499
KRONOR
92 p
Livets Goda
Detta är en ekologisk årgångschampagne från en av förra decenniets främsta årgångar och mannen bakom urvalet av druvor och smakprofil är ingen annan än Richard Juhlin, världens ledande champagne-auktoritet. Detta är ett vin att spara eller dricka nu och då gärna till mat så varför inte spana in Swedishfoodies galet goda sparrisanrättning! Kuriosa är att Guldkula vann härom veckan guld för sin Premier Cru Brut på Vinordic Wine Challenge.
Richard Juhlin är hjärnan bakom urval av druvor och cuvéen till detta vin. Guldkula Green Vintage är gjord på 50% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier och 20% Chardonnay. De två förstnämnda druvsorterna skänker vinet härliga toner av röda äpplen, nötter och nymalet kaffe. Samtidigt innebär den låga sockerhalten om endast 3 gr/l att vinet utstrålar fräschör och elegans. Kravet på årgångschampagne är att den ska lagras på sin jästfällning i minst 3 år. I fallet Guldkula Green låter man vinet ligga i 4 år för att utveckla de komplexa toner som gör de bubblande dryckerna från detta mytomspunna distrikt så unika. Är du svag för mogen champagne är detta ett vin att lagra upp till 20 år om du så känner för det. Vill du inte vänta så är stalltipset att laga receptet och njuta två fantastiska saker tillsammans!