Stekt pilgrimsmussla med brynt smörkräm - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Stekt pilgrimsmussla med brynt smörkräm

Serveras med krutongsmulor smaksatta med dill och vitlök, citronpicklad fänkål och körvel. En underbar liten skapelse perfekt att avnjuta som förrätt!

Beställ vinet till maten:

Henriot Millésime Brut 2014

499:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 4 pilgrimsmusslor
  • 1 ägg
  • 2 dl neutral olja
  • 25 gr smör att bryna
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 citron
  • 2 skivor vitt bröd
  • Smör att steka i
  • 1 kruka dill
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten fänkål
  • 1 kruka körvel

Så här gör du:

  1. Bryn smöret och häll av merparten förutom det brynta i botten av kastrullen. Addera vispgrädden och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna lite. Knäck i ett helt ägg. Mixa med stavmixer och häll försiktigt i neutral olja tills du uppnått en tjock och silkeslen textur på krämen. Smaka av med salt, lite citronsaft och rivet citronskal.
  2. Kläm ur resten av citronsaften i en skål och lägg i tunt hyvlad fänkål. Låt stå i 20–30 minuter.
  3. Mixa brödet till smulor och stek i rikligt med smör tills gyllene. Addera en pressad vitlöksklyfta samt finhackad dill. Stek i ytterligare 5 minuter och häll sedan av på hushållspapper för att torka.
  4. Stek musslorna i olja på hög värme och addera en klick smör. 1–2 minuter på varje sida beroende på hur varm plattan är sam hur välstekt du gillar dina pilgrimsmusslor.
  5. Lägg upp allt i ett tomt musselskal eller på en tallrik och toppa med lite färsk körvel. Servera tillsammans med bubbel och den festliga förrätten är ett faktum!