359
KRONOR
Mer än prisvärt!
– Munskänkarna, maj 2024
Från den minst sagt välrenommerade producenten Gaja kommer detta kraftfulla röda vin – en välgjord Super Tuscan tillverkad av de internationella druvsorterna merlot och syrah i fint samspel med den lokala favoriten sangiovese. Vinet visar upp en stor nyansrikedom och komplexitet där perfekt balans mellan frukt och ekfatstoner råder. Doft och smak bjuder på generösa inslag av mörka körsbär, plommon, och torkade fikon som samsas med finstämda toner av cederträ, viol och kakao. Det hela rundas av med en hint av vanilj som ger en fin rondör till den långa eftersmaken. Ett vin med stor lagringspotential som utan problem kan läggas undan i 10 år eller mer. Vill du avnjuta vinet redan nu kan det med fördel luftas på karaff i cirka trettio minuter. Ett utmärkt matvin perfekt att servera till kraftiga kötträtter, gärna med salta och feta tillbehör.
Vinframställningen för Ca’Marcanda leds av Angelo Gaja som sedan början av 60-talet varit en sann pionjär i Barbaresco där han bland annat introducerat temperaturkontrollerade ståltankar, franska barriquer, kontrollerad malolaktisk omvandling samt internationella druvsorter som syrah och cabernet sauvignon. År 1996 köptes egendomen i Bolgheri, Toscana och döptes till Ca’Marcanda. Den första årgången producerades år 2000.
Hastigt grillad oxfilé, bearnaisekräm, potatiskrisp, semitorkade tomater och schalottenlök tillsammans...
Till recept