Ugnsbakad lax med löjromssås, fänkålssallad och kokt krossad potatis!  - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Ugnsbakad lax med löjromssås, fänkålssallad och kokt krossad potatis! 

En klassisk svensk sommarrätt!

Beställ vinet till maten:

Three Finger Jack Chardonnay

149:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 4 bitar färsk lax, benfri, gärna bit med skinnsida
  • Färskpotatis till fyra personer cirka 800 gram
  • 600 g fänkål (2 stycken)
  • 1 citron, saft
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1/2 silverlök
  • 2 dl smetana
  • 1 msk majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1/2 tsk färskpressad citronsaft
  • 1 burk valfri rom

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 160 grader
  2. Fänkålssallad: Dela fänkålen och skär bort roten, strimla tunt på längden och lägg i en skål med isvatten för att göra den knaprig. Vänta 15 minuter och blanda sedan med citronsaft, lite olja och salt.
  3. Romsås: Finhacka lök. Riv skal från citron. Blanda ihop smetana, majonnäs, creme fraiche, rom och smaka av med citronsaft och salt
  4. Lägg laxen i en ugnssäker form, salta lätt och täck laxen med citronskivor. Ställ laxen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter
  5. Skrubba och koka upp potatisen. När den är klar lägger du upp potatisarna på en tallrik och mosar dem en gaffel. Du lägger sedan tillbaka potatisarna i kastrullen med en rejäl klick smör, på med lock och skakar om.
  6. Bygg en härligt somrig tallrik och smaklig spis!