Tillsammans med rostad spetskål och jordärtskocka, friterad brysselkål, rostad vitlökspuré, rödvinssås och körvel är detta en maträtt att lag och avnjuta till ett riktigt bra rött vin.
Beställ vinet till maten:
Chateau Ste Michelle Cold Creek Cabernet Sauvignon
Ta fram en kastrull och addera hackad schalottenlök, svartpepparkorn, lagerblad, timjan och en klick smör och låt svetta i några minuter. Häll i rödvin och reducera till hälften. Addera kalvfond och reducera till dess att såsen börjar bli tjock och fin. Sila bort allt förutom själva såsen och häll tillbaka i kastrullen. Lägg ner några rumstempererade smörklickar och rör om. Salta och addera rödvinsvinäger om du tycker att det behövs.
Skär spetskålen i klyftor och klyv jordärtskockorna och lägg på varsin ugnsplåt. Ringla olivolja över och salta båda plåtarna. Rosta i ugn på 200°C tills kålen är lätt bränd och skockorna är gyllene. Räkna med att detta tar 30–40 minuter.
Lägg rikligt med skalade och krossade vitlöksklyftor i en stekpanna med smör. Stek varsamt tills de är rostade. Spara till senare. Koka potatis och häll av vattnet. Pressa potatisen tillsammans med den rostade vitlöken. Addera vispgrädde och mjölk (50/50), det smälta vitlökssmöret och lite extra smör vid behov. Rör till en puré.
Skär brysselkål i halvor och fritera i en kastrull. Salta.
Grilla eller stek köttet tills innertemperaturen nått 55°C
Lägg allt på en tallrik och servera denna underbara maträtt med lite färsk körvel på toppen! Smaklig spis