Georg Breuer Terra Montosa - Recepttips och inspiration
Prenumerera nu

299

KRONOR

Georg Breuer Terra Montosa

Jag accepterar villkoren

Georg Breuer Terra Montosa

Georg Breuer Terra Montosa kan du lagra i 8-10 år för mer utvecklad fruktsötma eller varför inte dricka det till en härlig kalvschnitzel redan nu. Extra pluspoäng för att vinmakaren heter Markus Lundén och är svensk! Sedan 1990 gör man hos Georg Breuer ett andravin från de allra bästa lägena såsom Berg Schlossberg och Berg Rottland i Rüdesheim samt från Nonnenberg i Rauenthal. Cuvéen heter Terra Montosa vilket betyder den ”branta jorden” på latin. Med Terra Montosa vill man helt enkelt göra ett vin där karaktärerna från dessa vingårdar samlades i ett vin. Druvan är självklart riesling som stormtrivs längs med floden Rhen. Vinmakare Markus Lundén har skapat ett vin med en doft rik på citrus med sällskap av äpple och persika. Smaken har en fin dynamik mellan pigg syra och rik frukt. Mineralitet, finess och balans är ledord här och koncentrationen skvallrar om god lagringspotential.

I de branta sluttningarna längs floden Rhen finns några av världen förnämsta vingårdar med tusenåriga anor. Georg Breuer har sina vingårdar i de högst klassade lägena längs floden och deras vinstockar tillhör de allra äldsta. Familjen Breuer tog över egendomen för dryga hundra år sedan. Georg efterträddes av sin son Bernhard, som gick bort 2004. Idag leder hans dotter Theresa framgångsrikt verksamheten och har utökat arealen till 34 hektar, varav 27 i Rüdesheim. Riesling dominerar helt och Breuers viner tillhörs det absoluta toppskiktet, från instegsvinet Riesling Sauvage som hyllats av såväl kritiker som konsumenter, till de vingårdsbetecknade från de fyra topplägen där Breuer har odlingar. Tre av dem ligger i Rüdesheim: Berg Roseneck, Berg Rottland som odlats utan avbrott sedan 1074 och den mest berömda av dem alla, Berg Schlossberg. Härifrån kommer Breuers förnämsta vin vars etikett sedan 1980 skapas av internationella toppkonstnärer, bland andra svenska Jockum Nordström och Karin Mamma Andersson. Den fjärde ”Grand-Cru-vingården” är den sju hektar stora Nonnenberg i Rauenthal, ett monopole-läge där Breuer alltså är ensamma ägare till hela vingården. Vinerna från Nonnenberg är bland de mest kraftfulla i Rheingau. En av hemligheterna med den genomgående höga kvaliteten är de låga skördeuttagen. Hos Breuer ligger snittet på 45 hektoliter per hektar, men från de allra bästa lägena handlar det om så litet som 15hl/ha. De mineralrika jordarna sköts utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödning för att i så hög grad som möjligt spegla de branta sluttningarnas unika terroir.

Flaskan finns att beställa på Systembolaget.se

  • Ursprung: Rheingau, Tyskland
  • Art nr: 5818
  • Produkttyp: Vitt vin
  • Passar till: Fisk & skaldjur, lättare kötträtter
  • Volym: 750 ml
  • Sockerhalt: 0,6 g/100 ml
  • Druva: Riesling
  • Årgång: 2021
  • Alkoholhalt: 11,5%
  • Pris: 299 kr
  • Lagringsbarhet: 2024-2037
  • Förslutning: Naturkork

Recept till vinet

Ugnsbakad torskrygg med krossad färskpotatis, räkor, rostade hasselnötter och rikligt med brynt smör!

En fantastiskt smakrik fiskrätt och en utmärkt sommarmåltid.

Till recept