Helgrillad fläskfilé med hasselbackspotatis och svampsås - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Helgrillad fläskfilé med hasselbackspotatis och svampsås

Beställ vinet till maten:

Bonpas Châteauneuf-du-Pape

249:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 800 gr svensk fläskfilé
  • Potatis för 4 personer
  • Ströbröd
  • 1 påse haricots verts
  • 7 stora champinjoner
  • 2 nävar kantareller eller champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 1 svampbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • Brun maizena redning
  • Svartpeppar och salt
  • Smör att steka i

Så här gör du:

  1. Skär potatis tunt utan att skära igenom. Lägg på en plåt och hyvla smör över potatisen. Strö på salt, peppar och ströbröd. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 40-60 min beroende på storlek.
  2. Gör rent och skiva svampen, hacka sedan löken. Fräs svamp och lök i smör och häll på grädde. Låt puttra och tillsätt sedan svampfond, maizena och det vita vinet. Låt koka upp och sedan puttra i ca 5-10 minuter. Glöm inte att röra. Smaka av med soya och peppar.
  3. Putsa köttet, salta och peppra. Grilla den hela fläskfilén över glöden tills den fått fin yta. Flytta sedan åt sidan till den svalare delen av grillen. Låt köttet tillagas långsamt tills du når en innertemperatur på 67 grader. Ta av och låt vila några minuter innan tranchering.
  4. Stek haricot verts i smör några minuter.