4 bitar färsk lax, benfri, gärna bit med skinnsida
Färskpotatis till fyra personer cirka 800 gram
600 g fänkål (2 stycken)
1 citron, saft
1 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
1/2 silverlök
2 dl smetana
1 msk majonnäs
1 dl creme fraiche
1 tsk finrivet citronskal
1/2 tsk färskpressad citronsaft
1 burk valfri rom
Så här gör du:
Sätt ugnen på 160 grader
Fänkålssallad: Dela fänkålen och skär bort roten, strimla tunt på längden och lägg i en skål med isvatten för att göra den knaprig. Vänta 15 minuter och blanda sedan med citronsaft, lite olja och salt.
Romsås: Finhacka lök. Riv skal från citron. Blanda ihop smetana, majonnäs, creme fraiche, rom och smaka av med citronsaft och salt
Lägg laxen i en ugnssäker form, salta lätt och täck laxen med citronskivor. Ställ laxen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter
Skrubba och koka upp potatisen. När den är klar lägger du upp potatisarna på en tallrik och mosar dem en gaffel. Du lägger sedan tillbaka potatisarna i kastrullen med en rejäl klick smör, på med lock och skakar om.