MARINAD: 1 kruka bladpersilja, 2 rosmarinkvistar (bladen), 0,75 dl olivolja, 2 st vitlöksklyftor, Salt och Svartpeppar
BRÖD: 2,5 dl vetemjöl (+ ca 0,5 dl till utbakning), 0,5 tsk bakpulver, 0,5 tsk socker, 0,5 tsk salt, 1,5 dl matyoghurt eller gräddfil, 2 msk olivolja eller rapsolja
FETAOSTRÖRA: 150 g fetaost, 1,5 dl crème fraiche, 0,5 tsk torkad mynta, Ca 1 msk av lammarinaden, Salt och Svartpeppar
SYRLIG GURKA: 1 st gurka, 0,5 st citron (juice och zest), 1 msk olivolja, Finhackad dill, Salt och Svarpeppar
UGNSROSTADE ROTFRUKTER: Potatis, Palsternacka, Rödbetor, Olivolja eller rapsolja, Salt och Svartpeppar
Så här gör du:
Putsa köttet och dela i mindre bitar. Mixa alla ingredienser till marinaden i en mixer så att du får en grön örtolja. Spara en matsked på sidan till fetaoströran. Lägg ner köttet i resten av marinaden. Låt marinera i minst en timme. Gärna längre.
Bröd: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt och olja, blanda allt väl. Lägg plastfilm över och låt degen stå i ca 30 minuter. Dela degen i 4 st bitar och kavla ut tunt. Stek i torr stekpanna tills de börjar bubbla upp. Då är det dags att vända och steka en stund till. Lägg bröden i en handduk. När de svalnar kan du förvara i plast.
Fetaoströra: Smula fetaosten och blanda med övriga ingredienser. Ställ åt sidan till servering.
Syrlig gurka: Skiva gurkan tunt. Gärna på mandolin. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225°C. Skölj och klyfta potatis och palsternacka. Skala och klyfta rödbetorna. Lägg på en plåt och ringla över olja. Salta och peppra. Rosta i ugnen ca 30 minuter, tills rotfrukterna är mjuka med lite tuggmotstånd.
Fördela köttbitarna på spett. Stek eller grilla till önskad innertemperatur.