Krispig råraka med löjrom och brynt smör - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Krispig råraka med löjrom och brynt smör

Rårakor med brynt smör-smetana, schalottenlök, löjrom och dill kan ju vara den ultimata förrätten till en härlig helgmiddag. Ett glas champagne till det och cirkeln är sluten!

Beställ vinet till maten:

Henriot Millésimé Brut 2014

699:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 500-600 gram potatis
  • Smör att steka i
  • Salt
  • Smör att bryna
  • Smetana
  • Citron
  • Schalottenlök
  • Löjrom, gärna rikligt
  • Dill
  • Eventuellt svartpeppar utifrån eget tycke

Så här gör du:

  1. Riv potatisen på den fina sidan av järnet. Lägg i isvatten i 10 minuter och häll sedan av vattnet. Kläm ur den sista vätskan ur potatisen och lägg allt på en kökshandduk för att torka.
  2. Stek dina rårakor i rikligt med smör på medelvärme, vänd dem med jämna mellanrum tills de blivit krispiga och gyllene. Salta och låt vila på papper innan servering.
  3. Bryn smör och blanda med smetana. Var vaksam så att du inte bränner smöret, det ska få en fin gyllenbrun färg och dofta nötigt. Smaka av med en nypa salt och en gnutta citronsaft.
  4. Finhacka schalottenlöken.
  5. Lägg upp allt på en tallrik, garnera med dill och hugg in!