Gratinerad pannbiff med lök, rödvinsssky och rostad potatis - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Gratinerad pannbiff med lök, rödvinsssky och rostad potatis

En husmansklassiker som alltid går hem, utsökt såväl till vardag som fest!

Beställ vinet till maten:

Côtes-du-Rhône Le Grand Manège

115:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 500 gr nötfärs, gärna grovmalen av hög kvalité
  • 1 ägg
  • 3 msk strödbröd
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 msk lökpulver
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 kruka körvel
  • 1 kruka timjan (1 msk fint hackad i färsen)
  • 4 msk riven västerbottenost
  • 2 st stora gula lökar
  • ½ msk tomatpuré
  • 1,5 dl rött vin
  • 2,5 dl vatten
  • 1/2 köttbuljongtärning
  • Delikatesspotatis

Så här gör du:

  1. Koka potatisen mjuk och häll upp på plåt för att svalna lite. Tryck till potatisen med en gaffel så att de mosas lätt och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 200°C i ca 30-40 min tills de fått färg, krispiga på utsidan och mjuka på insidan.
  2. Blanda ägg, ströbröd och grädde samt kryddor i en bunke. Vispa och låt stå 5 minuter. Tillsätt köttfärsen, salta och blanda runt. Provstek en liten bit och smaka av. Tillsätt mer salt vid behov. Forma 3 stora biffar av smeten och stek på relativt hög värme i smör och olja tills de fått fin färg. Lägg på plåt och toppa med västerbottenost. 10 min innan servering gratinerar du biffarna överst i ugnen på 200°C tills osten fått fin färg och biffarna är genomstekta inuti, vilket bör gå ganska snabbt.
  3. I samma panna som biffarna lägger du skivad lök och steker på medelvärme tills den fått fin färg. Tillsätt tomatpuré och timjan och stek några minuter till. Tillsätt rött vin och låt reducera tills max 50% återstår, tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka ihop till en simmig konsistens. Rör i en liten klick smör i skyn och smaka av med salt.
  4. Lägg upp och servera!