Laxsashimi med sesammajonnäs, Nouc Chamsås och vårlök - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Laxsashimi med sesammajonnäs, Nouc Chamsås och vårlök

En rätt full av smaker som dessutom är väldigt enkel att laga. Perfekt att servera som förrätt, precis som den är eller tillsammans med ris som en matigare huvudrätt. Nouc Cham är en riktig smakbomb till sås med hög syra och umami – helt klart värt att testa. 

Beställ vinet till maten:

Saint Clair Riesling

139:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 600 g Salmalax
  • 1 dl limejuice
  • 1 dl fisksås
  • 1 dl socker
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten röd chili
  • Gurka
  • 1 Knippe rädisor
  • 1 Knippe vårlök/salladslök
  • 2 dl Hellmans majonnäs (eller hemgjord)
  • 2 msk soja
  • 2 msk sesamolja
  • Sesamfrön (valfritt)

Så här gör du:

  1. Blanda lika delar limejuice, fisksås och socker i en skål. Rör tills sockret löst sig.
  2. Tillsätt skivad vitlök och skivad chili och låt sedan såsen dra i 30 min-1h.
  3. Blanda majonnäs, soja och sesamolja. Smaka av med lite vinäger och salt om det behövs.
  4. Skär laxen i skivor och lägg på ett serveringsfat eller på en tallrik.
  5. Fördela skuren gurka, rädisa och vårlök jämnt över laxen och slå på Nouc Cham-såsen.
  6. Klicka på majonnäsen och toppa med sesamfrön.