Laxsashimi med sesammajonnäs, nouc cham sås och vårlök - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Laxsashimi med sesammajonnäs, nouc cham sås och vårlök

Detta är en rätt full av smaker som dessutom är väldigt enkel att göra. Perfekt att servera som den är till förrätt, men lika perfekt som huvudrätt, addera bara till favoritris som tillbehör. Nouc Cham är en riktig smakbomb till sås med hög syra och umami – helt klart värt att testa. 

Beställ vinet till maten:

The Anchorman, Chenin Blanc

209:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 600 g Salmalax
  • 1 dl limejuice
  • 1 dl fisksås
  • 1 dl socker
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten röd chili
  • Gurka
  • Knippe rädisor Vårlök/salladslök
  • 2 dl Hellmans majonnäs (eller hemgjord)
  • 2 msk soja
  • 2 msk sesamolja
  • Sesamfrö (valfritt)

Så här gör du:

  1. Blanda lika delar limejuice, fisksås och socker i en skål. Rör tills sockret löser upp sig.
  2. Tillsätt skivad vitlök och skivad chili och låt sedan såsen dra i 30 min-1h.
  3. Blanda majonnäs, soja och sesamolja. Smaka av med lite vinäger och salt om det behövs.
  4. Skär laxen i skivor och lägg på ett serveringsfat eller på en tallrik.
  5. Fördela skuren gurka, rädisa och vårlök jämnt över laxen och slå på Nouc Cham-såsen.
  6. Klicka på majonnäsen och toppa med sesamfrö.