Tryffel- och svamprisotto med grillad oxfilé

Tryffel- och svamprisotto med grillad oxfilé och oxfond. Det bästa tipset för att få till en perfekt risotto är att använda en kraftig fond. I det här fallet används en svampfond och glöm heller inte bort att vara generös med både smör och parmesan mot slutet av tillagningen! Huvudregeln är att det är bättre att äta en mindre portion risotto med generösa mängder smör och parmesan istället för en stor portion med mindre kärlek adderat.

 

Ingredienser:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

Addera grovt hackad Karljohanssvamp och smör i en stekpanna och tillaga tills gyllene. Sänk värmen och addera hackad schalottenlök och riset och stek i några minuter. Häll i vitt vin och låt den sugas upp av ingredienserna.

Addera svampbuljong, lite i taget och rör om var femte minut tills färdigt. Smaksätt med tryffel, antingen färsk, tryffelpasta, tryffelsalt eller tryffelolja. Avsluta allt med en rejäl klick smör och mängder med riven parmesan.

Grilla oxfilén i en gjutjärnspanna tills innertemperaturen nått cirka 55°C. Om du inte har en hemmagjord köttbuljong (vilket du sannolikt inte har) kan du hälla ner cognac eller annan lagrad sprit i pannan och deglasera den efter att du grillat köttet.

Lägg upp allt på en djup tallrik och garnera med färsk rosmarin eller liknande!

Smaklig spis