Kyckling bourguignon - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Kyckling bourguignon

En variant på den klassiska franska grytan – köttet är utbytt mot kyckling, men den mustiga smakupplevelsen är densamma!

Beställ vinet till maten:

Côtes-du-Rhône Le Grand Manège

115:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 600-800 gr kycklinglårfilé
  • 600-700 gr mjölig potatis
  • 2-3 dl mjölk
  • 25-30 gr smör
  • Syltlök
  • 8 st champinjoner
  • 100 gr rökt sidfläsk
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin
  • 3 dl rött vin
  • 2 st medelstora röda lökar
  • 1 st lagerblad
  • 3 dl kalvfond (hemgjord eller utspädd)
  • Salt
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk smör
  • 1 kruka persilja

Så här gör du:

  1. Salta och peppra kycklingen runt om och lägg i en påse tillsammans med några kvistar timjan, rosmarin och lite olivolja. Låt marinera en eller flera timmar. Rulla ihop kycklinglåren som de ligger i förpackningen (till en rund form) och lägg på en plåt. Baka av i ugnen på 200° C till en innertemperatur på 70° C. Spara till servering.
  2. Skär sidfläsket i tärningar och stek i panna med en liten klick smör tills de fått fin färg. Lägg åt sidan. Skär champinjonerna i bitar och stek i fettet från fläsket tills de fått fin färg. Smaka av med salt. Tillsätt syltlök och stek tills de fått fin färg. Lägg åt sidan och spara till servering.
  3. Skiva rödlöken och lägg i kastrull tillsammans med en klick smör. Svetta någon minut tills löken blivit lätt transparent. Tillsätt rödvin och rödvinsvinäger, lagerblad, några kvistar rosmarin och timjan och reducera tills hälften av vätskan återstår. Addera kalvfonden och låt koka ner tills du får en kraftig smak. Sila såsen och rör i en klick smör. Vill du ha såsen tjockare kan du alltid reda med lite maizena.
  4. Koka potatisen tills den blir mjuk. Pressa genom en sil eller potatispress och tillsätt mjölk och smör. Rör ihop purén och smaka av med salt.
  5. Lägg upp allt på tallriken, toppa med hackad persilja och hugg in!