Potatis för 4 personer (färskpotatis eller delikatesspotatis)
2 schalottenlökar
2 dl vitt vin
2 dl stark fiskbuljong (från tärning)
1,5 dl vispgrädde
ca 25 gram smör (till sås)
1 kruka gräslök
Neutral olja till potatisen
Rikligt med smör att ösa fisken med
Salt & Peppar
Så här gör du:
Koka potatisen tills den är nästan klar. Häll av vattnet och låt svalna något. Krossa potatisen lätt med handflatan eller med en gaffel, lägg på plåt och ringla över olja. Rosta i ugnen på 200C tills gyllene (ca 45min). Salta.
Skala och finhacka löken, lägg i kastrull med en klick smör och svetta någon minut. Tillsätt vitt vin och koka tills ungefär hälften återstår. Tillsätt fiskfond och koka tills 75% återstår. Tillsätt grädde och koka tills såsen fått fin konsistens. Mixa slät med en stavmixer. Varmhåll på låg värme. Precis innan servering mixar du i 25 gr smör. Tillsätt hackad gräslök och smaka av med salt om det behövs.
Blanda salt och vatten tills du har en sälta ungefär som havet. Lägg torskryggen i vattnet och låt ligga 15-20 min. Ta upp och torka av. Häll lite olja i stekpannan. Stek torsken (med skinnsidan nedåt) på hög värme i några minuter. Sänk värmen och tillsätt en stor klick smör. Ös fisken tills den når en innertemperatur på ca 48-50°C.
Rosta kumminfrö i torr kastrull tills de börjar poppa och få lite färg. Krama ur det mesta av vätskan i surkålen och lägg ner i kastrullen tillsammans med en klick smör. Stäng av plattan och rör tills allt blandats.