Svensk hängmörad oxfilé - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Svensk hängmörad oxfilé

Oxfilé tournedos med rödvinssås, rostad vitlöks- och potatispuré, bränd bräserad pärllök och timjan. 250 gram ren kärlek i form av svensk hängmörad oxfilé med ett riktigt bra glas rött!

Beställ vinet till maten:

Zenato Ripassa Superiore

209:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 800-1000 gram oxfilé (gärna svensk hängmörad)
  • 2 schalottenlökar
  • Potatis för 4 personer
  • 6 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 20 gram smör
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl utspädd kalvfond (eller buljong om du inte har fond hemma)
  • Salt efter eget tycke
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 12 pärllökar
  • 1 klyfta vitlök
  • Ca 0,5 dl vispgrädde
  • Ca 0,5 dl mjölk
  • Färsk timjan

Så här gör du:

  1. Börja med att koka potatisen.
  2. Hacka schalottenlök och lägg i en kastrull tillsammans med svartpepparkorn, lagerblad, torkad timjan och en klick smör. Låt allt svettas i några minuter. Addera rött vin och reducera tills hälften återstår. Häll på kalvfond och reducera tills såsen tjocknar. Glöm inte att regelbundet smaka av och addera mer av det du tycker behövs. När du är nöjd silar du bort alla ingredienser så att såsen blir slät och fin. Lägg ner några klickar rumstempererat smör och rör om. Smaka av med salt och addera eventuellt lite rödvinsvinäger.
  3. Bränn några pärllökar med en gasbrännare eller i stekpanna och lägg ner dem i rödvinssåsen. Låt sjuda tills de blivit al dente.
  4. Krossa ett gäng vitlöksklyftor och lägg i en stekpanna med smör. Stek varsamt tills de rostats fint.
  5. Pressa den kokta potatisen tillsammans med vitlöken. Addera vispgrädde och mjölk (50/50) tillsammans med smöret från vitlöken. Tillsätt eventuellt lite extra smör. Rör till en puré och smaka av med salt.
  6. Grilla eller stek oxfilén tills innertemperaturen nått 55°C.
  7. Lägg upp maten, garnera med några kvistar färsk timjan och hugg in! I dessa tider då mängden kött vi äter minskar är det extra lägligt att välja riktigt bra råvaror när det väl är dags. Det är värt att kosta på sig riktigt bra hängmörat svenskt kött som smälter i munnen och smakar underbart!