  5. Skiva potatis tunt och stek med smör och olja.
  6. Stek citron i torr panna tills den fått en fint karamelliserad färg.
  7. Servera kycklingen med resterande örtsmör och den råstekta potatisen. Pressa över den grillade citronen precis innan servering!