Krämig risotto med pancetta och färsk tryffel - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Krämig risotto med pancetta och färsk tryffel

En elegant och smakrik rätt – perfekt att servera till ett elegant glas rött!

Beställ vinet till maten:

Enzo Bartoli Barbaresco

199:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 3-4 dl risottoris (typ avorio, arborio etc)
  • 3 st schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2,5 dl vitt vin
  • 6-8 dl kycklingbuljong (från tärning)
  • 1 rejäl klick smör
  • 1 dl riven parmesan
  • 400 gr pancetta eller rimmat/rökt sidfläsk av bra kvalite
  • Färsk tryffel, alternativt tryffelsalt eller tryffelolja
  • 1 kruka timjan

Så här gör du:

  1. Skär lök och vitlök smått och lägg i en kastrull med olivolja. Svetta några minuter innan du adderar riset och rör om. Låt allt fräsa någon minut men inte så att det får färg.
  2. Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minut. Sänk värmen till medel och späd med buljong, lite i taget och rör om. Fortsätt späda med buljong så fort riset börjar bli torrt och upprepa tills riset är klart. Dra kastrullen åt sidan och addera en rejäl klick smör samt parmesan. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Skär pancettan i kuber och stek i lite smör på medel+ värme så att den får fin färg.
  4. Toppa risotton med pancetta, mer riven parmesan, lite timjan och massa tryffel. Ta gärna också lite av smöret från pancettapannan och ringla över rätten för extra smak.