Hummercappuccino - elegant tolkning av hummersoppan - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Hummercappuccino – elegant tolkning av hummersoppan

Den perfekta rätten att inleda nyårsmiddagen med. Till det Pommery Blanc de Blancs, gjord på 100% chardonnay. En frisk och elegant champagne med toner av jasmin, gröna äpplen och solmogen citrus, perfekt att avnjuta till fisk och skaldjur.

Beställ vinet till maten:

Pommery Apanage Blanc de Blancs

529:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 2 st hummer
  • 1 st lök
  • 1 st morot
  • ½ fänkål
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl vitt torrt vin
  • 2 msk hummerfond
  • 7 dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • 1-2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Så här gör du:

  1. Knäck hummern och töm den på allt kött. Här är det skalet vi vill åt för att koka fond. Spara köttet och använd till en annan rätt, exempelvis en hummertoast.
  2. Knäck skalen i mindre bitar och fräs några minuter tillsammans med lite olivolja i en kastrull. Tillsätt morot, lök, vitlök och fänkålen skuren i mindre bitar samt tomatpurén. Låt fräsa några minuter. Tillsätt vin och låt koka ytterligare några minuter. Tillsätt vatten och lite hummerfond och låt sjuda i 30-40 min. Sila buljongen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Koka ner fonden tills den får en koncentrerad smak. Tillsätt grädden och låt koka ner till en lite tjockare konsistens. Smaka av med salt vid behov samt eventuellt lite cayennpeppar om du vill addera lite hetta.
  3. Vid servering häller du upp soppan i koppen, inte hela vägen upp. Värm mjölken och mixa med stavmixer tills du får ett fint skum. Skeda upp skummet ovanpå soppan och toppa med dill!