Plocka köttet från hummern och spara till senare. Välj ut några fina bitar, förslagsvis från klon, som kan användas som garnering. Knäck skalen i mindre bitar och lägg i en kastrull med lite olja. Rosta på hög värme i några minuter.
Sänk värmen till medelvärme och tillsätt tomatpuré, 1/2 fänkål, 1/2 gul lök, 1 vitlöksklyfta och morot. Låt svetta i 5 minuter.
Tillsätt vinet och låt koka in i ca 2 minuter. Täck med vatten och låt puttra i ytterligare 30-40 minuter.
Gör en egen pastadeg. Knåda i 10 minuter och låt vila i kylen minst 30 minuter.
Fyllning ravioli: Tillsätt smör, 1/2 finhackad fänkål, 1/2 finhackad lök och 1 finhackad vitlöksklyfta i en kastrull. Låt svetta några minuter. Tillsätt spenat och stek i ytterligare 3 minuter. Låt svalna helt.
Sila av hummerskalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Reducera ner till en koncentrerad, smakrik buljong. Tillsätt grädde och en nypa cayenne och reducera till en fin konsistens. Smaka av med salt vid behov. Spara till senare.
Fyllning ravioli: Tillsätt finhackat hummerkött och ricotta och blanda till en smet. Smaksätt med citronskal, en skvätt citronsaft och salt.
Kavla ut pastadegen och gör små bollar av fyllningen. Montera ihop din ravioli (googla vid behov). Koka i 2-3 min eller tills al dente.
Mixa hummersoppan med en handmixer innan servering så att den får ett fint skum.
Lägg upp Ravioli i en djup tallrik, häll på hummersoppan och toppa med hummerkött och hackad gräslök.