Örtig lammrostbiff med rostad potatis och mojo rojo - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Örtig lammrostbiff med rostad potatis och mojo rojo

Rätt tillagat lamm kan vara det bästa köttet i världen – mört och fullpackat med smak. Använd en köttermometer och stek till en innertemperatur på 58°C, låt sedan köttet vila sig upp till ca 60°C. Här serverat med en massa goda tillbehör där mojo rojo-såsen verkligen är kronan på verket!

Beställ vinet till maten:

Bodega La Ermita

379:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • ca 500 g lammrostbiff
  • ca 800 g potatis, fast
  • 200 g Pimientos de Padrón
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olja och smör till stekning
  • Salt & Svartpeppar
  • Mojo Rojo: 2 st röda paprikor, 2 st vitlöksklyftor, 2 skivor surdegsbröd (gärna gårdagens), 2 st tomater (skalade), 1 liten röd chili (medelstark), 1 dl olivolja, 1 msk rödvinsvinäger, 1 krm paprikapulver, Salt

Så här gör du:

  1. Mojo Rojo: Rosta hela paprikor i ugnen på 250°C, lägg in 2 vitlöksklyftor efter 10 min. Ta ut när paprikans skal är svart. Låt svalna. Ta bort skal och kärnhus och skala vitlöksklyftorna. Blötlägg två skivor surdegsbröd i vatten. Krama ur allt vatten och lägg brödet i en mixer tillsammans med paprikan, vitlöksklyftorna, olivolja, chili, två skalade tomater och en nypa paprikapulver. Mixa alla ingredienser och smaka av med en skvätt rödvinsvinäger och salt.
  2. Koka potatisen nästan färdig, låt svalna lite och krossa den försiktigt med handflatan eller en gaffel. Lägg potatisen på en plåt och ringla över neutral olja. Rosta i ugnen på 200°C tills de är gyllene krispiga. Smaka av med havssalt.
  3. Salta och peppra köttet. Bryn i smör och olja tills det fått fin färg. Låt gå klart i ugnen på 180°C till en innertemperatur på 58-60°C (medium).
  4. Lägg örterna i en mixer tillsammans med 2 vitlöksklyftor och en nypa salt. Mixa till en jämn konsistens.
  5. Stek Pimientos de Padrón i olja på medelhög värme, ca 4-5 min eller tills de fått fin färg. Strö över en nypa havssalt.
  6. Lägg upp allt på en tallrik, ringla örtblandningen över köttet och hugg in!