139
KRONOR
Denna välgjorda Ripasso är en klassisk Valpolicella-blend bestående av 70% corvina, 20% rondinella och 10% molinara som handplockats. Ripassometoden går ut på att först skapa en Valpolicella Classico – ett lätt, friskt och bärigt rött vin, som sedan får jäsa en andra gång tillsammans med pressrester från Amaroneproduktionen. Resultatet är ett fylligare, mer komplext och nyanserat vin. Därefter följde två års lagring på ekfat, samt ett år på flaska innan försäljning. Stilen är kryddig och smakrik med tydliga inslag av mörka körsbär, torkad frukt, salvia, pomerans, nejlika, mörk choklad och viol. Eftersmaken är lång och elegant med en finstämd fatkryddighet som dröjer sig kvar. Ett utmärkt matvin som kan matchas till smakrika kötträtter, gärna med inslag av svamp, eller till lagrade hårdostar och charkuterier. Flaskan finns på utvalda Systembolag eller att beställa!
Vinhuset Bolla är skapare av den ikoniska Amaronestilen, som går ut på att noga utvalda kvalitetsdruvor torkas innan pressning. När druvorna skrumpnar, koncentreras smakämnen, syror och tanniner, vilket ger mer komplexa och smakintensiva viner. Allt började år 1883 när Alberto Bolla startade sitt första vineri i Soave. Framgångarna förde honom senare till Valpolicella där han, år 1931, grundade ytterligare ett vineri. 22 år senare, när Amarone presenterades för den breda marknaden, blev det en omedelbar succé som verkligen satte Veneto på vinvärldens karta.
Renkött kan nog vara bland det godaste som finns. I...
Till recept