Pasta Pesto med rostade solrosfrön, sparris, zucchini och citronmascarpone - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Pasta Pesto med rostade solrosfrön, sparris, zucchini och citronmascarpone

Pasta pesto med en twist, en ljuvlig grön pasta du kommer vilja göra om och om igen!

Beställ vinet till maten:

Pieropan Soave Classico

149:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 400 g pasta
  • 1 bunt sparris (ca 400 g)
  • Zucchini
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl färskriven parmesan eller annan lagrad hårdost
  • 3/4 dl valnötter, pinjenötter eller solrosfrön
  • 1 krm salt
  • 1 dl olivolja, solrosolja eller rapsolja
  • 1 - 2 msk vatten
  • Svartpeppar
  • Citronmascarpone: 250 g mascarpone, 1,2 dl riven parmesanost, ½ citron, saft och zest, 1 tsk salt

Så här gör du:

  1. Lägg vitlök, basilika, ost, nötter och salt i en matberedare. Kör tills allt är finfördelat. Allt kan också hackas fint med kniv. Tillsätt oljan, lite i taget, under omrörning eller medan maskinen är på. Rör i vattnet. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.
  2. Gör citron- och mascarponeröra: Rör ihop 250 g mascarpone med 1,2 dl riven parmesanost och 1 tsk salt. Riv det yttersta gula skalet av en halv citron (zesten) fint och blanda ner i röran. Pressa saften ur den halva citronen och blanda samman väl.
  3. Skär sparris och zucchini i lagom stora bitar. Stek i smör tills de fått fin färg (tar bara några minuter)
  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen
  5. Rör ihop pest med pastan innan du lägger upp på tallriken. Toppa med de stekta grönsakerna och mascarponeröran, riv lite parmesan på toppen och servera direkt