4 bitar torskrygg eller hälleflundra (ca 150-200 gr styck)
2 st små fänkål (spara fänkålsdillen till slutet)
4 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
4 nävar risottoris, tex avorio eller arborio
3 dl vitt vin
10-12 dl kycklingbuljong
3 dl riven parmesan
2 st knippelök
6 st morötter
1 rejäl klick smör
Salt och socker
Olivolja
Så här gör du:
Strimla fänkål, hacka schalottenlök och vitlök så fint du kan.
Lägg fänkål, schalottenlök och vitlök i en kastrull med olivolja. Låt svettas några minuter innan du adderar riset och börjar röra. Låt allt fräsa någon minut men inte så att det får färg.
Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minut. Sänk värmen till medel och späd med buljong, lite i taget och rör om. Fortsätt späda med buljong så fort riset börjar bli torrt och upprepa tills riset är klart. Dra kastrullen åt sidan och addera en rejäl klick smör samt riven parmesan. Hacka ner fänkålsdillen och blasten från stjälklöken i risotton. Smaka av med salt.
Dela resten av stjälklöken på mitten. Skär morötterna i tuggstora bitar. Stek lök och morötter i smör. När de börjar få färg strör du över en nypa socker och fortsätter steka någon minut. Lägg upp på ett fat till servering.
Torka fisken torr med hushållspapper. Häll på lite olja och gnid in den. Grilla på hög värme tills den fått en fin yta. Baka klart i ugnen eller på indirekt värme på grillen tills du når en innertemperatur på ca 45-50°C.