Grillad oxfilé med stekt potatis, ört- och vitlökssmör, rödvinssky och smörstekt sparris! - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Grillad oxfilé med stekt potatis, ört- och vitlökssmör, rödvinssky och smörstekt sparris!

Beställ vinet till maten:

Borgogno No Name

299:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • Oxfilé
  • Potatis
  • Sparris
  • Schalottenlök
  • Timjan
  • Rött vin
  • Kalvbuljong
  • Smör
  • Färska örter (till smöret så fritt fram att välja själv!)

Så här gör du:

  1. Ner med schalottenlök, timjan och rödvin i en kastrull och reducera ner till ungefär en tredjedel av vätskan. Addera kalvbuljong och reducera tills det att du fått en fin och intensiv smak. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Stoppa ner en klick smör och rör om. Låt såsen stå på sval värme.
  2. Hacka massvis med färska örter och vitlök och blanda med rumstempererat smör.
  3. Grilla eller stek hela oxfilén på alla sidor, avsluta på indirekt värme i grillen eller ugnen tills köttet har en innertemperatur på 55 C.
  4. Skiva potatisen och stek den i rikligt med smör, krydda med salt och peppar.
  5. Hacka och koka sparrisen i välsaltat vatten i 60-90 sekunder. Stoppa ner sparrisen i iskallt vatten för att avstanna tillagningen. Före serveringen steker du den i smör och glöm inte att salta.
  6. Lägg upp på tallriken och hugg in!