Helgrillad fläskfilé, hasselbackspotatis och svampsås - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Helgrillad fläskfilé, hasselbackspotatis och svampsås

Klassiskt, okomplicerat och otroligt gott. Köttet blir saftigare när det helgrillas långsamt till en innertemperatur på 67 grader!

Beställ vinet till maten:

Belleruche Côtes-du-Rhône

149:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 800 gr svensk fläskfilé
  • Potatis för 4 personer
  • Ströbröd
  • 1 påse haricots verts
  • 7 stora champinjoner
  • 2 nävar kantareller
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 1 svampbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • Brun maizenaredning
  • Svartpeppar och salt
  • Smör att steka i

Så här gör du:

  1. Skär tunna skåror i potatisen utan att skära igenom. Lägg på en plåt och hyvla över smör. Strö på salt, svartpeppar och ströbröd. Sätt in i ugnen på 200°C i ca 40-60 min beroende på storlek.
  2. Rengör och skiva svampen. Hacka sedan löken. Fräs svamp och lök i smör och häll på grädden. Låt puttra en stund och tillsätt sedan svampfond, maizena och det vita vinet. Låt koka upp och sedan puttra i ca 5-10 minuter. Glöm inte att röra då och då. Smaka av med soja och svartpeppar.
  3. Putsa köttet, salta och peppra. Grilla den hela fläskfilén över glöden tills den fått fin yta. Flytta sedan åt sidan till den svalare delen av grillen. Låt köttet tillagas långsamt tills du når en innertemperatur på 67°C. Ta av och låt vila några minuter innan tranchering.
  4. Stek haricot verts några minuter i smör.
  5. Lägg upp allting på en tallrik och servera!