Mandelpotatispuré med forellrom! - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Mandelpotatispuré med forellrom!

En liten skål med kärlek i form av mandelpotatispuré tillsammans med reducerad gräddfil, forellrom, picklad schallottenlök, mandelpotatiskrisp och dill! I receptet har en sifon använts men det går lika bra att göra en helt vanlig potatispuré. Det här är en perfekt förrätt i en riktigt festlig måltid!

Beställ vinet till maten:

Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut

139:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 3 dl gräddfil
  • 6+6 mandelpotatisar
  • 25-40 gram smör
  • 1-2 dl vispgrädde (beroende på potatisens storlek)
  • 1-2 dl mjölk (beroende på potatisens storlek)
  • Neutral olja till fritering
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 4 stora matskedar forellrom
  • 1 kruka färsk dill

Så här gör du:

  1. Lägg gräddfil i flera lager av kaffefilter och låt stå i kylen i minst en timme, gärna längre. Det som händer är att vätska kommer rinna av och göra gräddfilen tjockare och mer smakrik.
  2. Gör en potatispuré och addera vispgrädde och mjölk så att du får en ganska lös konsistens. Salta. Har du en sifon så häller du ner purén i den och laddar med en patron. Spara i ugnen på 50°C till servering. Har du inte någon sifon så låter du helt enkelt bli detta moment.
  3. Riv mandelpotatisen fint och lägg i en skål med isvatten. Låt ligga en kort stund och häll sedan av vattnet och torka potatisen på hushållspapper. Detta gör du för att bli av med stärkelsen i potatisen som annars kommer att klibba ihop potatisen. Fritera på 160°C till gyllene, låt torka på papper och salta.
  4. Pickla schalottenlök i en 1-2-2-lag (ättika, socker och vatten) i minst 30 minuter.
  5. Sätt samman rätten i en liten skål, hugg in tillsammans med ett glas champagne och njut!