Crème brûlée med mörk choklad, en nypa havssalt och hallon - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Crème brûlée med mörk choklad, en nypa havssalt och hallon

Ibland måste vi experimentera lite med gamla klassiker för att hitta nya favoriter och detta är en perfekt twist på en Crème brûlée. Inte för söt utan silkeslen och fullpackad med underbara smaker!

Beställ vinet till maten:

Cossart Gordon Bual Colheita

329:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 7 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl riven mörk choklad, gärna 70% (eller efter eget tycke)
  • Havsalt efter eget tycke
  • 5 msk råsocker
  • Hallon till garnering
  • Riven mörk choklad till garnering

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 150°C. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  2. Koka upp vaniljfrön, vaniljstång, grädde och mjölk i en kastrull. Ta från värmen och låt dra i 10 minuter. Ta bort vaniljstången.
  3. Rör ihop äggulor med socker tillsammans med mörk choklad och en nypa havssalt. Blanda med gräddmjölken. Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar. Ställ formarna i en ungsform och häll vatten i ungsformen.
  4. Ställ formen i ugnen och grädda i vattenbad tills de blivit fasta i konsistensen, ca 40 minuter. Testa genom att skaka lite på en form och se om puddingen rör sig. Hit kan förberedas, låt då svalna och förvara i kylen.
  5. Vid servering så strör du råsocker över brûléerna och bränn av med en brännare. Alternativt sätt ugnen på 250°C, grill. Strö över råsocker och ställ in brûléerna i översta delen av ugnen tills sockret har smält och fått fin färg, men passa noga så att det inte bränns.
  6. Låt det smälta sockret svalna något innan dLåt det smälta sockret svalna något innan du river över lite mörk choklad och addera färska hallon.u river över lite mörk choklad och addera färska hallon.