Stekt pilgrimsmussla med brynt smörkräm, krutongsmulor med dill och vitlök, citronpicklad fänkål och körvel! - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Stekt pilgrimsmussla med brynt smörkräm, krutongsmulor med dill och vitlök, citronpicklad fänkål och körvel!

Det må låta som en avancerad maträtt men trots det är den otroligt enkel att göra och smakar otroligt!

Beställ vinet till maten:

It’s a Blanc de Blancs

129:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 4 pilgrimsmusslor
  • 1 ägg
  • 2 dl neutral olja
  • 25 gr smör att bryna
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 citron
  • 2 skivor vitt bröd
  • Smör att steka i
  • 1 kruka dill
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten fänkål
  • 1 kruka körvel

Så här gör du:

  1. Bryn smöret och häll av merparten förutom det brynta i botten av kastrullen. Addera vispgrädden och låt det koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och knäck i ett helt ägg. Mixa med en stavmixer och häll försiktigt i neutral olja tills du uppnått en tjock och silkeslen textur på krämen. Salta och kläm i lite citronsaft och rivet citronskal.
  2. Kläm ur resten av citronsaften och lägg i tunt hyvlad fänkål och låt stå i 20–30 minuter.
  3. Mixa brödet till smulor och lägg de i en panna med rikligt med smör. Stek tills gyllene och pressa i en klyfta vitlök och finhackad dill. Stek i ytterligare 5 minuter och häll av allt på papper där det får torka.
  4. Stek musslorna i olja på hög värme och addera en klick smör. 1–3 minuter på varje sida beroende på hur varm plattan är sam hur välstekt du gillar dina pilgrimsmusslor.
  5. Lägg upp allt i ett tomt musselskal eller på en tallrik och toppa med lite färsk körvel. Servera till en flaska bubbel och den festliga förrätten är ett faktum!