Lammfilé med svamprisotto, vitlökssmör, rosmarin och sauterad spenat - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Lammfilé med svamprisotto, vitlökssmör, rosmarin och sauterad spenat

Beställ vinet till maten:

Privat: Bolla Le Origini Amarone Riserva

495:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 600 g lammytterfilé
  • 400 g babyspenat
  • Avorioris för 4 personer (vi använde Risentas)
  • 2 nävar av din favoritsvamp
  • 2 dl vitt vin
  • 6–7 dl kycklingbuljong (från tärning)
  • 3 schalottenlökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • Smör att steka i
  • Olivolja att steka i
  • 4 dl riven parmesanost
  • 4 dl riven pecorino

Så här gör du:

  1. Stek upp svampen på låg värme
  2. I en oljad stekpanna adderar du hackad schalottenlök och vitlök som du låter svetta i några minuter. Häll i riset och låt svetta i ytterligare några minuter. Häll i det vita vinet och låt koka i några minuter innan du tillsätter kycklingbuljong och sänk värmen. Var femte minut adderar du ytterligare buljong och rör om. Repetera detta tills riset är nästan färdigkokt. Häll i en extra skvätt buljong och en stor klick smör.
  3. Tillsätt parmesan och pecorino, en stor klick smör och den stekta svampen. Krydda med salt.
  4. Stek lammet i pannan med smör och olja. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och timjan. Fräs till lammet har 52-55 C i innertemperatur.
  5. Fräs spenat i en panna med smör och vitlök. Låt vitlöken rostas men inte brännas. Krydda med salt.
  6. Lägg upp på en tallrik och ös det rostade vitlökssmöret som blir kvar från spenaten över hela rätten.
  7. Njut!