Rödvinsbrässerad oxkind med potatispuré - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Rödvinsbrässerad oxkind med potatispuré

Klassiskt, elegant och otroligt mört kött med goda tillbehör!

Beställ vinet till maten:

Black Stallion North Coast Cabernet Sauvignon

249:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 800 gram putsad oxkind
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 stora champinjoner
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 kruka timjan
  • Ca 75 cl rött vin
  • 3 lagerblad
  • 8 svartpepparkorn
  • 2 morötter
  • 1 påse pärllök eller steklök
  • 600 gram mandelpotatis
  • 1,5-2dl mjölk eller 50/50 mjölk och grädde
  • 150-200 gram smör

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 120°C.
  2. Bryn oxkinden i olja tills den får rejält med färg runt om och lägg i ugnsform. Salta runt om köttet.
  3. I samma panna som köttet bryner du hackad lök, vitlök, champinjoner några minuter tills de fått lite färg. Tillsätt tomatpure och fortsätt bryna några minuter till. Häll allt i pannan på köttet tillsammans med ett knippe timjan.
  4. Deglasera pannan med en skvätt vin så du får med alla goda smaker som blivit kvar och häll sedan över köttet i ugnsformen. Tillsätt vin så det nästan täcker köttet. Täck formen med aluminiumfolie och kör i ugnen på 120°C i 3-4h eller tills oxkinden är rejält mör.
  5. Lyft ut köttet och sila av såsen ner i en kastrull och reducera hårt tills såsen tjocknat. Medan såsen reducerar lägger du i delade morötter och pärllök som du skalat och stekt snabbt i torr panna på hög värme så de fått lite färg. Låt morötterna koka med 10-15 min och lökarna 5-10 min så de blir mjuka. Smaka av såsen med salt och red av med maizena vid behov.
  6. Koka potatisen mjuk, häll av och låt ånga av i 5 min. Pressa potatisen och tillsätt smält smör och varm mjölk. Rör till en puré och smaka av med salt.
  7. Toppa med timjan!