Grillad lammstek med vitlöks- & rosmarinsmör - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Grillad lammstek med vitlöks- & rosmarinsmör

Serveras med krämig potatisgratäng samt en bakad tomatsallad med rostad schalottenlök. Rätt tillagat lamm är otroligt gott, så mört och fullpackat med goda smaker – utmärkt att lägga på grillen. Detta recept på potatisgratäng är det absolut bästa för att få den så krämig som möjligt!

Beställ vinet till maten:

Bonpas Vieilles Vignes 50ans

139:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 600 g lammstek
  • ca 400 g körsbärstomater
  • 2 st schalottenlökar
  • 1200 g fast potatis
  • 1 gul lök
  • 1 vitlök
  • 2,5 dl Grädde
  • 2,5 dl Mjölk
  • ca 2-3 dl riven prästost och parmesan
  • ca 100-150 g smör
  • 1 kruka rosmarin
  • Valfri sallad
  • Olivolja
  • Salt & peppar

Så här gör du:

  1. Halvera körsbärstomaterna och skiva schalottenlöken. Lägg på en plåt och ringla över olivolja, salt och peppar. Sätt in i ugnen på 95°C i ca 2 timmar. Innan servering blandar du allt med valfri sallad och smaksätter med salt, peppar, olivolja samt en skvätt balsamvinäger om du vill.
  2. Skiva potatisen tunt. Hacka gul lök och 2 vitlöksklyftor så smått du kan. Lägg allt i en kastrull och täck med fet grädde och mjölk (50/50). Koka tills potatisen är mjuk och smaka av med ca 1,5 tsk salt. Häll över potatis- och lökblandningen i en ugnssäker form. Toppa med massor av lagrad prästost och parmesan. Sätt in i ugnen på 200°C tills gratängen är gyllene knaprig, ca 15-20 min.
  3. Lägg en stor klick smör, ca 8-12 hela vitlöksklyftor och massor av rosmarin i en kastrull. Bryn på medelvärme tills vitlök och örter blivit gyllene och krispiga. Var försiktig med värmen så att du inte bränner smöret eller vitlöken.
  4. Torka av köttet med hushållspapper, krydda med salt och några droppar olivolja. Grilla på direkt värme tills köttet fått en fin yta och fortsätt sedan på indirekt värme tills du når en innertemperatur på 58°C. Låt köttet vila i ca 10 min innan du skär upp det i skivor.
  5. Lägg upp allt på tallriken, toppa köttet med vitlöks- och rosmarinsmöret och servera!