249
KRONOR
Detta hyllade vin handlar om fransk vinmakarkunskap, förkroppsligad av François Lurton, i sällskap av chilensk terroir. Resultatet heter Hacienda Araucano och vinet är Clos de Lolol. Utöver klassiska franska druvor används den, inofficiella chilenska nationaldruvan, Carmenère. Till vinet som redan har lite ålder äter du en grillad råbiff med något så gott som bearnaisekräm.
Hacienda Araucano är namnet på Lurtons egendom i Colchagua och där handplockas druvorna till Clos de Lolol. Vinet som är ekologiskt certifierat är resultatet av 25 års Lurtonsk närvaro i Chile, ett land som numera producerar riktigt högkvalitativa viner. Efter pressning och jäsning får vinet mogna på franska ekfat i hela 18 månader, sedan lagras vinet på flaska. Färgen är djup rubinröd och skvallrar om vad du har att vänta i doft och smak. Elegant mogen frukt, pepprighet, färska örter och läder rundas av fint med hjälp av kraftfulla, men samtidigt mjuka, tanniner. Vid nästa sipp hittar du garanterat ytterligare smaker tack vare vinets stora komplexitet. Då vinet redan har lite ålder kan du njuta av det nu tillsammans med en maträtt av det kraftigare slaget eller spara det några år för ytterligare mognadstoner.
Hastigt grillad oxfilé, bearnaisekräm, potatiskrisp, semitorkade tomater och schalottenlök tillsammans...
Till recept