Köttbullar med underbar löksky! - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Köttbullar med underbar löksky!

Köttbullar med löksky, picklad gurka, rödvinbärsgelé, kokt färskpotatis och persilja! Supergott och hemligheten stavas löksås.

Detta receptet gäller specifikt lökskyn. Köttbullarna, gelén och gurkorna lagar ni utifrån era egna favoritrecept.

Beställ vinet till maten:

Leif Mannerström Côtes du Rhône

99:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • Gullök
  • Smör
  • Salt
  • Socker
  • Vinäger
  • Cognac
  • Köttbuljong eller fond
  • Persilja

Så här gör du:

  1. Stek mycket lök tillsammans med rikliga mängder smör på låg värme. Efter ca 20 minuter adderar du en nypa salt och en nypa socker. Låt löken bli gyllenbrunt karamelliserad. Häll i en skvätt vinäger och låt den sjunka in.
  2. Ta bort 50% av löken och spara den till dess att det är matdags.
  3. Häll i en skvätt cognac och låt alkoholen koka bort. Addera köttbuljong eller fond och låt det puttra tills önskad konsistens är uppnådd.
  4. Gör dina köttbullar, gelé och pickla gurkan (jag rekommenderar 1-2-2-lag). Lägg upp på tallriken tillsammans med löken du ställt undan. Häll över skyn, strössla hackad persilja, ät och njut!