Denna älskade klassiker behöver knappast någon närmare presentation, men i den här tolkningen av Toast Skagen är brödet utbytt mot en frasig råraka och röran smaksatt med rödlök och pepparrot. Ljuvligt gott!
Skala räkorna och låt dem rinna av på hushållspapper. Byt ut papperet om det behövs, ju torrare räkorna är desto mindre rinnig blir din skagenröra.
Hacka dillen, men spara några kvistar till garnering.
Hacka rödlök och riv pepparrot (mängden avgör du själv, det bästa är att smaka dig fram).
Blanda räkor, majonnäs, dill och saften från en halv citron (skär resten av citronen i klyftor till garnering). Tillsätt rödlök och pepparrot efter behag. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt vila i kylen.
Skala/skrubba och riv potatisen. Blanda med salt (ca 3/4 tsk).
Vrid ur potatisen i en ren kökshandduk, försök få ut så mycket vätska som möjligt.
Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör. Lägg i 1/4 av den rivna potatisen åt gången (för 4 portioner). Tryck ut potatisen i ett tunt lager. Skaka stekpannan lätt och lossa försiktigt rårakan med stekspaden då och då, så att den inte fastnar. Stek på medelvärme ca 4-5 minuter per sida, eller tills den fått fin färg.
Lägg upp rårakan på en tallrik och toppa med skagenröran (riv över lite extra pepparrot och citronzest om du vill). Garnera med en dillkvist och eventuellt en citronklyfta.