Parmesanpasta med rostade hasselnötter och smörstekt brödströssel - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Parmesanpasta med rostade hasselnötter och smörstekt brödströssel

Denna pasta är lika enkel att göra som den är god. Brödsmulorna på toppen steks i smör tillsammans med vitlök och örter och ger en intensiv smak tillsammans med parmesanen och hasselnöt.

Beställ vinet till maten:

Borgogno Barolo Classico

549:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • Pasta för 4 personer
  • 3-4 dl riven parmesan (eller mer)
  • 2 dl vispgrädde
  • Smör till stekning
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 dl hasselnötter
  • Bröd (Toast eller surdeg)
  • Salt

Så här gör du:

  1. Gå över hasselnötterna en gång med kniv så de blir halverade. Rosta hasselnötterna i torr panna tills de fått lite färg.
  2. Mixa vanligt rostbröd eller surdegsbröd i mixer till smulor. Stek smulorna med en rejäl klick smör i pannan. När de är gyllene tillsätter du riven vitlök och hackad persilja och fortsätter steka en stund. Smaka av med salt.
  3. Koka pastan enligt anvisningarna i rejält saltat vatten. Häll av pastan men spara pastavattnet. Lägg i pastan i kastrullen igen och ställ tillbaka på spisen men sänk temperaturen till lägsta möjliga. Tillsätt en skvätt grädde, mängder (!) med riven parmesan, svartpeppar och en liten skvätt pastavatten. Rör så allt blandar sig. Blir det för stabbigt tar du i lite mer pastavatten tills du är nöjd med konsistensen.
  4. Toppa rätten med rostade hasselnötter och brödsmulorna och hugg in!
  5. Smaklig spis!