Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut - Recepttips och inspiration
Prenumerera nu

499

KRONOR

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut

Jag accepterar villkoren

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut

Druvorna till detta vin kommer från grand cru-lägen i byarna Cramant, Chouilly och Le Mesnil sur Oger, med vinstockar som har en genomsnittlig ålder på 60 år. Druvorna handskördas och de olika vingårdslägena vinifieras sedan var för sig. Efter en varsam pressning får majoriteten av musten jäsa på temperaturkontrollerade ståltankar, medan en del jäser på franska ekfat om 9000 liter. Den slutliga blenden utgörs till 15% av husets perpetual reserve – ett basvin bestående av årgångar från 2009 till 2017.

För icke årgångsbetecknad champagne är lagringskravet minst 12 månader på jästfällningen innan degorgering, följt av 3 månader på flaska. Många producenter väljer dock att lagra sina viner betydligt längre än så, vilket är fallet för denna champagne som lagrats hela 36 månader på jästfällningen. Resultatet är en nyanserad och frisk Blanc de Blancs med inslag av gula äpplen, rostat bröd, honung, citron och grapefrukt som samspelar med finstämda hintar av vita blommor i avslutningen. Det hela knyts samman av den krämiga moussen som, tillsammans med den balanserade syran, ger ett mycket elegant helhetsintryck. En utmärkt champagne att skåla i som aperitif, eller att servera till rätter av fisk och skaldjur. Även löjromstoast och långlagrade gräddostar är en given matchning! Du hittar flaskan i Systembolagets fasta sortiment, om den inte finns i din lokala butik kan du enkelt beställa den dit.

  • Ursprung: Champagne, Frankrike
  • Art nr: 7723
  • Produkttyp: Champagne
  • Passar till: Fisk och skaldjur, löjrom, långlagrade gräddostar
  • Volym: 750 ml
  • Sockerhalt: 0,3 g/100 ml
  • Druva: Chardonnay
  • Årgång: NV
  • Alkoholhalt: 12,5%
  • Pris: 499 kr
  • Lagringsbarhet: 2025-2031
  • Förslutning: Naturkork

Recept till vinet

Krispig råraka med löjrom och brynt smör

Rårakor med brynt smör-smetana, schalottenlök, löjrom och dill kan ju...

Till recept