Tryffel- och svamprisotto med grillad oxfilé - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Tryffel- och svamprisotto med grillad oxfilé

Det bästa tipset för att lyckas med den perfekta risotton är att använda en kraftig fond, i det här fallet en smakrik svampfond. Glöm inte att vara generös med både smör och parmesan mot slutet av tillagningen. Huvudregeln är att det är bättre att äta en mindre portion risotto med generösa mängder smör och parmesan istället för en stor portion med mindre kärlek adderad.

Beställ vinet till maten:

Borgogno No Name

309:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 2 stora eller 4 små Karljohansvampar
  • Rikligt med smör till stekning
  • 2 schalottenlökar
  • Arborio- eller Avorioris (risottoris)
  • 2 dl vitt vin
  • 5-9 dl svampbuljong
  • Valfri mängd av valfri tryffelsmaksättare
  • En stadig klick smör att addera mot slutet
  • 2 nävar riven parmesan
  • Oxfilé till 4 personer
  • Köttbuljong eller lagrad sprit att deglasera stekpannan med
  • Färska örter, exempelvis timjan eller rosmarin

Så här gör du:

  1. Addera grovt hackad Karljohanssvamp och smör i en stekpanna och tillaga tills gyllene.
  2. Sänk värmen, addera hackad schalottenlök och ris. Stek i några minuter. Häll på vitt vin och låt det absorberas av övriga ingredienser.
  3. Addera svampbuljong, lite i taget och rör om var femte minut tills färdigt. Riset ska då vara kokt, men med spänstigt tuggmotstånd i kärnan.
  4. Smaksätt med färsk tryffel, tryffelpasta, tryffelsalt eller tryffelolja. Avsluta med en rejäl klick smör och mängder med riven parmesan.
  5. Grilla oxfilén i en gjutjärnspanna tills innertemperaturen nått cirka 55°C. Om du inte har en hemmagjord köttbuljong (vilket du sannolikt inte har) kan du hälla en skvätt cognac eller annan lagrad sprit i pannan och deglasera den efter att du stekt köttet.
  6. Servera i en djup tallrik och garnera med färsk timjan, rosmarin eller liknande. Smaklig spis!