Vitvinspocherad sparris med beurre blanc - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

Vitvinspocherad sparris med beurre blanc

Vit sparris är en utsökt delikatess som verkligen får smaklökarna att spinna. Det är viktigt att inte överkoka din sparris, när topparna börjar bli mjuka är den perfekt. Här är den pocherad i vitt vin och smör för extra djup i smakerna. Servera tillsammans med en krämig beurre blanc packad med forellrom, löjrom och gräslök. Toppa allt med körvel och krasse!

Beställ vinet till maten:

Guldkula Green Vintage Extra Brut 2015

499:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • Vit sparris
  • Vitt vin
  • Vatten
  • Smör
  • Salt
  • Schalottenlök
  • Fiskbuljong
  • Vispgrädde
  • Citron
  • Forellrom
  • Löjrom
  • Gräslök
  • Körvel
  • Krasse

Så här gör du:

  1. Skala sparrisen med en potatisskalare från strax under toppen till roten och skär sedan av en bit av änden. I en stekpanna adderar du vitt vin och vatten 30/70 och kokar i några minuter. Tillsätt en rejäl klick smör, en nypa salt och lägg i sparrisen. Låt sjuda tills topparna blivit mjuka och stjälkarna fått fin spänstighet, ca 10-15 minuter beroende på sparrisens tjocklek.
  2. I en kastrull lägger du hackad schalottenlök och en klick smör. Fräs försiktigt i några minuter och häll sedan på vitt vin, en skvätt fiskbuljong och en skvätt grädde. Låt sjuda tills 50% återstår och addera rumstempererat smör en klick i taget samtidigt som du mixar allt med en stavmixer. Du kommer att behöva en ansenlig mängd smör då det trots allt är en smörsås! Fortsätt addera smör tills texturen är len, fyllig och krämig. Smaka av med en skvätt citronsaft och en nypa salt.
  3. Innan du serverar såsen adderar du forellrom, löjrom och hackad gräslök. Lägg allt på en tallrik, garnera med de färska örterna och hugg in!