329
KRONOR
Visste du att vi svenskar, mellan de båda världskrigen, importerade och konsumerade mest Madeira i världen? Numera dricks det betydligt mindre Madeira så därför är det hög tid att lyfta fram detta utmärka vin som både är förföriskt gott och väldigt användbart. För att skapa stilen tillsätts 95-procentig druvsprit till den jäsande musten, antingen tidigt för att få ett sött vin eller senare för att få ett torrare vin. Cossart Gordon Bual Colheita är ett ypperligt bra exempel på det förstnämnda.
Cossart Gordon Bual Colheita är som namnet säger producerat med 100% Bual och har lagrats i traditionella fat som kallas canteiros, där man låter varm luft värma upp vinet i faten och detta ger den klassiska knäckiga, karamelliserade tonen och bärnstensfärgen. Som Colheita ska det lagras i fat minst 5 år men för Cossart Gordon Boal Colheita är den minimitiden 9 år. I både doft och smak är vinet mycket komplext, ursprungstypiskt knäckigt, moget, med mycket frisk smak och tydlig sötma, inslag av fat, dadlar, muscovadosocker, sultanarussin, choklad, nougat och kanderad apelsin. En symfoni av underbara dofter och smaker helt enkelt! Serveras vid cirka 12-14°C som aperitif eller till inte allt för söta desserter med nötter eller choklad.
Ibland måste vi experimentera lite med gamla klassiker för att...
Till recept